Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε σήμερα, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ‘’Ε’’ και στην δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το προσφυγικό.

H ωραιοποίηση αλλά και ο εκμηδενισμός είναι δύο έννοιες διαφορετικές αλλά οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την έκβαση αυτού του προβλήματος. Αν το ήξερε, θα το είχε διαχειριστεί διαφορετικά. Έχει ξεφύγει το πρόβλημα στην Μ. Ανατολή. Μιλάμε για έναν ακήρυχτο άτυπο παγκόσμιο πόλεμο, διότι εμπλέκονται δυνάμεις όπως η Αμερική, η Ρωσία, η Τουρκία και εμμέσως η Ε.Ε. η οποία έχει μεγάλες ευθύνες για τις εξελίξεις. 27 χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο στην διαχείριση του προβλήματος.

Παρά ταύτα, μέρα με την μέρα το πρόβλημα γίνεται διαχειρίσιμο.

Ο ελληνικός λαός, βρίσκεται δυστυχώς σε μια γεωστρατηγική περιοχή που εξελίσσονται τα πράγματα. Στα χερσαία σύνορα τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα. Στα θαλάσσια είναι πολύ πιο δύσκολα. Τι να κάνουμε να τους πνίξουμε; Εμείς έχουμε μια παράδοση από το 400 π.Χ, όπου ο Κόνων ένας κορυφαίος στρατηγός των Αθηναίων καταδικάστηκε ως υπεύθυνος για τον πνιγμό ανθρώπων.

Οι χώροι φιλοξενίας, δεν είναι μόνο αυτοί που αναδεικνύονται από την τηλεόραση, αλλά είναι κι άλλοι και στους ανθρώπους αυτούς, παρέχεται η καλύτερη δυνατή στήριξη. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με κρατικούς φορείς και μη, για τα ασυνόδευτα παιδιά, όπου επιδιώκουμε τον καλύτερο συντονισμό για το λεπτό αυτό θέμα.

Τα παιδιά αυτά έχουν τοποθετηθεί όλα σε δομές. Και την Δευτέρα έχουμε ξανά ραντεβού με φορείς γι ΄συτό το θέμα. Ο αριθμός αυτών των παιδιών δεν είναι στατικός γιατί πολλά εξ αυτών έχουν συγγενείς στο εξωτερικό, όπου προσπαθούμε να έρθουμε σ΄επαφή μαζί τους.

Προσπαθούμε να βρούμε χώρους κλειστούς αλλά και χώρους κατασκηνωτικούς όχι με αντίσκηνα αλλά με σπιτάκια. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω επίσης, επειδή άκουσα να λέγονται διάφορα, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ‘’επιστράτευση’’ ιδιωτικών κατασκηνώσεων. Μόνοι τους προσφέρθηκαν να εξυπηρετήσουν. Και δεν θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους αλλά θα πληρωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αλλά πέστε μου και ποια χώρα της Ευρώπης, ήταν. Δεν εξωραΐζω τα πράγματα, αλλά μην πηγαίνουμε στην άλλη πλευρά. Ο νέος πολιτισμός που εκπέμπει αυτός ο λαός σ΄αυτά τα δύσκολα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, είναι το μήνυμα που πρέπει ν΄ακουστεί παντού, από έναν λαό που κουβαλάει μια ιστορία 4000 χρόνων.

Για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι της Ελλάδας το οποίο σηκώνει μόνη της, χωρίς να είναι υπεύθυνη για την πηγή του. Στην Ευρώπη, αφυπνίζεται ο εθνικισμός όταν υποκύπτει στην λογική των κλειστών συνόρων. Εάν η Ευρώπη κλείσει τα σύνορα όλων των Βαλκανικών συνόρων προς την Ελλάδα, τότε σημαίνει πως το ευρωπαϊκό σύστημα, αρχίζει να καταρρέει. Και οι βαλκανικές χώρες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Όσον αφορά το βέτο, είναι και αυτό στην φαρέτρα του πρωθυπουργού και θα το χρησιμοποιήσει ή όχι, ανάλογα με την περίπτωση.

Θα προσπαθήσει να τους πείσει για το αυτονόητο: Ευρώπη με κλειστά σύνορα, είναι μια τελειωμένη Ευρώπη.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε συνεργασία με τους Δήμους και τις περιφέρειες και έχουν επιδείξει συνευθύνη και ανθρωπιά για το πρόβλημα. Επίσης έχω την πεποίθηση πως αυτή η ανθρωπιά είναι μια επένδυση για το μέλλον και θα βγούμε μακροπρόθεσμα κερδισμένοι.

Για τις προσλήψεις στα hot spots.

Θα υπάρξουν προσλήψεις για να γίνει καλύτερη διαχείριση. Και αυτός ο αριθμός δεν θα είναι υπερβολικός. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ με διαδικασίες που να μην είναι χρονοβόρες.

Για το Eurogroup. H χώρα τα τελευταία 6-7 χρόνια, αντιμετωπίζει ύφεση, ανεργία και κατά συνέπεια μια ανθρωπιστική κρίση που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, μας προέκυψε το προσφυγικό, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, κτλ. Προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση ψύχραιμα και με τις παρεμβάσεις της να βρει διέξοδο.

Είμαι αισιόδοξος για την διαπραγμάτευση και θα φτάσουμε στην Ιθάκη που είναι η ρύθμιση του χρέους.

Για την δήλωση για τους δικηγόρους.

Το είπα με χιούμορ. Εξ άλλου το ίδιο μου είχε πει και ο Ράλλης πριν πολλά χρόνια. Και ο ίδιος ο γερμανός δημοσιογράφος, μου ζήτησε συγγνώμη για την έκταση που πήρε το ζήτημα. Το ξέρουν όλοι, πως ο Κουρουμπλής είναι στο πλευρό των μαχόμενων δικηγόρων.