Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Στο Κόκκινο’’ στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Προκόπη Αγγελόπουλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Στο Κόκκινο’’ στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Προκόπη Αγγελόπουλου.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

Δεν είμαι υπέρ της διαδικασίας του λόχου σ’ ένα κόμμα.

Αλλά νομίζω ότι η ΝΔ βιάστηκε και ειδικά με την στάση της, όσον αφορά την σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και τώρα πληρώνει τα επίχειρα.

Τι θα κάνει; Θ΄ ακυρώσει τις άδειες; Γενικά η στάση τους δείχνει ανωριμότητα.

Από την στιγμή που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης σ΄ένα μήνα ζήτησε εκλογές. Πότε πρόλαβε η ΝΔ και ετοίμασε το πρόγραμμα για ν΄αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να επανέλθει στην εξουσία; Αυτό δείχνει έλλειμμα ευθύνης. Η χώρα αυτήν την στιγμή χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Και αυτό έχει εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση. Έτσι θ΄αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως είναι το οικονομικό και το προσφυγικό. Ας εξαντληθούν τα τέσσερα χρόνια και μετά θα κριθούμε. Εγώ είμαι βέβαιος πως ανθρώπους που τους οδήγησαν στην καταστροφή, που ο καθένας τους ήταν 15 χρόνια υπουργός , ο ελληνικός λαός ξέρει πως έχουν βασικές ευθύνες. Για παράδειγμα, μετά από συνάντηση που είχα με στελέχη αποκεντρωμένων διοικήσεων η καταγραφή των κληροδοτημάτων είναι τραγική. Από τα 6000 κληροδοτήματα στην περιφέρεια Δ. Ελλάδος είναι καταγεγραμμένο μόνο το 10%.

Όλα αυτά είναι καταπατημένα και τα εκμεταλλεύονται διάφορες ομάδες. Αυτό το κράτος μας παρέδωσαν. Τόσο πολύ ετοιμάστηκαν που θα έρθουν να το αλλάξουν;

Όσον αφορά δε το εργασιακό καθεστώς στα κανάλια ας μην κλαυθμηρίζουν, γιατί ξέρουμε όλοι το εργασιακό καθεστώς που δούλευαν αυτοί οι άνθρωποι. Όταν η διαφημιστική πίττα είναι 200 εκατομμύρια και στον κάθε σταθμό αντιστοιχούν 60, 70 εκατομμύρια, πώς θα λειτουργήσουν οι υπόλοιποι; Προσωπική μου άποψη είναι, αυτοί οι 8 να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν και οι τέσσερεις σταθμοί.

Για τους παιδικούς σταθμούς.

Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόσαμε ένα σύστημα πιο διαφανές, πιο δίκαιο, πιο αξιοκρατικό. Για πρώτη φορά φέτος πήραμε 4000 παιδιά παραπάνω από τα προηγούμενα χρόνια.

Δεύτερον, έχουμε καλύψει όλες τις οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας,. Το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Καλύψαμε όλες τις αιτήσεις των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από ευρωπαϊκούς.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν 12 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους και τα υπόλοιπα τα πήραν από το ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς που ειρωνεύονται μερικοί, πέρυσι έδωσε από εθνικούς πόρους 54 εκατομμύρια και φέτος έδωσε 93 εκατομμύρια. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός voucher που μπορεί να μην έχει καλυφθεί αλλά αυτό, μέχρι τέλος του μήνα θα το λύσουμε. Κάλεσα την ΚΕΔΕ και νομίζω κάναμε μια καλή συζήτηση και έγινε κατανοητό αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε.

Για τα νομοσχέδια του υπουργείου.

Το πολυνομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελείται από 140 άρθρα.

Για πρώτη φορά το υπουργείο έχει ανοίξει έναν διάλογο με όλους τους δημάρχους και έχει σταλεί σε αυτούς, πριν καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πήραμε όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις και ενσωματώθηκαν αρκετές από αυτές. Είναι ένα νομοσχέδιο πρακτικό και όχι πομπώδες που έρχεται να λύσει προβλήματα γραφειοκρατίας και τελμάτωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τους ΦΟΣΔΑ.

Υπάρχει κι ένα τρίτο νομοσχέδιο που αφορά την διαλειτουργικότητα.

Κι εδώ πρέπει να μας πουν αυτοί που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, πού και πώς ξοδεύτηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου δεν επικοινωνούν μεταξύ τους; Εμείς δουλεύουμε καθημερινά ώστε να λειτουργήσει το μητρώο πολιτών που υπολογίζουμε τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο, θα υπάρξει ένας αριθμός που θα δίνει την δυνατότητα να επικοινωνούν όλες οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Αυτό είναι επανάσταση για το Δημόσιο!!!!

Δώσαμε επίσης στην δημοσιότητα πως συγκροτείται η εθνική Επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την Τρίτη το μεσημέρι συνεδριάζει για πρώτη φορά με την συμμετοχή των Νομικών Σχολών κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο, γιατί η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι η γάγγραινα του Δημοσίου.

Επίσης, δουλεύει εντατικά και η Επιτροπή επαναθεσμοποίησης του Καλλικράτη και της Αποκέντρωσης και εκεί θα επιχειρηθεί η βαθιά τομή για την αλλαγή όλης της λειτουργίας του δημοσίου.