Μεταξύ άλλων, τόνισε:
· Για το συμβούλιο των αρχηγών
Υπήρξε μια συμφωνία στο ελάχιστο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός στα περιθώρια που έχει, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την χώρα, πηγαίνοντας στην Σύνοδο Κορυφής
· Για το προσφυγικό
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνη της σ’ αυτόν τον –τολμώ να πω- ακήρυχτο παγκόσμιο πόλεμο του οποίου κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις προεκτάσεις. Η Ευρώπη, πρέπει να ωριμάσει και αρχίσει να σκέφτεται λύσεις για την ειρήνευση. Οι επιπτώσεις και τα απόνερα, επηρεάζουν σαφώς την Ευρώπη, η οποία αυτήν την στιγμή παρακολουθεί αμήχανη.
· Για την Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός, δεν θα περιοριστεί αύριο από το ελάχιστο που συμφωνήθηκε χτες,αλλά θα πάει στην διαπραγμάτευση, μ΄ αυτό που έχει στην φαρέτρα και όχι με αυτό που θα μπορούσε να έχει. Θα πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι ένα τέτοιο παγκόσμιο πρόβλημα δεν πρέπει ν΄ αφήνεται στις πλάτες ενός λαού, όπως ο ελληνικός, ο οποίος δεν θα κουραστώ να το λέω στα πέρατα της γης, χτίζει, έναν νέο ανθρωπιστικό πολιτισμό με την συμπεριφορά του αυτή,
· Για τα ασυνόδευτα παιδιά
Βρισκόμαστε σε μια κρίση που μας συνάντησε και είναι σε εξέλιξη, και δεν μπορούν να ψηλαφηθούν αυτήν την στιγμή όλες οι πτυχές. Για παράδειγμα, χτες είχαμε σύσκεψη 2-3 υπουργείων, μαζί με Μ.Κ.Ο. και ασχοληθήκαμε για τα ασυνόδευτα παιδιά. Η συνάντηση θα επαναληφθεί την Δευτέρα στις 7 η ώρα και αυτό για να υπάρξει πλήρης συντονισμός και να μην υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις, σ΄ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
· Για τα προαναχωρητικά κέντρα κλειστού τύπου
Όσον αφορά τα κέντρα, θα δούμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τύπος αυτής της δομής. Για την ώρα πρέπει να βρούμε χώρους το ταχύτερο, για να μην βρίσκονται οι άνθρωποι στο λιμάνι ή στην πλατεία Βικτωρίας και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους που αφορούν την περίθαλψη και την στέγασή ους.
· Για την ανταλλαγή προσφυγικού-αξιολόγησης
Η Ευρώπη δεν έχει φέρει στην Ελλάδα την βοήθεια που μπορεί. Συνεπώς δεν μπορεί να συνδεθεί το ένα με το άλλο. Η Ελλάδα προχωρεί με όποιο τρόπο νομίζει ότι μπορεί να ευνοηθεί από αυτήν την διαδικασία και αυτό, οφείλει να το κατανοήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ. Άλλωστε, τα μέτρα αυτά δεν έδειξαν ως τώρα να έχουν κάποιο αποτέλεσμα που να μας οδηγήσουν να πούμε ότι πρέπει να κάνουμε άλλη μια θυσία. Όσο μειώνουμε την αγοραστική ικανότητα, δημιουργούμε κι άλλες παρενέργειες.
· Τι έχει κάνει η Ελλάδα
Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Γνωρίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η ελπίδα τους είναι να πάνε εκεί που βρίσκονται οι συγγενείς και οι φίλοι τους.
Πάρτε παράδειγμα το Τείχος του Βερολίνου, πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν απέναντι.
Η Ελλάδα, έχει προχωρήσει στο 80% της διαχείρισης του προβλήματος και η Ευρώπη δεν έχει κάνει ούτε το 20%. Από το κονδύλι των 470000000, τα 130 τα έχει βάλει η χώρα μας και τα 80 θα πάνε στην Ύπατη Αρμοστεία. Οι δήμοι δε, -όσοι έχουν βοηθήσει- δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
· Ο κίνδυνος του εθνικισμού
Χώρες τις οποίες η Ελλάδα με την υπογραφή της βοήθησε να μπουν στην Ε.Ε. όπως είπα και στον Τσέχο πρέσβη σε μια εκδήλωση, δείχνουν μια σκληρότητα κατά της Ελλάδας. Και αυτό που βλέπω να αντιπαρέρχονται πολλοί και στην Ευρώπη, είναι ότι αφυπνίζεται μέρα με την μέρα ο εθνικισμός. Χθες, είχα μια συνάντηση με ομογενείς βουλευτές και ένας εκλεκτός συνάδελφος από το σουηδικό Κοινοβούλιο μου έλεγε πως στην Σουηδία προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κόσμο και να μην αφεθεί κανείς στην γέννηση του νέου εθνικισμού.