Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε χθες, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στον Δημήτρη Αλφιέρη

Για το αγροτικό

 

Όταν πηγαίνω στην Αιτωλοακαρνανία πηγαίνω στο σπίτι του αδελφού μου, που είναι αγροτικό.  Κι εκεί ο κόσμος μ΄αγαπάει και τον αγαπώ κι εγώ γιατί ξέρει πως είμαι ειλικρινής απέναντί τους.

Τώρα,όσον αφορά αυτό που λέτε ότι κι άλλες κοινωνικές ομάδες βρίσκουν σε μένα αποκούμπι, είναι γιατί είμαι ειλικρινής μαζί τους, δεν γίνεται να  τους κοροϊδέψω γιατί είμαστε στην ίδια όχθη. Και υπουργός να μην είμαι πάλι μ΄αυτούς τους ανθρώπους θα συνυπάρχω.

Έχω ζήσει τον οδυρμό και στο δικό μου χωριό όταν ερχόταν η κακοκαιρία. Μέσα στο μυαλό μου είναι αυτά τα πράγματα.Θέλω να πω στους αγρότες να είναι ενωμένοι. Εγώ χαίρομαι που οι αγρότες διεκδικούν. Θέλω να σκεφτούν πριν πάρουν αρνητική θέση. Η αύξηση που τους ζητάμε, θα τους εξασφαλίσει την εθνική σύνταξη και εκπίπτει από την φορολογία τους.

Εγώ δεν ενοχοποιώ τις κινητοποιήσεις. Εμείς αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί με τους τροϊκανούς. Αυτά τα μέτρα δεν τα έφερε η κυβέρνηση. Το 20 και το 26 είναι μέτρα που ψηφίστηκαν από 221 βουλευτές. Συζητάμε σ΄ένα κλίμα συνδιαλλαγής.  Πρέπει το αγροτικό ζήτημα μετά από 40 χρόνια να λυθεί.

Ετοιμάζουμε έναν νέο συνεταιριστικό νόμο. Να ανατεθεί η παραγωγή στους οργανωμένους αγρότες. Στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα το 10% να είναι συνεταιριστικά προϊόντα.

Τώρα για να μπεί ένας συνεταιρισμός σε αυτά πρέπει να δώσει κάποια ποσά δια της α’ ή της β’ τεθλασμένης. Εάν δεν αναδιοργανωθεί ο αγροτικός τομέας πώς να διακινείται σωστά το προίόν, ώστε ο παραγωγός να αμειφθεί; Δεν γίνεται να τυποποιείται μόνο το 2% από το ελληνικό λάδι και το υπόλοιπο να διακινείται από τους Ιταλούς. Υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά. Υπάρχουν 6 δις για επενδύσεις.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο φυσικό περιβάλλον είναι και διατροφή. Ήμουν ο μόνος υπουργός που πήγε σε συμβούλιο υπουργών υγείας και μίλησε για κρητική διατροφή και όχι για μεσογειακή.

 

Για την γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα

 

Η πολυνομία και η γραφειοκρατία που είναι οι σιαμαίες αδελφές που παγιδεύουν το επιχειρείν και την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Αυτήν την στιγμή δουλεύουμε πολύ σκληρά για το σύστημα της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων του δημοσίου. Ξοδεύτηκαν γι΄ αυτό 7 δις σε 15 χρόνια και παρόλ΄αυτά οι βάσεις δεδομένων του δημοσίου δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ηταν μια λογική καθετοποιημένης παρέμβασης στη ηλεκτρονική διακυβέρνηση επί  του κ. Μητσοτάκη,όπου δημιουργούνται και επ΄αυτού πολλά ερωτηματικά και ζητήματα, εγώ δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν.

Τώρα όμως κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενοποιήσουμε το μητρώο πολιτών, μέσα στο’16, ώστε να διαλειτουργήσουν πάνω σε αυτό όλες οι βάσεις δεδομένων.

Όταν λειτουργήσει αυτό το σύστημα, θα σπάσει  η σπονδυλική στήλη της γραφειοκρατίας.11.000.000 χαρτιά θα διακινούνται οίκοθεν και θα γλυτώνουμε δισεκατομμύρια εργατοώρες.

Επίσης έχουμε καταθέσει ένα άρθρο στο νομοσχέδιο του κ. Βερναρδάκη, για την κωδικοποίηση της διοικητικής διαδικασίας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

 

Για τον εκλογικό νόμο

 

Ο στόχος μας είναι να στρέψουμε  το ενδιαφέρον ενός ποσοστού της τάξης του 40% κυρίως των νέων ανθρώπων που αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική. Πρέπει να φέρουμε τον εκλογικό νόμο κοντά στην δημοκρατία.

Ναι, θα εξαντλήσουμε την τετραετία.Όποιος χρεωθεί την αποσταθεροποίηση του χώρου αποσταθεροποιεί την πατρίδα. Αυτός ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Και θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Αυτό που ήρθε  στην Βουλή τέσσερις φορές και ως από μηχανής θεός, κάποιος το έπαιρνε πίσω δε θα συμβεί.

Το θερμοκήπιο της διαφθοράς ήταν η Β΄ Αθηνών και αυτό πρέπει να σπάσει.

Όσον αφορά την μείωση των βουλευτών εάν συμφωνούν και τα άλλα κόμματα εμείς δεν έχουμε αντίρρηση.

Επίσης θα υπάρξουν και διαδικασίες για την βελτίωση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Γιατί να μην υπάρξουν και προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων; Επίσης στο ζήτημα του bonus  θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Όσον αφορά στις δημόσιες σχέσεις των βουλευτών θα πρέπει να πάψουν να ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι στα πάνελ των μέσων και οι υπόλοιποι να είναι πληβείοι. Το 2010 τόλμησα να πω σ΄ένα κανάλι ότι δεν θα ψηφίσω την νομιμοποίηση των εξίμησι δις  υπερτιμολογημένων αναλωσίμων και έκαναν να με καλέσουν σε κανάλι τρία χρόνια.