Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε σήμερα στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γεωργίου Λαμπρούλη

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε σήμερα στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γεωργίου Λαμπρούλη σχετικά με τις πρωτοφανείς καταστροφές στον νομό Τρικάλων, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Απαντώντας ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε :

Κύριε συνάδελφε, το Κομμουνιστικό Κόμμα μάς έχει συνηθίσει να έχει μέτρο στον λόγο του, χωρίς υπερβολές. Σήμερα, νομίζω ότι δεν το τηρήσατε. Και ήρθατε και λίγο χωρίς καλή ενημέρωση.

Πρώτον, το Υπουργείο χρηματοδότησε εγκαίρως την Περιφέρεια, τον Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμο Πύλης για προληπτικές παρεμβάσεις.

Δεύτερον, στη σύσκεψη που έγινε χθες δεν κατετέθη άποψη ότι υπήρξαν καταστροφές σε σπίτια.

Τρίτον, ο κ. Αλεξιάδης, ήδη έχει προβεί στις αναγκαίες διαδικασίες και υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα διευκολύνονται τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υφίστανται ζημίες.

Ήδη, λοιπόν, πρέπει να σας πω -πρέπει να λέμε και τα καλά- ότι διαπιστώθηκε χθες στη συζήτηση ότι υπήρξε ένας συντονισμός διά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία εγκαίρως, πρέπει να σας πω, ενημερώνει για τον ερχομό καιρικών φαινομένων. Υπήρξε, λοιπόν, ένας συντονισμός, μπορώ να πω,

της Περιφέρειας και των δήμων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων.

Ήδη το Υπουργείο έχει αποστείλει μια προειδοποίηση σε όλες περιφέρειες, σε όλους τους δήμους, αλλά και στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων να προβούν στις αναγκαίες πρόνοιες, ώστε όλα αυτά τα δίκτυα που σχετίζονται με την απορροή των υδάτων να έχουν την απαραίτητη παρακολούθηση και φροντίδα.

Άρα, πρέπει να είμαστε και λίγο κοντά στην πραγματικότητα. Εγώ κατανοώ την αγωνία. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να δεχθείτε τουλάχιστον αυτά που γίνονται και να τα αναγνωρίζουμε.

Νομίζω ότι σ’ ένα τέτοιο πνεύμα κινούμαστε και στην περιοχή των Τρικάλων.

Ευχαριστώ πολύ.