Ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα στην Πάτρα με τον Μητροπολίτη της πόλης κ. Χρυσόστομο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα

Ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα στην Πάτρα με τον Μητροπολίτη της πόλης κ. Χρυσόστομο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα με τον οποίο και συζήτησε θέματα προγραμματισμού και χρηματοδότησης των μεγάλων έργων της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, καθώς και θεσμικά θέματα.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στην ΠΕΔ Δ. Ελλάδας, με το διευρυμένο Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Ο υπουργός άκουσε τα θεσμικά οικονομικά και επί μέρους ζητήματα λειτουργίας των δήμων, όπως αυτά διατυπώθηκαν από τους δημάρχους και των τριών νομών της εν λόγω Περιφέρειας, που συμμετείχαν.

Ο υπουργός από την πλευρά του, ενημέρωσε στην τοποθέτησή του, τους δημάρχους για τα ακόλουθα:

-το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ με το οποίο επιλύεται σειρά λειτουργικών και άλλων ζητημάτων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.

-την ανάγκη επιτάχυνσης απορρόφησης των πόρων που διατίθενται στους δήμους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, (ύψους 326 εκ. για όλη την Ελλάδα).

-το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επί μέρους εργολαβιών της Ιόνιας και της Ολυμπίας οδού.

-την Επαναθεσμοποίηση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ως μετεξέλιξη του Καλλικράτη.

-την ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία της ΔΕΥΑ.

-το νέο μοντέλο λειτουργίας των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, θέσεων ωφελουμένων, στους παιδικούς σταθμούς.

την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων κατανομής των τακτικών πόρων στους δήμους, με κριτήριο όχι μόνο το πληθυσμιακό, και με σαφή την πρόθεση για ενίσχυση των μικρών και περιφερειακών δήμων. Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε ότι «εγώ σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένος αυτό να το κάνω πράξη και άμεσα».

Σε σχέση με την απόδοση των τακτικών πόρων που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την Αυτοδιοίκηση, δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει όπως ακριβώς έκανε πέρσι ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, και μάλιστα με συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.

Τέλος, κοινή ήταν η εκτίμηση από πλευράς των δημάρχων για τον αποφασιστικό και καταλυτικό ρόλο του υπουργού Εσωτερικών, στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των στερεών αποβλήτων στην Ηλεία.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τους δημάρχους για το πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και υπευθυνότητας που επέδειξαν ώστε σήμερα να έχουν καθαρίσει πλήρως οι πόλεις της Ηλείας οι οποίες για πολύ καιρό ταλανίζονταν από το πρόβλημα αυτό.

Χαρακτηριστικά, ενώ ο δήμαρχος Πύργου ο κ. Γαβριήλ Λιατσής τόνισε ότι «από μένα ο Κουρουμπλής χαρακτηρίζεται ο ευεργέτης του Δήμου μας και είναι κάτι που θα λέω ανεξάρτητα από τα χρόνια που θα περάσουν ή τις κυβερνήσεις που θα υπάρξουν στο μέλλον. Έσωσε την πόλη μου από τη χολέρα».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργος Παπαναστασίου «δήλωσε ότι σήμερα πήραμε πειστικές απαντήσεις για το 99% των θεμάτων που τέθηκαν στον υπουργό».