Ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων είπε:

Για  τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου.

Νομίζω ότι ήταν μια άτυχη στιγμή. Μίλησα μαζί του. Σε αυτά παρεμβαίνω αμέσως. Νομίζω ότι δημιουργείται μια φοβία που δεν βοηθάει σ’ αυτά τα ζητήματα. Συμφωνώ ότι δεν γίνεται η σωστή προετοιμασία σε αυτά τα ζητήματα. Όταν ασχολιόμουν με τον χώρο της  αναπηρίας και ήταν για παράδειγμα  ένα παιδί σε μια τάξη με κινητικά προβλήματα, υπήρχαν περίεργες αντιδράσεις. Αλλά  πιστεύω ότι αυτά ξεπερνιούνται.

Για τις καταγγελίες Βουδούρη

Τα χρήματα που δίδονται από τον κ. Στυλιανίδη τον αρμόδιο επίτροπο, δίνονται σε ΜΚΟ,  που με την σειρά τους έχουν έναν τρόπο λειτουργίας, σχεδόν ανεξάρτητο, χωρίς να θέλουν να δώσουν λογαριασμό στο κράτος. . Και σε αυτό το θέμα έχω έρθει σε προστριβή με τον κ. Στυλιανίδη. Υπάρχει ένα κενό στους κανονισμούς  της ΕΕ. Δεν μπορεί να έχουν πάρει τόσα χρήματα και να υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Δεν δίνουν χρήματα σε ελληνικές  ΜΚΟ. Για παράδειγμα στην ελληνική εκκλησία δεν έχουν δώσει χρήματα. Δίνουν χρήματα σε ΜΚΟ πιστοποιημένες σε άλλες χώρες. Δεν ζούμε σε κοινωνία  αγγέλων. το πρόβλημα είναι στην νοοτροπία της  ΕΕ. Δεν πάνε τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία σηκώνει το μέγα βάρος. Με πολύ κόπο  αποσπάσαμε μερικά χρήματα.  Δεν θα σας κρύψω ότι  υπάρχουν  προβλήματα, υπάρχουν κέντρα που έχουν προβλήματα. Αλλά έχει γίνει πάρα πολύ καλή  δουλειά. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η Πολιτεία κοιτάζει.  Εγώ ήμουν πριν είκοσι  μέρες στην  Λέσβο και  ο κ. Μουζάλας είναι σε διαρκή κινητικότητα. Σε χώρους που υπάρχει κόσμος με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές  και κουλτούρες  είναι μέσα στην λογική των πραγμάτων να υπάρξουν τέτοιου είδους εκρήξεις (όπως η χθεσινή στη Λέσβο). Όταν κατανεμηθούν αυτοί οι άνθρωποι  σε όλους τους δήμους, το πρόβλημα θα είναι μικρότερο. Μιλάμε για μικρά νούμερα  100 με 200 άτομα ανά δήμο, εάν γίνει η κατανομή αυτών των ανθρώπων σωστά. Χρειάζεται κατανόηση από όλους. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση, είναι η πιο σταθερή χώρα σε αυτήν την ευρύτερη και  ευαίσθητη περιοχή  και κάνουμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την συμφωνία  για πολλούς και γνωστούς λόγους. Πρέπει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων και να πιέσουμε την Ευρώπη να προχωρήσει  η διαδικασία της  μετεγκατάστασης. Διότι το ’16 η δέσμευση που υπήρχε ήταν να μετεγκατασταθούν τριάντα χιλιάδες άνθρωποι, και υτήν την στιγμή έχουν μετεγκατασταθεί 3 χιλιάδες.

Όταν, λοιπόν, τα προβλήματα που υπάρχουν έρχονται από την Ευρώπη, η οποία από τη μια μεριά λέει εύκολες κουβέντες , λαμβάνει εύκολες δεσμεύσεις και μετά κλείνει τα σύνορα και τις πόρτες της μετεγκατάστασης, τι πρέπει να κάνει κανείς?

Προσπαθούμε, λοιπόν, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και στην Ευρώπη και στη Μ. Ανατολή, να κρατηθεί η χώρα εκεί που πρέπει.

Ειλικρινά οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σ’ αυτόν τον χώρο καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και καταθέτουν την ψυχή τους. Εγώ το πιστεύω και δεν το λέω για να εκφράσω αλληλεγγύη στους συναδέλφους μου.

Για την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και τα εξαγγελθέντα από τον πρωθυπουργό, μέτρα.

Ο πρωθυπουργός τα έβαλε (έθεσε τα ευεργετικά για την επιχειρηματικότητα σημεία) εν γνώσει του και έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσει και να τα κατοχυρώσει.

Να σας πω όμως κάτι; Δεν βλέπω (να στηρίζουν) αυτοί που έπρεπε να τα κάνουν πριν από τρία χρόνια, γιατί αυτό το θέμα το θέταμε εμείς ως αντιπολίτευση αλλά το έθεταν και οι φορείς. Και ο κ. Κροκίδης, και ο κ. Καββαθάς, μετ’ επιτάσεως έθεταν το θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, πραγματικά, πράττουσα πολύ σωστά, δίνει ανάσα σ’ αυτό το χώρο ο οποίος πραγματικά πιέζεται. Ακούω, λοιπόν, λαλίστατους συναδέλφους να κλαυθμηρίζουν για την επιχειρηματικότητα. Ας βάλουν λοιπόν λίγο πλάτη σ’ αυτά τα δύο πράγματα και ας αφήσουν την μικροψυχία. Ας πούνε, ‘’παιδιά, στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια’’.

Για την χορήγηση τηλεοπτικής άδειας σε συγκεκριμένο εργολάβο δημοσίων έργων.

Αφήστε να δούμε πώς θα κινηθεί το πράμα με βάση το νέο νόμο που ισχύει για το τηλεοπτικό τοπίο και τότε θα κριθεί η κυβέρνηση.

Τώρα, βέβαια, με ρωτάτε πράγματα για το οποία έχω άλλη άποψη…

Για τον κυοφορούμενο νομοσχέδιο της Επαναθεσμοποίησης.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η Επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη και της Αποκέντρωσης γενικότερα.

Θεσπίσαμε με νόμο τη λειτουργία μιας επιτροπής 25μελούς που για πρώτη φορά δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, αφού συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ, των εργαζομένων, άρα λοιπόν είναι μια ανοιχτή διαδικασία και η φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που πραγματικά θα απελευθερώνει από πολλές αγκυλώσεις την αποκέντρωση γενικά και αυτό που λέμε Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Για την στάση του Αν. Υπουργού Παύλου Πολάκη αναφορικά με την δημοσιογράφο Τσικρίκα.

Στην περίπτωση της δημοσιογράφου, νομίζω ότι εγώ δεν θα είχα την ίδια αντίδραση.