Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ομιλητής σε διημερίδα στις Βρυξέλλες με θέμα «Αδυναμία Πρόσβασης στα Φάρμακα στην Ευρώπη»

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Κώστα Χρυσόγονου και άλλων ευρωβουλευτών και τη συμμετοχή φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, διεξήχθη σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου διημερίδα (11-12/11/2014) με θέμα «Αδυναμία Πρόσβασης στα Φάρμακα στην Ευρώπη».

Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα όπως οι υψηλές τιμές των φαρμάκων, η δύσκολη πρόσβαση όλων και περισσότερων  Ευρωπαίων πολιτών στο φάρμακο, η μετατροπή του φαρμάκου από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας. Οι απόψεις που κατατέθηκαν συνέκλιναν στα παρακάτω:

1. Αλλαγή μοντέλου στην καινοτομία και στην έρευνα για τα φάρμακα.

2. Απομυθοποίηση του υψηλού κόστους παραγωγής του φαρμάκου, αφού είναι πλέον αποδείξιμο ότι το  μέσο κόστος έρευνας και παραγωγής δεν ξεπερνά το 13% του μέσου κόστους εμπορίας.

3. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική και κοινωνική κρίση όπως η Ελλάδα -με συνέπεια ομάδες πολιτών π.χ. καρκινοπαθών να δυσκολεύονται να κάνουν έγκαιρη χρήση φαρμακευτικής αγωγής-   μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν την δυνατότητα υποχρεωτικής αδειοδότησης δηλαδή να  σπάσουν ή να μειώσουν το χρόνο διάρκειας του παντέντου και να παραγγείλουν την παραγωγή  αξιόπιστου γενόσημου φαρμάκου προκείμενου να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κοιν. εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην εν λόγω διημερίδα  τόνισε ότι  «οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ασκώντας πιέσεις και στους πολιτικούς των χωρών τους και στη Ε.Ε. για αλλαγή αυτού του μοντέλου, που αναγκάζει και τα συστήματα υγείας και τους ίδιους τους πολίτες  σε αποκλεισμό ή σε εξαντλητική οικονομική αιμορραγία. Το αίτημα για δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια είναι πιο πάνω από τα πολλά και μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου».

Επεσήμανε δε, ότι «τα αιτήματα της Κοινωνίας των Πολιτών για να είναι το φάρμακο δημόσιο αγαθό και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και στη τιμολόγηση του φαρμάκου και στο κόστος έρευνας και παραγωγής (του οποίου μεγάλου μέρους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης), θεμελιώνονται σε ηθικές αρχές που έχουν να κάνουν με την αξία και αυταξία της ζωής».

Κατά τη διεξαγωγή της διημερίδας κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία ταμείου επιβράβευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας ώστε να αποσυνδεθεί το κόστος της έρευνας από την τελική τιμή του φαρμάκου.

Το συμπέρασμα της διήμερης διαβούλευσης συμπυκνώνεται στο αίτημα «γιατί όχι»!  Η  υπόθεση πρόσβασης κάθε πολίτη στο φάρμακο αφορά τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί αν αποφασίσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια τόσο ιερή υπόθεση. Μόνο έτσι το «γιατί όχι» μπορεί να γίνει συνείδηση όλων.