Η Novartis φορολογήθηκε για πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση  για τη Novartis, στην ειδική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel για το ομώνυμο σκάνδαλο, στη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε το γνωστό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης.  Δεν είναι ψόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, για πρώτη φορά επί ημερών του, η θυγατρική της NOVARTIS στην Ελλάδα παρουσίασε κέρδη και φορολογήθηκε. Προφανώς οι ζημίες που παρουσίαζε η εταιρία τόσα χρόνια στην Ελλάδα ήταν εικονικές, γιατί δεν κάνει ούτε παραγωγή ούτε έρευνα, παρά μόνο διακίνηση φαρμάκων. Άρα οι δαπάνες της ήταν και είναι πολύ μικρότερες από τη μητρική της στο εξωτερικό, η οποία παρουσιάζει κέρδη, μολονότι κάνει και έρευνα και παραγωγή.

“Είμαστε υπερήφανοι, γιατί από το 2009 μέχρι το 2015, μία εταιρία με τζίρο 300 εκατομμύρια παρακαλώ, χωρίς να είναι παραγωγική,  είναι θυγατρική εταιρία της Novartis που ουσιαστικά κάνει διακίνηση φαρμάκων, κι ενώ η μητρική της εταιρία παρουσιάζει κέρδη  15%-19% με έρευνα και παραγωγή,  αυτοί (η μητρική) στην Ελλάδα, κατόρθωσαν επί επτά οκτώ χρόνια να μην παρουσιάζουν κέρδη και ως εκ τούτου να μην φορολογούνται από το Ελληνικό Κράτος. Ήταν η πρώτη φορά το 2015 που αναγκάστηκαν να παρουσιάσουν κέρδη και φορολογήθηκαν από το Ελληνικό Κράτος.

Και πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι βεβαίως και ήταν πολύ σωστό που μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη στα δύο δισεκατομμύρια, σε σχέση με το πάρτι που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε φτάσει να έχουμε 115 εκατομμύρια συνταγές, όσες και η Ισπανία που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό. Από το 2010 ως το 2015, ωστόσο, τι παιχνίδι παίχτηκε εις βάρος των πολιτών;  Μπορεί να μειώθηκε η δημόσια δαπάνη, αυξήθηκε όμως η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα κι έφτασε στο 25%, όπου εκεί πάγωσε στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.»