Να δοθεί “ανθυγιεινό”επίδομα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ

«Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ και να τους ευχαριστήσουμε και να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη τους προσφορά, σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Πρέπει να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και όχι μόνο στους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της υγείας. Αν δεν το δικαιούνται αυτοί τότε ποιοι το δικαιούνται;» πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή Market Watch του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

Ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ του κλίματος εθνικής συνεννόησης που δημιουργείται με την τηλε-συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Είναι θετική τέτοια συνάντηση. Είναι απαραίτητο, και πρέπει να υπάρχει πάντα θεσμική συνεννόηση των δύο κρίσιμων  παραγόντων της χώρας.  Δείχνει τη συν-ευθύνη  που αισθάνονται και οι δύο πολιτικοί άνδρες απέναντι σε κρίσιμα προβλήματα.»

Ο κ. Κουρουμπλής ευχήθηκε καλή ανάρρωση σε όσους ασθενούν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους εργαζόμενους σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες.  Κάλεσε όλο τον κόσμο να κρατήσει την αισιοδοξία του και να απαλλαγεί από το αίσθημα του πανικού. Επίσης κάλεσε τους πολίτες, αυτές τις μέρες, αντί να δείχνουν θρησκευτική ευλάβεια στους ναούς, να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που ζητούν οι επιστήμονες.

Προτάσεις μέτρων

Ο πρώην υπουργός ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ξεπαγώνοντας την προκήρυξη των 4000 θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία,  και να ζητήσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση από την Ευρώπη, γιατί το ελληνικό ΕΣΥ καλείται να περιθάλψει και τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπρεπε να είναι στην Ευρώπη. Όπως είπε, οι περίπου 4000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν το 2015, και το επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη τότε, σήμερα δεν αρκούν. «Αλλά τότε είχαμε δεσμεύσεις. Σήμερα δεν έχουμε μνημόνια.» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δείξει κατανόηση απέναντι στην Ελλάδα, όπως δεν έχει κάνει στο παρελθόν, ενώ θα έπρεπε, είπε  ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, όπως η σημερινή, είναι ώρα να συμβάλλουν και οι πλούσιοι Έλληνες. Αναφέρθηκε στους εφοπλιστές, για τους οποίους σημείωσε ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ακόμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  τους έχουν στηρίξει, κυρίως στα θέματα ανταγωνισμού απέναντι στην Κομισιόν. «Είναι η ώρα να δείξουν, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, την ευαισθησία τους απέναντι στην Ελλάδα, τον πατριωτισμό τους, και να κάνουν μία δωρεά της τάξης των 100 εκατομμυρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κάτι τέτοιο δεν είναι εξωπραγματικό», είπε.

Επίσης, είπε, από τους πιο ευνοημένους παράγοντες στην Ελλάδα είναι οι πολυεθνικές του φαρμάκου, οι οποίες έχουν αποκομίσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια, τα τελευταία 10 χρόνια, χωρίς να παρουσιάζουν κέρδη, όταν οι μητρικές τους που κάνουν παραγωγή φαρμάκου, παρουσιάζουν μεσο-σταθμικά 15% κέρδη στις χώρες τους.  «Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν και αυτοί στο χέρι στην τσέπη», είπε.

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης προς την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, με αφορμή την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στο Eurogroup, o κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι εκτός από τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης και τις αναστολές πληρωμών, εκείνο που πραγματικά θα διευκολύνει δεν είναι νέα, εύκολα δάνεια, που θα βαρύνουν εκ νέου τις επιχειρήσεις, αλλά πραγματικές ελαφρύνσεις χρεών. Ελπίζω αυτή τη φορά, η Ευρώπη να επιδείξει τα αναγκαία  αντανακλαστικά και να επιτρέψει τις διαγραφές  κάποιων χρεών και όχι μόνο αναστολές πληρωμών», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.