Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Επιτροπής Ειδικών για την πανδημία

Επίκαιρη ερώτηση  για να δημοσιευτούν τα πρακτικά της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας,  κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει πρόσφατες δηλώσεις της αξιότιμης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθύντριας ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”  και μέλους της Επιτροπής Ειδικών κας Αναστασίας Κοτανίδου σε διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία.  Ειδικότερα η  κα Κοτανίδου, ανέφερε πως «στην Επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Στην κατατεθείσα ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι οι «δηλώσεις της κας Κοτανίδου δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά στο κατά πόσο οι εισηγήσεις των Ειδικών της Επιτροπής μεταφέρονται ορθώς και κατά πόσο τελικώς είναι αυτές που προσδιορίζουν και τα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας». Εν συνεχεία, αναφέρεται στο γεγονός ότι  πληθαίνουν οι δηλώσεις διακεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι επισημαίνουν ότι η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που απαιτείται η Επιτροπή να έχει διεπιστημονικότητα, δηλαδή να μετέχουν διαφορετικές ειδικότητες.

Κλείνοντας ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι επειδή, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα όσα εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών,  ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να καταθέσετε τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, χωρίς τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συμμετεχόντων για ευνόητους λόγους,  προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος, ποιες είναι οι εισηγήσεις των Ειδικών και προτίθεστε να προβείτε στην τροποποίηση της σύνθεσης της Επιτροπής με τη συμμετοχή και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως το έχουμε ζητήσει και το ζητούν διακεκριμένοι επιστήμονες, ώστε η Επιτροπή να είναι διευρυμένης σύνθεσης;