Π. Κουρουμπλής: Αν μιλάει η ΝΔ για παραδικαστικό κύκλωμα πλέον έχουμε φτάσει να λέμε άρρητα ρήματα

«Νομίζω ότι αντιμετωπίζεται μια υπόθεση που χρειαζόταν από όλους να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα με έναν τρόπο εντελώς στενά κομματικό και υποκριτικό και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, γιατί αυτή η έρευνα δεν ξεκίνησε στην Ελλάδα, αυτή η έρευνα έχει ξεκινήσει στην Αμερική, εκτός και αν θεωρεί η ΝΔ και όσοι έχουν αυτή την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει αυτή η έρευνα. Αυτή είχε ξεκινήσει προ του 2015» επισήμανε ο τέως υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ερωτηθείς αν η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία.

«Υπήρχαν τέτοιες καταγγελίες για αθέμιτες συμπεριφορές εταιρειών, όπως είναι η συγκεκριμένη εταιρεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Πώς μπορεί να σταθεί αυτό το πράγμα; Η έρευνα αυτή ήρθε εδώ έπειτα από τα πορίσματα στα οποία είχε προβεί το FBI και διάφορες υπηρεσίες αμερικανικές. Είναι αστείο να το λέμε αυτό» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΝΔ, ο κ. Κουρουμπλής είπε: «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είμαι βέβαιος 100% ότι υπάρχουν. Ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι, ας πούμε η ελίτ του ιατρικού κόσμου (…) οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν μπαίνουν στο “κάδρο” πρόσωπα. Για πολιτικές ευθύνες μπορώ να πω ότι πιστεύω ότι υπάρχουν αλλά ποινικές, δεν έχω καμία γνώση, δεν ξέρω τη δικογραφία, δεν γνωρίζω. Μπορεί όμως να ισχυριστεί κανείς ότι δεν πρέπει να γίνει έρευνα; (…) Ποινικές (ευθύνες) είναι θέμα των δικαστηρίων».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ ότι ένα παραδικαστικό κύκλωμα ελέγχει το Μαξίμου, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: «Εντάξει, αν μιλάει η ΝΔ για παραδικαστικό κύκλωμα πλέον έχουμε φτάσει να λέμε άρρητα ρήματα. Ποιος ήταν εμπλεκόμενος διαχρονικά σε τέτοια παραδικαστικά κυκλώματα (…) Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου».

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η Ευρώπη θυμίζει μέρες μεσοπολέμου προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ως υπνοβάτης πηγαίνει στον γκρεμό και εδώ χρειάζεται να αναλογιστούν την ιστορική τους ευθύνη όλες οι δυνάμεις που προερχόμαστε από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρξει ένα νέο αφήγημα πολιτικό και κοινωνικό που να πείσει κυρίως ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει άλλος δρόμος, αν η Ευρώπη πραγματικά χτιστεί σε νέους θεσμούς που θα μειώνουν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Η λιτότητα ήταν η πηγή των μεγάλων ανισοτήτων και των μεγάλων αποκλίσεων και μεταξύ των κρατών, και μεταξύ των λαών, και μεταξύ των ανθρώπων».

Ερωτηθείς για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τις οποίες υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την υπόθεση Novartis συνιστούν επίθεση κατά του πολιτεύματος, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε: «Οι βερμπαλισμοί του κ. Βενιζέλου είναι γνωστοί. Ο κ. Βενιζέλος είναι ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει τη μοναδική αλήθεια, κανένας άλλος». Για τη δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψη (της υπόθεσης) από την επόμενη Βουλή, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι αυτό; Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες γιατί δεν φτάσαμε σε ένα επίπεδο καλών πρακτικών που να περιορίζουν αυτά τα φαινόμενα. Σαράντα δισ. έχουν πάρει οι πολυεθνικές από την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια (…) και κανένας δεν τους υποχρέωσε τουλάχιστον να παράξουν το φάρμακο που καταναλώνουν στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει τέτοια δυνατότητα . Αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα ας κρίνει η ελληνική κοινωνία τις πράξεις όλων αυτών και τις παραλείψεις».

Για την έκθεση του ΔΝΤ, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως «η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν καταστροφική, διότι απεδείχθη ότι ήταν άνθρωποι εκτός τόπου και χρόνου. Η ελληνική οικονομία, μήνα με τον μήνα, βρίσκεται σε καλύτερη φάση. Αυτό που κάνει η Ελλάδα σήμερα είναι ένα μοντέλο που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη για να αισθανθεί ο πολίτης ότι γίνεται μια δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί στα βράχια».

Για το προσκλητήριο στην Κεντροαριστερά, σημείωσε: «είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες όλων σ’ αυτόν τον χώρο, γιατί οφείλουν να γνωρίζουν ότι από το ’32 μέχρι το ’81 εγκαθιδρύθηκε το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς, ο χωροφύλακας της καρφίτσας, των γκοτζαμάνηδων, των κοινωνικών φρονημάτων εξαιτίας της αδυναμίας των δημοκρατικών δυνάμεων να είναι ενωμένες. Τώρα, είμαστε μπροστά σε μια νέα φάση. (…) Είμαστε εμείς η δημοκρατική παράταξη που φέραμε το κοινωνικό ασανσέρ και δώσαμε τη δυνατότητα σε κάθε νέο να διεκδικήσει να είναι αυτό που θέλει αυτός και όχι να επιβληθεί στη ζωή του η μοίρα ότι καταγόταν από ένα λαϊκό στρώμα και έπρεπε το παιδί του εργάτη να είναι εργάτης, το παιδί του αγρότη να είναι αγρότης. Είναι δυνατόν σήμερα μπροστά σε αυτές τις ανάγκες που έχει ο πολίτης, να εμμένουν κάποιοι ότι θα πρέπει να ηττηθεί ο Τσίπρας και να έρθει ποιος; (…) Μόνο συμφορές θα φέρει η οικογενειοκρατία».

* Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδάκη

Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων