Μακρά συνάντηση του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο ΥΠΕΣΔΑ.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο για την Κινητικότητα στον Δημόσιο Τομέα.

Κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα και ανησυχίες των εκπροσώπων του Δημόσιου Τομέα, στη βάση του υπό διαμόρφωση τελικού περιεχομένου του σχετικού νομοσχεδίου.

Διευκρινίστηκε με σαφήνεια ότι υπάρχει εκπροσώπηση της ΑΔΕΔΥ στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, κάτι που τέθηκε με ιδιαίτερη ανησυχία από τα μέλη της επιτροπής.

Καθησυχάστηκαν οι φόβοι που εκφράστηκαν για την συρρίκνωση των Δημόσιων Οργανισμών και μάλιστα, κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκαν και αυξητικές τάσεις στο κομμάτι της δημιουργίας των Δημόσιων Οργανισμών, πράγμα, που θα σημάνει και αντίστοιχη κατά 10-15% αύξηση των διαθέσιμων οργανικών θέσεων.

Αναπτύχθηκε, εκτενώς, η πολιτική προσλήψεων της κυβέρνησης σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικής πολιτικής.

Συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα που θα μπορούσαν, όμως, να επηρεάσουν επί της ουσίας, τόσο τους υπαλλήλους, όσο και την λειτουργία του Δημοσίου.

Ο κ. Βερναρδάκης συνοψίζοντας την ουσία της προσπάθειας που επιχειρείται μέσα από την κινητικότητα, τόνισε ότι η πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που καλείται να εξορθολογίσει τις μετακινήσεις. Να κάνει καταγραφή των Οργανισμών και να ψηφιοποιήσει το οργανόγραμμα. Είναι όπως είπε, μια προσπάθεια που το αποτέλεσμά της θα αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι τώρα, δηλαδή, τον άναρχο τρόπο αποσπάσεων, θα προβλέπει ρυθμιστικό παράγοντα ο οποίοςθα ελέγχει τόσο τα αιτήματα μετακίνησης, όσο και τις ανάγκες της υπηρεσίας αποχώρησης, θα επιτυγχάνει εξοικονόμησηπόρων και άλλα. Έδωσε μεγάλη έμφαση στα ασυμβίβαστα άσκησης καθηκόντων, τα οποία το νομοσχέδιο ρυθμίζει με έναν τρόπο που να μην δίνει το περιθώριο σύγκρουσης του Δημοσίου με ιδιωτικά συμφέροντα, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά της διαπλοκής.

Ειπώθηκε, επίσης, ότι ουσιαστικά η Κινητικότητα θα απαντά σε προβλήματα διαχείρισης που προκύπτουν από την υποστελέχωση των υπηρεσιών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κρισιμότητα του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τα μέλη της ΑΔΕΔΥ να πάρουν το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο στο τελευταίο του στάδιο, να το μελετήσουν, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και να στείλουν ολοκληρωμένο και συνολικό υπόμνημα παρατηρήσεων, το οποίο θα ληφθεί υπόψη και θα συμβάλει στην συντομότερη αλλά κυρίως επωφελέστερη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.