Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση για αφορολόγητο εισόδημα στις πολύτεκνες οικογένειες

Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (σήμερα) έχει οριστεί  ως Ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας. Φέτος, αυτή η ημέρα τιμής,  συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Είναι πολύπλευρο και πολύ σημαντικό το έργο της Συνομοσπονδίας, η οποία στηρίζει σταθερά επί εννέα δεκαετίες το θεσμό της οικογένειας και της πολυτεκνίας.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και δημογραφική κρίση, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, κατά 219.833. Είχαμε 953.066 γεννήσεις, αλλά  1.172.899 θανάτους. Και εφέτος, από την αρχή του χρόνου ως τις 30 Σεπτεμβρίου,  οι θάνατοι υπερέχουν των γεννήσεων κατά 39035 (είχαμε 56.081 γεννήσεις, αλλά 95.116 θανάτους). Η πολυτεκνία είναι αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός Λαού, με την αύξηση των γεννήσεων. Είναι κατά συνέπεια υποχρέωση, και μάλιστα συνταγματική, του ελληνικού κράτους να ενισχύει τον θεσμό.

Το άρθρο 21.2 του Συντάγματος ορίζει ότι η Πολιτεία οφείλει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, λόγω της προσφοράς τους στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και σε αναγνώριση των πολύ υψηλών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται για την ανατροφή των παιδιών. Δεν είναι τυχαίες  λοιπόν ούτε συντεχνιακές οι πρόνοιες που λαμβάνει  η πολιτεία για τους πολύτεκνους, πρόνοιες που περιεστάλησαν κατά την περίοδο των Μνημονίων.

Σήμερα όμως που δεν έχουμε τους περιορισμούς, κι έχουμε ανάπτυξη 6%,  τι λόγο έχει η κυβέρνηση να μην νομοθετεί την προεκλογική της υπόσχεση (το 6ο σημείο του προγράμματός της) για αφορολόγητο ποσό 1000 ευρώ για κάθε παιδί;  Ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να θεσπισθεί σημαντικό αφορολόγητο ποσό, καθώς η συνεισφορά των πολυτέκνων στα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ (λόγω των καταναλωτικών τους δαπανών) είναι σημαντικά μεγαλύτερη από κάθε άλλη οικογένεια ή άτομο. Στο ίδιο σημείο του προεκλογικού προγράμματός της, η ΝΔ είχε υποσχεθεί άμεση επαναφορά  του επιδόματος  τριτέκνων και πολυτέκνων.  Μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, ακόμα το  περιμένουν.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, χρησιμοποιούνται και συνταξιοδοτικά κίνητρα, όπως η αύξηση της σύνταξης των γονέων κατά ένα ποσοστό, βάσει του αριθμού των παιδιών τους. Είναι πάγια πρότασή μου, να δοθούν δωρεάν,  πλασματικά συντάξιμα χρόνια στις μητέρες, ώστε να έχουν κίνητρο να κάνουν παιδιά. Και το μέτρο αυτό να συνδυαστεί με δωρεάν παροχή βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ζητούν οι πολύτεκνοι την άμεση επαναφορά του μέτρου των ελεύθερων μετεγγραφών για τα παιδιά τους  στα πανεπιστήμια, όπως ίσχυε επί 30 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Σήμερα, λόγω των υψηλών εξόδων, πολλά παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, δεν μπορούν να σπουδάσουν καθόλου, επειδή δεν έχουν περάσει σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  στην πόλη τους.

Σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βλέπει κάθε χρόνο τον πληθυσμό της να μειώνεται περίπου κατά 50.000 άτομα, η ενίσχυση των τριτέκνων και των πολυτέκνων είναι ένας από τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί το κράτος, για να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική άμυνα της χώρας.

(Άρθρο μου στο Newpost.gr)