Oι πομπώδεις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχαν στόχο να «φτιασιδώσουν» το γεμάτο εγκαύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ.
Λίγες μέρες χρειάστηκαν να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός των δηλώσεων, για να αρχίσει να συνειδητοποιεί ο κόσμος ότι τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα 3,5 δισεκατομμύρια παροχών έγιναν «μπουχός», όπως η «κορώνα» για το περίφημο πρώτο ένσημο, που τελικώς εμπεριέχεται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Όταν ο Πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του, για τα επόμενα δύο χρόνια, πάνω από 80-90 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει, ούτε προβλέπεται από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης να υπάρξει, ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νέων ανθρώπων, στον χώρο του επιχειρείν, της τάξης των 20.000-50.000 ευρώ, τότε πόσο πειστικός μπορεί να είναι στους νέους; Έχει την εντύπωση ο κ. Μητσοτάκης ότι με «χαρτζιλίκια» και με data μπορεί να δώσει φτερά στους χιλιάδες νέους ανθρώπους, στο λεγόμενο πρεκαριάτο; Παιδιά τα οποία είναι αναγκασμένα να ζουν το μαρτύριο του φαινομένου της παρατεταμένης εφηβείας, συμβιώνοντας με τους γονείς τους;
Στις περισσότερες από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να αγγίζει τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Για παράδειγμα, είδαμε καμία μείωση στον ειδικό φόρο καυσίμων, ας πούμε στο πετρέλαιο θέρμανσης; Μείωσε τον ΦΠΑ για να συγκρατήσει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στα σουπερμάρκετ; Εδώ πριν καν έρθει η αύξηση στο ρεύμα, στα σουπερμάρκετ έχουμε έκρηξη ανόδου των τιμών. Η ακρίβεια καλπάζει. Όπως πολλοί προβλέπουν, θα έχουμε και δεύτερο και τρίτο κύμα εισαγόμενης ακρίβειας. Όμως η κοινωνία δεν έχει πειστεί ότι υπάρχουν μηχανισμοί, ικανοί να περιορίσουν την απληστία της αγοράς στο πώς 0α μεταφράσει την ακρίβεια αυτή για τον καταναλωτή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε καθόλου για το πώς θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων, όπως έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ισπανία). Μια νέα δηλαδή ΑΤΑ, η καθιέρωση της οποίας θα στήριζε τόσο την αγορά όσο και τα ευάλωτα από την ακρίβεια νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αυξήσεων του ρεύματος, απορίας άξια είναι η δήλωση του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος αν και αναρμόδιος προανήγγειλε (!) ότι έρχεται αύξηση του ρεύματος 50%. Όμως είναι εξίσου άξιο απορίας να μας πει με σαφήνεια η κυβέρνηση αν η μείωση που υπόσχεται στο ρεύμα, αφορά και τους υπό λοιπούς συντελεστές του τιμολογίου του ρεύματος. Ωσαύτως δεν ακούσαμε ποια θα είναι η επιβάρυνση που θα αναλάβουν οι ιδιώτες πάροχοι, οι οποίοι μάλιστα λέγεται ότι βρίσκονται σε συνεννόηση εναρμονισμένης τιμολογιακής πολιτικής (εδώ είναι εκκωφαντική και η απουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και οι οποίοι άφησαν την κυβέρνηση να «περιμένει στο ακουστικό». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία, το κράτος επέβαλε στους ιδιώτες παρόχους να μειώσουν τη λιανική τιμή του ρεύματος που πουλάνε.
Με την ακρίβεια να εισβάλλει και με ανοιχτά τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον ανασχηματισμό, ενταφίασε άτοπα το πιο σημαντικό όπλο της χώρας, την εθνική συναίνεση και συνεννόηση.
(Άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νέα”, 16/09/2021)