Κραυγή αγωνίας από τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Την άμεση δωρεάν συνταγογράφηση των Rapid και PCR test και άρση της εγκληματικής κυβερνητικής απόφασης που αναγκάζει τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, αντί στον συμβεβλημένο γιατρό, μόνο στο νοσοκομείο, με επακόλουθο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, ζητά με Αναφορά που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται στις επιστολές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, στις οποίες επισημαίνονται οι έντονες διαμαρτυρίες των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, τόσο για την κατάργηση της ισότιμης και πλήρους πρόσβασης των ανασφαλίστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και στην άρνηση της κυβέρνησης για δωρεάν συνταγογράφηση των Rapid και PCR test.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, τρεις φoρές την εβδομάδα επισκέπτονται την μονάδα αιμοκάθαρσης και χρειάζονται 3 Rapid test ή PCR. Οι μεταμοσχευμένοι, οι οποίοι είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, κάθε φορά στις τακτικές ή έκτακτες επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία και τις μονάδες μεταμόσχευσης απαιτείται, πριν, να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR. Το ίδιο ισχύει και για τους περιτοναϊκούς ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να προβεί άμεσα στη συνταγογράφηση των Rapid test ή PCR των νεφροπαθών μέσω του Ε.Ο.Π.Π.Υ., μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2 να διατίθενται σε αναγκαίο αριθμό από τα φαρμακεία, με βάση τον ΑΜΚΑ του νεφροπαθούς.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής ζητά να αρθεί άμεσα η ντροπιαστική τροπολογία  του υπουργείου Υγείας με την οποία κατήργησε τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία ίσχυε από το 2016. Πλέον, όπως αναφέρει, από 1 Φεβρουαρίου του 2022 οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας και μέσα σε αυτούς οι αιμοκαθαιρόμενοι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές υγείας.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, τονίζει ο κ. Κουρουμπλής, πώς σε μια περίοδο που καθημερινά θρηνούμε δεκάδες ανθρώπους από την πανδημία, το υπουργείο Υγείας αντί να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο και στις εξετάσεις, στέλνει τους ανασφάλιστους στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία και στις αποψιλωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κίνδυνο τη ζωή τους.