Κουρουμπλής: Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες

Τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, τη σημασία του κοινωνικού κράτους και τους τρόπους περιορισμού του φαινομένου “brain drain” που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα περιγράφει στο nooz.gr o πρώην Υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη μπορεί να ανακτηθεί από τη συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, η οποία, ωστόσο, προϋποθέτει αναγκαίες για την ενότητα υποχωρήσεις.

Τέλος, εκτιμά ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες και ότι την Κυριακή οι πολίτες θα δείξουν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη τους στο ΣΥΡΙΖΑ.


Αναλυτικά η συνέντευξη

Να εμπεδώσουμε στον προοδευτικό χώρο ότι υπάρχουμε χάριν των κοινωνιών και όχι το αντίστροφο

Ερ.: Κύριε Κουρουμπλή ποιες είναι οι σημαντικότερες προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Απ.: Για όσους εκλεγούν και δεν πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο ως πολιτικοί συνταξιούχοι ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι, μαζί με ανθρώπους της ίδιας αντίληψης, να επαναφέρουμε την αρχή της διεκδίκησης σε ένα εν πολλοίς απονευρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η σύνθεση ενός απολύτως αναγκαίου και εμπνευσμένου πολιτικού, οικονομικού, και κοινωνικού αφηγήματος για την ΕΕ, που θα δίνει απαντήσεις και στα φλέγοντα περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Τρίτη προτεραιότητα είναι αυτή η ευρωπαϊκή στρατηγική, μέσω της οποίας πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη, να προκύψει από τη συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για το τελευταίο είναι να εμπεδώσουμε όλοι στον προοδευτικό χώρο ότι υπάρχουμε χάριν των κοινωνιών και όχι το αντίστροφο και να κάνουμε τις αναγκαίες για την ενότητα υποχωρήσεις. Για αυτές τις προτεραιότητες θα επιστρατεύσω τη μαχητικότητά μου, την πείρα και το πείσμα μου ώστε να δικαιώσω την εμπιστοσύνη όσων προσπαθήσουν να μου δώσουν ένα τέτοιο βήμα. Μόνον έτσι θα κεντρίσουμε και θα επικεντρώσουμε τον προβληματισμό των Ευρωπαίων πολιτών.


Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να κάνουν υπερβάσεις

Ερ.: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Όμως θέλω να μας πείτε για τη συζήτηση που έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο. Τις ώρες εργασίας, τα θέματα αμοιβών, τα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή και το πρόσφατο θέμα περί 7ήμερης εργασίας των επιχειρήσεων.

Απ.: Οι προκλήσεις είναι από τη μία πρόβλημα, από την άλλη αποτελούν την κινητήρια δύναμη για να μπορέσουν όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης να επιστρατεύσουν την ευρηματικότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους κάνοντας τις αναγκαίες υπερβάσεις. Η Ευρώπη καλείται σήμερα να απαντήσει με πειστικό τρόπο εάν θα υποκύψει στην επιβολή, μέσω του εμπορικού ανταγωνισμού, του ασιατικού παραγωγικού μοντέλου που ισχυροποιείται με την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση του κόστους εργασίας.

Παράλληλα, η σχέση της αγοράς εργασίας με την παραγωγική βάση θα αλλάξει ριζικά, λόγω της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, νανοτεχνολογία, ρομποτική). Η Ευρώπη πρέπει να εμπνευστεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες με ισχυρή δημόσια ρύθμιση, θα κατανέμει τις θέσεις εργασίας δίκαια και θα εξασφαλίζει ποιότητα ζωής στους πολίτες. Κύριο αλλά ξεχασμένο στην εποχή μας χαρακτηριστικό αυτής της ποιότητας ζωής είναι ο ελεύθερος χρόνος, τον οποίο ο καθένας και η καθεμιά θα μπορούν να αξιοποιούν δημιουργικά.


Να απαλλαγεί η Ευρώπη από τις εμμονές ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου

Ερ.: Πρέπει η Ευρώπη να επενδύσει στο κοινωνικό κράτος και πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν πολλές ομάδες πολιτών, ΑΜΕΑ, άνεργοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με το άγχος του κοινωνικού αποκλεισμού που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση;

Απ.: Είναι εφικτό, αν και μόνο εάν η ΕE απαλλαγεί από τις εμμονές ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που υπακούει στην ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών. Εάν αποφασίσει να ηγηθεί μιας πραγματικά δημοκρατικής Ευρώπης και τολμήσει να συγκρουστεί με τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών και των κολοσσών του Διαδικτύου, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν πόροι για την ανοικοδόμηση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και στοχευμένου κοινωνικού κράτους που θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, χωρίς να τροφοδοτεί την παραίτηση και τη νωχελικότητα, την τεμπελιά και το βόλεμα. Ένα κράτος πρόνοιας που θα παρεμβαίνει στις δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου και απνευστί θα επιχειρεί να τον εντάξει στο κοινωνικό και παραγωγικό γίγνεσθαι. Ο πολίτης μόνο τότε αυτοχειραφετείται, όταν γίνεται ζωντανό κύτταρο του παραγωγικού γίγνεσθαι.

Διαρκής πρόκληση η αξιοποίηση του εγχώριου ταλέντου εντός Ελλάδας

Ερ.: Πώς μπορεί η χώρα να ανατρέψει το brain drain και να κρατήσει τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες εντός των τειχών;

Απ.: Το θεμελιώδους σημασίας στοίχημα της αξιοποίησης του εγχώριου ταλέντου εντός Ελλάδας θα είναι στο εξής μια διαρκής πρόκληση. Χρειάζεται φαντασία στην εξουσία, ευρηματικότητα, μάθηση και όχι ημιμάθεια.

Η χώρα διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε διάφορους κλάδους του επιχειρείν για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό και τουριστικό τομέα, αλλά και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Συν τω χρόνω, με την οικονομική ανάπτυξη και την εμπέδωση αισθήματος αξιοκρατίας, είμαι βέβαιος ότι η νεολαία θα βρει τον δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη.


Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες

Ερ.: Τί θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές; Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών;

Απ.: Περιοδεύοντας το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες. Η θητεία της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, της πρώτης κυβέρνησης που θα εξαντλήσει την τετραετία εν μέσω κρίσης, συνιστά ήδη μια μεγάλη επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι την Κυριακή οι πολίτες θα δείξουν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη τους στο ΣΥΡΙΖΑ, που μάχεται για την Ελλάδα των πολλών και για την Ευρώπη των λαών.

Nooz.gr