Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Ερώτηση: «Εμπλοκή με τις προκηρύξεις Γενικών Διευθυντών στον e-ΕΦΚΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Εμπλοκή με τις προκηρύξεις Γενικών Διευθυντών στον e-ΕΦΚΑ»

Για τη νομική προσφυγή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κοινού με την ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ και των τριών υπηρετούντων Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, κάνουν λόγο 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργού.
Η εν λόγω αίτηση ακύρωσης και αναστολής, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά στην απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης των υποψηφίων και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, η προκήρυξη για την κατάληψη 5 θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι/εργαζόμενοι στο Δημόσιο καθώς επίσης και των 8 προκηρύξεων για την κατάληψη 19 θέσεων, επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως που μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι/εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Με την αίτηση αναστολής ζητείται το πάγωμα των διαδικασιών επιλογής και τοποθέτησης των 24 Γενικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ, ωσότου επιλυθούν τα ζητήματα συνταγματικότητας.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως του e-ΕΦΚΑ ματαιώνεται με διάταξη του ν. 4892/2022, η οποία είναι προδήλως αντισυνταγματική και τονίζουν ότι «για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια, η προωθούμενη ένταξη των μετακλητών υπαλλήλων στη διοικητική ιεραρχία του e-ΕΦΚΑ, καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα των υπαλλήλων του Οργανισμού να εξελιχθούν σε θέσεις Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών, εξαιρώντας τους από όσα ορίζει σχετικά ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας». Αναφέρουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταψήφισε στη Βουλή τον ν. 4892/2022 και κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας ενάντια στη συγκεκριμένη διάταξη διότι με την πρόβλεψη της δυνατότητας διορισμού μετακλητών υπαλλήλων σε θεσμοθετημένες θέσεις ευθύνης, εντός της υπαλληλικής ιεραρχίας του e-Ε.Φ.Κ.Α, παραβιάζεται το άρθρο 103 του Συντάγματος.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές αναδεικνύουν τη δημιουργία καταφανών ανισοτήτων μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι μόνο στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ δεν δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης στη διοικητική ιεραρχία του Οργανισμού, παρά την εμπειρία τους και την προσφορά τους στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές καθώς επίσης και μια σειρά από διακρίσεις και αποκλεισμούς που προκύπτουν από τις προκηρύξεις που αφορούν στις πέντε Γενικές Διευθύνσεις, σε αντίθεση με τον υπαλληλικό κώδικα.
Κλείνοντας την ερώτησή τους, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, για ποιο λόγο ματαιώθηκε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία, ποια είναι η θέση του Υπουργείου σε σχέση με την απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ, με την οποία εισάγεται φωτογραφικό και αναξιοκρατικό όριο ηλικίας συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποτραπεί η υπηρεσιακή απαξίωση και ηθική βλάβη των υπηρετούντων Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ και Π.Υ.Σ.Υ. και εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αξιοποίησης των σημερινών Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι απομακρύνονται από τις θέσεις ευθύνης τους.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κουρουμπλής Παναγιώτης, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αλεξιάδης Τρύφων, Αυγέρη Δώρα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Βίτσας Δημήτρης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καλαματιανός Διονύσης, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπακαδήμα Φωτεινή, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραϊτης Θάνος, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Παναγιού(Γιώτα), Σαρακιώτης Γιάννης, Σκούφα Μπέττυ, Τόλκας Άγγελος, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος.