Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Ερώτηση “Άμεσος κίνδυνος απόλυσης για τους εργαζόμενους του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας.”

Ερώτηση για τον άμεσο κίνδυνο απόλυσης των εργαζομένων του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ύστερα από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργού.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «ενώ σε συνέχεια προηγούμενης κοινοβουλευτικής ερώτησης (υπ’ αριθ. 1645/11-01-2023), εξέθεταν τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, την 1η Φεβρουαρίου έληξαν οι πρώτες συμβάσεις υπαλλήλων στο πρόγραμμα και βρίσκονται ουσιαστικά σε καθεστώς απόλυσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» και του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 1.135 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», εδώ και 6 χρόνια, οι εργαζόμενοι έχουν στελεχώσει θέσεις στο τομέα της Υγείας και έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση πολύτιμη για τους φορείς και τις δομές Υγείας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζουν ότι «οι εν λόγω εργαζόμενοι, ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας του covid, έχουν στελεχώσει τομείς με αυξημένες ανάγκες και η παρουσία τους είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της υγείας». Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι «ενώ το Υπουργείο Υγείας, από τον Οκτώβριο του 2022, εδώ και τέσσερις μήνες δηλαδή, έχει εγκρίνει την ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα αντίστοιχα ΦΕΚ και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απόλυσης, εφόσον έληξαν οι πρώτες συμβάσεις». Στη συνέχεια τονίζουν: «δεν γνωρίζουμε σε ποιο «επιτελικό» κράτος θα χρειαζόταν τέσσερις μήνες για να εκδοθεί ένα ΦΕΚ το οποίο ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων σε τόσες καίριες και σημαντικές θέσεις και πως μπορούν να μείνουν εν μια νυκτί, υπηρεσίες υγείας, χωρίς στελεχιακό προσωπικό! Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ γνωρίζατε πότε θα έληγαν οι πρώτες συμβάσεις του εν λόγω προγράμματος, να βρισκόμαστε τελευταία στιγμή και να μην έχουν εκδοθεί ακόμα τα ΦΕΚ της ανανέωσης τους».
Καταλήγοντας στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εάν θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των ΦΕΚ με τα οποία ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων στο «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» ούτως ώστε να μην μείνουν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό οι καίριοι για την Υγεία τομείς.