Κοινοβουλευτικός Έλεγχος- Ερωτήσεις “Εικόνες βιαιότητας και προσαγωγές ακόμα και φωτορεπόρτερ στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.”

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην περιοχή των προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε επιχείρηση της Ελληνική Αστυνομίας υπήρξαν καταγγελίες βιαιότητας και αυθαιρεσίας για μια ακόμη φορά. Οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν ανθρώπους στημένους στον τοίχο δεμένους πισθάγκωνα προκαλούν αίσθηση και αποτροπιασμό.

Στην συγκεκριμένη επιχείρηση η Αστυνομία προχώρησε σε 78 προσαγωγές οι οποίες και μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν μια έγκυος γυναίκα και ένας φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών ο Νίκος Πηλός.

Ο φωτορεπόρτερ δήλωσε εξ αρχής την ιδιότητα του καθώς και τις 2 επαγγελματικές του ταυτότητες, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου,  και παρόλα αυτά τον προσήγαγαν και τον είχαν επί 8 ώρες στη Γ.Α.Δ.Α χωρίς να μπορεί να έρθει σε επαφή με κανέναν.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έβγαλε άμεσα μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία καταδίκασαν την προσαγωγή του συναδέλφου τους και απαιτούσαν να αφεθεί άμεσα ελεύθερος καταλήγοντας  ότι «Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση από το International PressInstitute (IPI)  στην οποία καλούσε τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ Νίκο Πηλό σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η ιδιότητά του».