Κοινή ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με το νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνισης της Οικογενειακής με την Επαγγελματική Ζωή» 2016-17

Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά στοιχεία της δράσης «Εναρμόνιση της Οικογενειακής με Επαγγελματική Ζώη» η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20 και από εθνικούς πόρους, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους γονείς, αναφορικά με τους στόχους και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης. Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και πλήρη ενημέρωση των γονιών διευκρινίζουμε τα εξής:

(α) Οι λόγοι που επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν το voucher, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των δομών (παιδικοί σταθμοί). Τα παραπάνω προβλήματα προέκυψαν λόγω της δομής του παλιού προγράμματος και δεν οφείλονται σε αμέλεια των Υπηρεσιών.

(β) Δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που διατεθούν. Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ, ενώ το έσοδο κάθε δομής από κάθε μεμονωμένο voucher ανήλθε στο ύψος που προσδιορίζει η νέα ΚΥΑ. Όπως τονίστηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσαμε στις 4 Ιουλίου, η τελική δαπάνη της δράσης κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 ενδέχεται να ξεπεράσει τα 175 εκατ. € λόγω της δέσμευσης της Κυβέρνησης να χορηγηθεί το voucher στο σύνολο των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και στο σύνολο των νοικοκυριών με πρόσωπα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής επίπτωσης που μπορεί να έχει η επίτευξη αυτού του στόχου. Η εντολή αυτή προς την ΕΕΤΑΑ ΑΕ έχει ήδη αποτυπωθεί σε σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ κ. Παναγιώτη Κορκολή. Επομένως, η ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα αυτό επιδεικνύεται όχι με δηλώσεις αλλά με πράξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του σχολικού έτους 2016-2017 να δαπανηθούν σε αυτή την δράση τουλάχιστον 175 εκατ. ευρώ. Δεν ψάχνουμε για «δικαιολογίες» για να υπαναχωρήσουμε από αυτό το στόχο και θα διασφαλίσουμε την επίτευξη του.

Η δέσμευση της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ωφελούμενων της δράσης είναι σταθερή και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελικός κριτής μας θα είναι οι γονείς και οι εργαζόμενοι στις δομές.

από τα Γραφεία Τύπου