Καταγγελία για παραβίαση του πρωτοκόλλου εμβολιασμού στο “Γεννηματάς”

Καταγγελία για παραβίαση του Πρωτοκόλλου κατά τον προχθεσινό (16/02) εμβολιασμό στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς»,   έκανε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».  Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την κυβέρνηση να ερευνήσει κατά πόσον διατέθηκαν εμβόλια σε ανθρώπους που δεν είχαν προγραμματιστεί, επειδή οι προγραμματισμένοι για εμβολιασμό πολίτες δεν πήγαν να εμβολιαστούν λόγω της κακοκαιρίας. Επίσης ζήτησε «να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους, έτσι,  προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».

Αναφερόμενος  στο Σχέδιο Νόμου, δήλωσε ότι η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας,  προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών και ιδιαίτερα των συνταξιούχων ανθρώπων που έχουν εργαστεί 40 χρόνια. Κι ενώ εκκρεμεί τόσους μήνες η έκδοση των συντάξεων τους, η κυβέρνηση  πρόσφατα με πομπώδεις ανακοινώσεις ότι δήθεν οα επιφέρει ριζικές αλλαγές υποσχέθηκε  να λύσει το ζήτημα. Αντί αυτού σήμερα, καταθέτει  μία τροπολογία που τους δίνει το ελάχιστο, μόνο 360 ευρώ,  ένα ποσό μικρότερο ακόμα και από το επίδομα του ΟΑΕΔ, όταν οι περισσότερες συντάξεις είναι μεσοσταθμικά 800 ευρώ. «Αν είναι δυνατόν δηλαδή να ζήσει ένας άνθρωπος στις σημερινές συνθήκες με τα χρήματα αυτά», είπε.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το Σ/Ν  καθιερώνει την ευνοιοκρατία σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο οργανισμό, αντί να αποφύγει  φαινόμενα  διακρίσεων και ανισοτήτων ανάμεσα στους υπαλλήλους. Θα πρέπει να δίνονται αυξήσεις, μετά από αξιολόγηση, με μετρήσιμο τρόπο, ώστε να έχουν κίνητρο οι υπάλληλοι να ασχολούνται με την εργασία τους και να ωφελείται το κράτος. Με τις ρυθμίσεις όμως αυτές  προκαλείται  διχασμός ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ  και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί με το νομοσχέδιο αυτό έχουν διαφορετικές απολαβές οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει κατορθώσει από τη Μεταπολίτευση ως τώρα να συστήσει έναν αδιαμφισβήτητο μηχανισμό αξιολόγησης  που θα επέβαλε αίσθημα εμπιστοσύνης και  κοινωνικής δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και χωρίς να επιτρέπει  την αμφισβήτηση των  διαδικασιών.  «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο στον τομέα αυτό. Έναν τρόπο να μετρούμε  όχι  τις μετρήσιμες ικανότητες κάποιου αλλά της μη μετρήσιμες,  ώστε να μπορεί να αξιολογείται και να  αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, ένας υπάλληλος», είπε.

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, η Ιταλία έκανε κυβέρνηση με 23 υπουργεία,  όταν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, έχουν πάνω από 50 υπουργούς.  Αυτό επιδρά στη δημόσια διοίκηση, διότι κατασπαταλά το δυναμικό της. «Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να συζητήσουμε και τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200», πρότεινε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουρουμπλής επανέφερε το θέμα των πλειστηριασμών. Δήλωσε ότι αποτελούν τρομοκρατία οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, που δεν υπερβαίνουν τα 130-140 τετραγωνικά μέτρα, αφού πρόκειται για νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Υπάρχει τρόπος  να διαπιστωθεί σήμερα ποιος είναι μπαταχτσής και ποιοι άνθρωποι πήραν δάνεια πριν από την κρίση, όταν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν, αλλά τώρα δεν μπορούν και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.»

Στο Βήμα της Βουλής