Προς την κα. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κυρία Υπουργέ,

 

Πρόσφατα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψαν ότι σε σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ εμπλέκονταν Έλληνες γιατροί και μέλη διοικητικών συμβουλίων ελληνικών νοσοκομείων, οι οποίοι δωροδοκούνταν από υψηλόβαθμα στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα η Βρετανική  Δικαιοσύνη προχώρησε στην καταδίκη σε ποινή κάθειρξης ενός έτους, υψηλόβαθμου στελέχους βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας, κατόπιν ομολογίας του ιδίου ότι χρημάτιζε Έλληνες γιατρούς, προκειμένου να εξασφαλίζει συμβόλαια για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά νοσοκομεία.

Είναι αξιοσημείωτο πως ενώ τα δικαστήρια του Λονδίνου αποδίδουν δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν έχει έως σήμερα αποδοθεί καμία ευθύνη.

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα του σαθρού συστήματος διαχείρισης του αγαθού της υγείας από υψηλά κυκλώματα συμφερόντων, ενώ επίσης η απουσία παρατηρητηρίου αναλώσιμων προϊόντων στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει συμβάλλει στην αδιαφάνεια διαχείρισης του ιατρικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων.

 

 

Ερωτάται η κα. Υπουργός

 

Σε τι διοικητικές ή δικαστικές ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο ώστε αφενός μεν να εντοπιστεί το κύκλωμα αυτό και αφετέρου να παραπεμφθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Παναγιώτης Κουρουμπλής