Γενναία ρύθμιση ιδιωτικων χρεών που έχουν επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλο το διάστημα της πανδημίας ζητεί ο κλάδος, στον οποίον απειλείται τεράστια ανεργία, όταν ανοίξει εκ νέου η αγορά, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Αθήνας και με τη συμμετοχή της βουλεύτριας Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράς Καφαντάρη.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς και οι Μάνος Συλιγνάκης, επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, Νατάσα Σκορδάκη, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου, Τασούλα Πετράκου, συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγίας Βαρβάρας, Στέλιος Βασιλειάδης , από την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αιγάλεω, Παύλος Μαντέλλος, εκπρόσωπος του Εμπορικού συλλόγου Ιλίου και ο Κώστας Κάβουρας συντονιστής νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας.
Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «το τοπίο είναι μελαγχολικό. Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ανταποκριθεί . Το 95% της χρηματοδότησης πάει στο 4% των επιχειρήσεων. Ζούμε μια περίοδο που δοκιμάζονται επιχειρήσεις οικογένειες και άνθρωποι. Τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα μετά την πανδημία. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα. Θα μπορούσε να απορροφήσει την ανεργία για παράδειγμα αν στηριχτεί η μικρομεσαία επιχείρηση. Αλλά η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη διανομή της χρηματοδότησης μέσω του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον απειλείται να στραγγαλιστεί η κοινωνική άμυνα με την απώλεια της πρώτης κατοικίας αλλά και της επιχείρησης του μικρομεσαίου, όπως προβλέπουν ο πτωχευτικός νόμος και άλλα μέτρα της κυβέρνησης. Ωστόσο η μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να αναχαιτίσει πολλές απειλές της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πιστεύω ότι τελικά θα ανταπεξέλθει», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.
Η κ. Καφαντάρη επισήμανε ότι πλέον τα όργανα εκπροσώπησης εμπόρων, επαγγελματιών κλπ δραστηριοποιούνται και αυτό είναι θετικό, γιατί τα αιτήματά τους φτάνουν κεντρικά και εκφράζονται στην κυβέρνηση. «Ζούμε το Μνημόνιο του κ. Μητσοτάκη. Οι μικρομεσαίοι το ζουν κάθε μέρα γιατί η κυβέρνηση υλοποιεί πρόγραμμα που δεν ευνοεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επικαλούμενη την πανδημία. Τα πράγματα είναι τραγικά για τους μικρομεσαίους. Η κοινωνία βιώνει θυμό, αλλά και κατάθλιψη. Πρέπει να σκεφτούμε λύσεις σε αυτό. Η κυβέρνηση αποκλείει από το Ταμείο Ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το άνοιγμα όπως σχεδιάζεται, δηλαδή σαν να θέλει η κυβέρνηση να επιδιώκει ανοσία αγέλης, θα φέρει δυσκολίες», είπε η κ. Καφαντάρη και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις όπως οι πωλήσεις με e-shop.”
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά έχουν δομικά προβλήματα, που βγήκαν στην επιφάνεια με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, οπότε άλλαξε η οικονομία της χώρας. «Από τότε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν χρέη και προβλήματα. Το άνοιξε κλείσε για το λιανεμπόριο είναι καταστροφή. Σε εστίαση ένδυση υπόδηση κλπ μείνανε τα εμπορεύματα. Ο κόσμος δε βγήκε να ψωνίσει για δύο λόγους: Ψυχολογικούς, δεν βγαίνεις για ψώνια όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα και οικονομικούς. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά με 530 ευρώ επίδομα που παίρνουν. Κι αυτοί που έχουν κάποια λεφτά τα κρατάνε γιατί φοβούνται. Ζητούμε από την κυβέρνηση στήριξη. Ήμασταν υπέρ του πτωχευτικού δικαίου, αλλά είναι αδιανόητο να σου παίρνουν το σπίτι. Μην τους κλείνεις. Κράτα τους ανοιχτούς και ζωντανούς, για να κερδίσει η οικονομία. Τα χρήματα που παίρνουμε είναι επιστρεπτέα. Και από το 2020 δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα. Από τις 800.000 επιχειρήσεις πήραν δάνειο μόνο 25000. Τα χρέη πρέπει να κουρευτούν. Είναι μονόδρομος. Το 40% των μικρομεσαίων δηλώνει ότι δε θα επιβιώσει. Οι εργαζόμενοι είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Τα νέα ωράρια είναι παράλογα και τα κόστη είναι μεγάλα, οι φόροι και τα μη μισθολογικά κόστη είναι τα μεγάλα βάρη των επιχειρήσεων. Εμείς θέλουμε να έχουν πλήρη δικαιώματα οι εργαζόμενοι. Με συγκεκριμένα ωράρια και καλούς μισθούς. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές», δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ο κ. Συλιγνάκης τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δημιουργησαν επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων. «Κάποιες ευνοήθηκαν άλλες όχι. Με το άνοιξε κλείσε άλλες έχασαν προϊόντα που είχαν πληρώσει (εστίαση), άλλες δεν έβρισκαν πρώτες ύλες, κάποιες επιχειρήσεις δεν πήραν καθόλου βοήθεια. Στην αρχή οι Δήμοι αρνήθηκαν να δεχτούν την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Το ίδιο ζητάμε τώρα και για την εστίαση, δηλαδή την απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ανεργία που θα έρθει κυρίως στο λιανεμπόριο.»
Η κ. Σκορδάκη δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στο Περιστέρι έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα, με υψηλά ενοίκια και κόστη για τις επιχειρήσεις. «Το αγοραστικό κοινό φοβάται πλέον να κάνει αγορές. Τα επιδόματα είναι μικρά και έρχονται καθυστερημένα. Τα σελφ τεστ θα πρέπει να είναι δωρεάν όχι να πληρώνουν κάθε εβδομάδα οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δύο φορές», είπε και ζήτησε να επιτραπεί για ένα διάστημα στους επιχειρηματίες να κρατήσουν μερικούς εργαζόμενους σε αναστολή.
Ο κ. Βασιλειάδης, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Πάμε σε ανακατάταξη στο χώρο των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της μείωσης των μικρών επιχειρήσεων. Εφαρμόζεται ένα ακραία νέο-φιλελεύθερο μοντέλο με αφορμή την πανδημία. Κάθε ημέρα lock down σημαίνει αύξηση των χρεών για τις επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρξει ρύθμιση χρεών θα δούμε στρατιές ανέργων από αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες. Η υποτονική κίνηση της αγοράς οφείλεται στη φτωχοποίηση του πληθυσμού. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση με μη επιστρεπτέες δόσεις. Να στηριχτούν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.»
Ο κ. Μαντέλλος επισήμανε ότι έχουν πληγεί τα καταστήματα εποχιακών και χειμερινών ειδών, και χρειάζονται άμεση και ειδική στήριξη. «Το Διαδίκτυο δεν είναι λύση για το λιανεμπόριο κι αν αρρωστήσουμε εμείς με covid η επιχείρηση θα κλείσει», είπε.
Ο κ. Κάβουρας επισήμανε ότι «με το άνοιγμα της οικονομίας θα φανούν πολύ πιο έντονα τα προβλήματα που έφεραν η πανδημία και η προβληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των αεροπορικών εταιριών σε σχέση με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε διαδικασία συζήτησης του σχεδίου του με την κοινωνία. Θα θέλαμε οι φορείς να μας στείλουν αιτήματα και προτάσεις για να τα λάβουμε υπόψη.»
Τέλος η κ. Πετράκου επισήμανε ότι υπάρχει κατακερματισμός στις επιχειρήσεις και «πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι ο κόσμος ξέρει τα προβλήματα, αλλά ζητάει λύσεις. Να του δώσουμε προοπτική και ελπίδα στα προβλήματα. Ο κόσμος θέλει να ακούσει θετική πρόταση για τη μαύρη κατάσταση που βιώνει. Οι διαφορετικές ομάδες επαγγελματιών θέλουν και διαφορετική προσέγγιση γιατί κάποιοι καταστρέφονται κάποιοι επιζούν και κάποιοι κερδίζουν», είπε.