Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την ταχύτατη διάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας, παρά τα προληπτικά μέτρα προστασίας που εγκαίρως είχαν υιοθετηθεί, και με την ιδιότητά μου, ως πρώην υπουργού Υγείας,  θα ήθελα να υποστηρίξω την κατ εξαίρεση θωράκιση του υγειονομικού μας συστήματος, παρά τις προφανείς δυσκολίες και μάλιστα στα άλλα μέτωπα που πιέζουν τη χώρα.

Μπορεί να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, ωστόσο μπορούμε να στελεχώσουμε τις υπάρχουσες, στον υψηλότερο βαθμό, γιατί η οικονομική κρίση έχει αφήσει μέχρι και σήμερα τα αποτυπώματά της. Ωστόσο, κανένας περιορισμός και καμία δέσμευση δεν μπορεί να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων.  Γι αυτό  πιστεύω ότι μπορεί να εξασφαλιστούν όχι μόνο ευρωπαϊκές πιστώσεις (δεδομένου ότι το Ε.Σ.Υ. εξυπηρετεί και χιλιάδες προσφύγων/μεταναστών,  αλλά και η σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης)  ώστε απνευστί να στελεχώσουμε  τους υγειονομικούς  σχηματισμούς , κατ’  απόλυτη προτεραιότητα,  με μόνιμο νοσηλευτικό,  ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Όσοι γνωρίζουν  τα ενδότερα του συστήματος, πιστεύω ότι  θα συμφωνήσουν πως είναι υπερεπείγουσα ανάγκη:

  1. Να ανανεωθούν και να γίνουν Αορίστου Χρόνου, όλες οι συμβάσεις εργασίας που αφορούν, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και  ιατρικό προσωπικό, οι οποίες καλύπτουν τρέχουσες  και πάγιες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για παράδειγμα λήγουν οι συμβάσεις  εξειδικευμένου και απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία του Ε.ΚΕ.Α.
  2. Με απόλυτη ιεράρχηση των αναγκών σε  στελεχιακό δυναμικό, να προσληφθεί, με διαδικασίες διαφανείς,  αλλά εξπρές,  ικανός αριθμός στελεχών  των παραπάνω επαγγελματικών κατηγοριών, με μόνιμη σχέση εργασίας, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι κλίνες, κυρίως των ΜΕΘ καθώς και τα εργαστήρια. Επιπλέον θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του ιατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού που θα μπαίνει κάθε φορά σε καραντίνα.
  3. Είναι πλέον ανάγκη να λειτουργήσουν και πρόσθετοι χώροι για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες  που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν.   Ως γνωστόν, υπάρχουν πτέρυγες νοσοκομείων που  δεν λειτουργούν, αλλά  μπορεί τώρα να αξιοποιηθούν,  στο μέτρο πού θα χρειαστούν περισσότεροι χώροι απομόνωσης.  Με το επιπλέον προσωπικό θα δοθεί η δυνατότητα να  ανοίξουν χώροι σε νοσοκομεία, οι οποίοι τώρα μένουν κλειστοί.

Κύριε υπουργέ,

Σε δημόσιες τοποθετήσεις μου διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με την πρόσληψη μόνο 300 ατόμων, και μάλιστα τριμηνιτών, και επεσήμανα την ανάγκη μόνιμης στελέχωσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια και λόγω της κρίσης και λόγω των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και λόγω της κόπωσής του, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.  Η κοινωνική άμυνα της χώρας υπερισχύει κάθε άλλης ανάγκης, γιατί  εμπεδώνει την αίσθηση της ασφάλειας και της  συνοχής του κοινωνικού ιστού, στους πολίτες.  Αυτό είναι πολύ πιο αναγκαίο σήμερα, που η χώρα πιέζεται και στα σύνορά της.  Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι βέβαιο ότι θα τύχει της υποστήριξης όλων πλευρών της Βουλής.

 

Με τιμή

Παναγιώτης  Κουρουμπλής

πρ. υπουργός Υγείας