Επίσκεψη Παπαδημούλη, Κουρουμπλή και Ουφούκ Μουσταφά στον Έβρο

«Η Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν τέσσερα-πέντε χρόνια και σαν χώρα συνολικά και σαν κοινωνία κι έτσι τη βλέπουν απ’ έξω κι έτσι νιώθουμε και μέσα. Παρά τα προβλήματα, παρά την κριτική, που ορισμένες φορές είναι δίκαιη, γιατί πήραμε μια Ελλάδα στο πηγάδι μιας κρίσης, χρεοκοπημένη, λεηλατημένη, λοιδορούμενη, κλοτσοσκούφι του κάθε Σόιμπλε και σιγά-σιγά και με συμβιβασμούς και με μάχες και με επιτυχίες, τη βγάλαμε απ’ τα μνημόνια. Στρέψαμε τη χώρα στην ανάκαμψη…και το κυριότερο, δεν είμαστε πια το πρωτοσέλιδο της BILD, με τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Τα παραπάνω δήλωσε χθες βράδυ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, από τον Έβρο, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θράκη, μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ουφούκ Μουσταφά.

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση», ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων Ευροεκλογών, για το μέλλον της Ευρώπης, το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων και την επικινδυνότητα του «αρραβώνα Νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς».

Το μέλλον της Ευρώπης

«…Πρέπει να προβάλουμε τι θέλουμε για την Ευρώπη, γιατί μόνο αν ηττηθεί η γερμανοκρατούμενη, δεξιοκρατούμενη Ευρώπη, μπορεί η Ευρώπη να έχει μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προοδευτικές δυνάμεις. Ο στόχος που έχουμε θέσει, εγώ το έχω βάλει και ως προσωπικό στοίχημα, να μην είναι ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν και δεν θα γίνει γιατί θα πρέπει να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμείς εργαζόμαστε για μια πλειοψηφία που θα πει όχι… Πρέπει να βάλουμε φρένο σ’ αυτή την οπισθοδρόμηση που γεννά αυτός ο αρραβώνας νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, γιατί η Ευρώπη θα οπισθοχωρήσει και θα πάει είτε σε διάλυση είτε σε μία αυταρχική διακυβέρνηση, η οποία όμως θα την οδηγήσει στην ιστορική παρακμή… Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με όλα της τα κουσούρια έχει το πιο προηγμένο κράτος δικαίου και το πιο προηγμένο κοινωνικό κράτος, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Αλλά έχει και μια Δεξιά η οποία φεύγει από τον Γιούνκερ και πάει στον Βέμπερ που είναι η Δεξιά γερμανοκρατία. Αυτό που πρέπει να ηττηθεί για να υπάρχει ανοιχτός ένας δρόμος για μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη που να ελπίζει ο Νότος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο του Grexit και η δύσκολη συμφωνία

Με αυτοκριτική διάθεση, σκιαγράφησε το έργο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αυτό έγινε υπό αντίξοες συνθήκες και δεχόμενη πυρά εντός και εκτός χώρας. «Καταφέραμε να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά για την Ελλάδα και την κοινωνία με μεγάλες δυσκολίες, με μεγάλους συμβιβασμούς, αλλά τα κάναμε. Την ώρα που είχαμε μέσα ένα λυσσώδη πόλεμο εναντίον μας, ο οποίος συνεχίζεται και εντείνεται κι όσο εμείς θα καλυτερεύουμε τόσο θα δυναμώνει, η λύσσα και ο πόλεμος και την ώρα που η Ευρώπη έκανε βήματα προς τα πίσω… Μας έλεγαν σας θέλουμε μέρος της Ευρωζώνης και ο Σόιμπλε είχε το σχέδιό του Grexit, o Βέιμπερ το φώναζε απ’ την αρχή, να τιμωρήσουμε τους Έλληνες και να δώσουμε ένα σήμα και στους υπόλοιπους. Μας πήγαιναν από αναβολή σ’ αναβολή, φτάσαμε στην πολιτική διαπραγμάτευση. Είπαμε ότι θέλουμε λύση εντός Ευρωζώνης, πάμε σε δημοψήφισμα για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Η συμφωνία που πετύχαμε ήταν αποτέλεσμα του συσχετισμού , ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός, είχε και πράγματα που δεν μας άρεσαν και το είπαμε ειλικρινά και γι’ αυτό πήγαμε και στην κάλπη και είπαμε στον πολίτη να διαλέξει, αλλά πήραμε και κάποια πράγματα που στην πορεία φάνηκαν χρήσιμα, που δεν θα τα περναν αυτοί που χρεωκόπησαν τη χώρα. Η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτά που πετύχαμε εμείς. Τι πετύχαμε σ΄αυτό το δύσκολο συμβιβασμό που μας πόνεσε, μας πλήγωσε, τρία χρόνια δάνειο 86 δις ευρώ, επιτόκιο κάτω από το 2% και ένα χρόνο να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, περιορίζοντας και αλλάζοντας πράγματα που ήταν οι παθογένειες που μας κληροδότησαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι απ’ τα μεγάλα ελλείμματα έχουμε πλεονάσματα…»

Η “Αριστερή Παρένθεση” και η αναγνώριση

«…Ζούμε σ’ έναν πόλεμο γιατί τα χουμε καταφέρει να μην είμαστε η Αριστερή παρένθεση όπως θέλανε αλλά να γίνουμε μια χώρα όπου πια εισέπραττε παραπάνω… Πολιτικοί αρχηγοί, πολιτικών ομάδων πέρα από την Αριστερά, όπως οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, προτείνουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης. Προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους, όπως ο Πάπας που δεν είναι Συριζαίος λέει ότι αυτή η φράση του Τσίπρα αξίζει για Νόμπελ. Φίλοι κι αντίπαλοι ομολογούν ότι κάποια πράγματα που βούλιαξαν την Ελλάδα στα ελλείμματα και τα χρέη, όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, με νεποτισμό, με γραφειοκρατία, με διαπλοκή, με φοροδιαφυγή, έχουν μπει σ’ ένα δρόμο βελτίωσης.

Αυτή είναι και η θεμελιώδης αντίφαση που εξηγεί και τη σημασία των Ευρωεκλογών».

« Διαψευστήκαμε στο βασικό σύνθημα των προηγούμενων Ευρωεκλογών “Αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη”. Πέντε χρόνια μετά είμαστε η μόνη Αριστερή κυβέρνηση και στην Ευρωζώνη και στους 28 και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία σ’ αυτά που πετύχαμε γιατί τα πετύχαμε εκτός έδρας με τον αέρα κόντρα και καμιά φορά με στημένο και το διαιτητή. Κι επειδή στην Ευρώπη συνέχισε να κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική, το δόγμα Σόιμπλε, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δυνάμωσε και η Ακροδεξιά που είναι παιδί του νεοφιλελευθερισμού και του φόβου».

Η απειλή του νεοφιλελευθερισμού

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη « Ο νεοφιλελευθερισμός παράγει μεγαλύτερες ανισότητες, οι ανισότητες γεννούν ανασφάλεια, η ανασφάλεια γεννά φόβο για το μέλλον, κι έρχεται η Ακροδεξιά δένει αυτό το φόβο για το μέλλον που ξεκινάει από τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα με τον φόβο για τον άλλο τον διαφορετικό, με την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, τις προσφυγικές ροές και προσφέρει την εύκολη λύση… Σου φταίει ο διπλανός σου που έχει άλλη θρησκεία, άλλο χρώμα δέρματος. Αυτό οδηγεί στον εθνικισμό, στο φασισμό και στον πόλεμο…»

« Επειδή εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς που έχει μια πλούσια ιστορική πείρα και επειδή 70-80 χρόνια είναι πολύ λίγα στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας, δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε τι γέννησε η Ευρώπη. Έχει γεννήσει τα πιο προοδευτικά πράγματα στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού τους τελευταίους αιώνες, αλλά έχει γεννήσει και τα τέρατα του ναζισμού και του φασισμού και τους πιο πολύνεκρους πολέμους και αυτά είναι πρόσφατα. Η Λεπέν, ο Σαλβίνι, ο Όρμπαν, είναι πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσουλίνι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, γιατί αν θέλουμε να πολεμήσουμε τον κίνδυνο του φασισμού πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο αγώνας είναι δίδυμος. Πρέπει να ναι ταυτόχρονα και αγώνας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, διότι αυτά τα δύο φαινόμενα αλληλοτροφοδοτούνται και συνδυάζονται», επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Διεύρυνση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτιμά ότι «έρχεται ένα νέο κύμα διεύρυνσης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής συμμαχίας» και πως «ένα τμήμα μόνο θα εκφραστεί στις Ευρωεκλογές γιατί αργήσαμε να ξεκινήσουμε την προοδευτική συμμαχία.

Καθιστά σαφές ότι «Εμείς δεν σκοπεύουμε να μετακινηθούμε από τη ρότα μας, δεν σκοπεύουμε να πάψουμε να είμαστε Αριστεροί, να εγκαταλείψουμε το κόμμα μας, αλλά πάντα η Αριστερά αναζητούσε συμμαχίες γιατί με αυτές μπορείς να κάνεις πλειοψηφίες και να νικάς και να μην είσαι στη γωνία περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες όπως λέει το ΚΚΕ. Πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί απ’ τον εαυτό μας. Να γίνουμε περισσότεροι. Υπάρχει ο κόσμος που αγκαλιάζει την ιστορία της προοδευτικής συμμαχίας. Πρέπει να δουλέψουμε το κλίμα σε κάθε πόλη σε κάθε χωριό. Αυτοοργάνωση, να πάμε με αυτοπεποίθηση, με εξωστρέφεια. Πιστεύω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις αν αντιμετωπίσουμε τα δικά μας κουσούρια, να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις, να πάμε πολύ καλά στις Ευρωεκλογές και να ναι σκαλοπάτι και για μία νέα νίκη στις εθνικές εκλογές. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη δική μας τη δουλειά, όχι μόνο να εξηγούμε, αλλά και να ακούμε, να διορθωνόμαστε, γιατί κάνουμε και λάθη και όταν μιλάμε με τον κόσμο και μας κάνει κριτική και έχει σε κάτι δίκιο, να το μεταφέρουμε να το υιοθετούμε και να είμαστε μαχητικοί και δεόντως επιθετικοί όταν μας κουνάν το δάχτυλο αυτοί που τρακάρισαν το όχημα που λέγεται Ελλάδα.

Εμείς ένα κόμμα της Αριστεράς λέμε σε κάθε δημοκράτη, είτε είναι μικρή κίνηση, είτε είναι μεμονωμένη, είτε είναι προσωπικότητα, έλα να φτιάξουμε κάτι μαζί, γύρω από κοινούς στόχους. Υπάρχει κόσμος που είναι ακόμη αγκαζαρισμένος, για λόγους συναισθηματικούς και περιμένει από εμάς δείγματα γραφής, δύναμη, αποτέλεσμα για να ξεκολλήσει.

Αργήσαμε να οργανώσουμε το διαζύγιο με τον Καμμένο, αργήσαμε να βγούμε επιθετικά με την επιχειρηματολογία μας για τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές θα αποδεσμεύσει κι άλλο κόσμο στις εθνικές εκλογές. Κι αν καταφέρουμε στις εθνικές εκλογές, που πιστεύω ότι το μπορούμε να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις, το βράδυ αυτών των Ευρωεκλογών, δεν θα χουμε εμείς το πρόβλημα αλλά όλοι αυτοί που τους έχουν πιπιλήσει τα μυαλά ότι έχουν την αυτοδυναμία στη τσέπη και τότε οι διαφορές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ θα εκδηλωθούν», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Σημειώνεται ότι της ομιλίας στην Αλεξανδρούπολη, παρόντων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Δημήτρη Ρίζου και Νατάσας Γκαρά, προηγήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση στο Σουφλί.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Καλέσαμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε σύμπλευση, όχι αναγκαστικά να γίνουν κομματικά μέλη»

Στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου αφηγήματος για την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, ο βουλευτής, πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Θράκη μαζί με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και την υποψήφια ευρωβουλευτή από τη Ροδόπη, Ουφούκ Μουσταφά.

Η Ευρώπη υπνοβατεί

Εκτίμησε ότι ο δρόμος που σήμερα ακολουθεί η Ευρώπη είναι αυτός του «υπνοβάτη» και αυτό το αντιλαμβάνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που βρίσκεται στον προοδευτικό, με την ευρύτερη έννοια, χώρο. «Μία Ευρώπη δηλαδή, που ενώ βλέπει ότι πέφτει στον γκρεμό, δεν έχει τη δύναμη ν’ αντισταθεί σ’ αυτή την κατηφόρα… που απειλείται από ακραίες εφιαλτικές λογικές…». Κάλεσε το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να «βρούμε έναν κοινό τόπο, για να υπάρξει μια πρόταση ελπίδας που θα κεντρίσει τον προβληματισμό του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Θα τον πείσει ότι υπάρχει πράγματι άλλος δρόμος…»

Η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα σε πολιτική σταθερότητα

«Η Ελλάδα έφτασε στο σημείο όπου η αξιοπρέπεια χιλιάδων Ελλήνων να πέφτει μέσα στους κάδους των σκουπιδιών», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής παρουσιάζοντας το έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση πριν σχεδόν τέσσερα χρόνια. «Γίνεται σήμερα αυτό; Όχι βέβαια, γιατί ήρθε μια κυβέρνηση, επιχείρησε το πρώτο εξάμηνο, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν πάμε καλά, παρά ταύτα δέχθηκε μια σκληρή άρνηση. Όμως δεν δραπέτευσε. Θα μπορούσε να φύγει ο Τσίπρας, να δραπετεύσει. Πήγε σ’ έναν έντιμο αλλά δύσκολο συμβιβασμό για την Αριστερά. Για τις αξίες και τις ιδέες της. Όμως τον έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού… Έδωσε πραγματικά τη δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί και τότε μάλιστα κάποιοι είπαν ότι τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι πλέον μια αριστερή παρένθεση. Γιατί τα γκάλοπ και τότε μετρούσαν αλλά δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να ξέρουν ότι υπάρχει κι ένα ποσοστό ανθρώπων, πολύ μεγάλο, το οποίο τοποθετείται μέσα στην κάλπη. Είναι ένα καινούριο φαινόμενο στη δημόσια ζωή, το οποίο αν δεν το λάβει κανείς υπόψη του πέφτει έξω. Κι έπεσαν έξω. Όπως θα πέσουν και τώρα έξω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

«Στις εκλογές ο ελληνικός λαός ανέθεσε σ’ αυτή την κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Προσπαθήσαμε και μπορέσαμε σιγά-σιγά να σταθεροποιήσουμε την οικονομία από την αβεβαιότητα που ζούσαμε τότε όλοι, σήμερα φτάσαμε στο σημείο να διαψευστούν αυτοί όλοι που έλεγαν ότι στην πρώτη αξιολόγηση θα πέσει η κυβέρνηση, στη δεύτερη θα πέσει… Η κυβέρνηση αυτή εμπέδωσε για τέσσερα χρόνια πολιτική σταθερότητα. Μια οικονομία για να πάει μπροστά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα σε πολιτική σταθερότητα σε μια περίοδο που δεν είχε μόνο ν’ αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια χώρα που ουσιαστικά ήταν σε οικονομική κατοχή και περιορισμούς, αλλά είχε ν’ αντιμετωπίσει και το μέγα θέμα του προσφυγικού και αντιμετωπίσαμε κι αυτό το φαινόμενο…

Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές

Αυτή η αναμέτρηση για την Ευρώπη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, το ίδιο και για την Ελλάδα. Γιατί αυτή η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, άρχισε να ξεδιπλώνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Μεθαύριο πάμε σε καινούρια ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτή η σταθερότητα, αυτή η προσπάθεια που αφορά τους πολλούς και έτσι πρέπει να είναι το καινούριο μοντέλο για την Ευρώπη, να νιώσουν όλοι οι πολίτες ότι είναι πολίτες αυτής της χώρας και αυτής της ηπείρου και όχι άλλοι πολίτες και άλλοι υπήκοοι. Μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να πάμε σ’ αυτή την αναμέτρηση.

Είμαι βέβαιος ότι όσο περνάνε οι μέρες θ’ αρχίσει ο κόσμος να κατανοεί για τι αναμέτρηση μιλάμε».

Η Θράκη

«Μπορούμε να μιλάμε με τους κατοίκους αυτής της περιοχής πρόσωπο με πρόσωπο. Γιατί ξέρουμε πόσο έχουν εργαστεί εδώ όλοι οι βουλευτές μας για πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλούς τομείς», είπε ο κ. Κουρουμπλής αναφερόμενος στα θέματα της περιοχής που δρομολογήθηκαν ή διευθετήθηκαν επί της υπουργίας του στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας. Μίλησε για τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής, την εξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο, την αναπτυξιακή δυναμική του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Κάλεσμα σύμπλευσης

«Εμείς καλέσαμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε μία σύμπλευση, όχι αναγκαστικά να γίνουν κομματικά μέλη, αλλά μπορούμε στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύγκλισης, να δημιουργήσουμε τον απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, που δεν θ’ αφήσει λίθο επί λίθου, που θα κατεδαφίσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα… Σ’ αυτή την προσπάθεια και λάθη μπορεί να υπάρξουν και καθυστερήσεις, αλλά σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε όλους τους πολίτες και να κρατήσουμε ολόκληρη την κοινωνία στα πόδια της… Αναμετριέται όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Αναμετρούνται οι δημοκρατικές δυνάμεις, που πιστεύουν στην κοινωνική Δημοκρατία και στους κοινωνικούς θεσμούς, με μία λογική όπου όλες οι ευθύνες της ζωής, ο νεοφιλελευθερισμός θέλει να τις φορτώσει στις πλάτες του ίδιου του πολίτη. Απέναντι σ’ αυτή την εισβολή και την απειλή καλέσαμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους λέμε ότι ο Τσίπρας οριοθέτησε το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είμαστε ένας Αριστερός χώρος, δεν είπε ότι είμαστε ένας κεντροαριστερός χώρος. ‘Αρα τους αφήνει χώρο, ελάτε να συζητήσουμε στα πλαίσια ενός διαλόγου…», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Ουφούκ Μουσταφά: «Η Θράκη μπορεί να διδάξει στην Ευρώπη τη συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων» 

«Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες, οι πιο ιστορικές εκλογές που θα αντιμετωπίσουμε από τη Μεταπολίτευση και μετά… Γι’ αυτό το λόγο υπερασπιζόμαστε έναν προοδευτικό μετασχηματισμό όπου μπορούν να συμβάλλουν καίρια και ευρύτερες δυνάμεις, που δε συμφωνούν υποχρεωτικά σ’ όλα με την Αριστερά. Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η οικοδόμηση ενός μετώπου με κοινό πολιτικό πρόγραμμα, με συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η εξάλειψη των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων, η διεύρυνση της Δημοκρατίας, η υπεράσπιση της εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η προάσπιση της ισότητας των φύλων». Τα παραπάνω τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά στην ομιλία της στο Επιμελητήριο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Επισκεπτόμενη χθες την πρωτεύουσα του Έβρου, στο πλαίσιο της περιοδείας στη Θράκη με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «Οι Ευρωεκλογές δεν θα είναι απλά μια δημοσκόπηση, μία δήλωση πρόθεσης ψήφου για τις εθνικές εκλογές, έτσι όπως προσπαθούν να τις προβάλλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύεται το μέλλον κάθε Ευρωπαίου πολίτη, κάθε Ελληνίδας και Έλληνα και ουσιαστικά το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

Αναφέρθηκε στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει σήμερα το νεοφιλελεύθερο σύστημα, που επιφέρουν τον ατομικισμό ως ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς και χάνεται η έννοια της αλληλεγγύης. «Υποδεικνύουν ως υπεύθυνο της όλης κατάστασης, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον κάθε είδους διαφορετικό από εμάς. Έτσι σπέρνουν το μίσος, τη διχόνοια, την ξενοφοβία, που στο επόμενο βήμα βρίσκουν διέξοδο και ταυτίζονται με τις έννοιες και τα πιστεύω που υιοθετεί η Ακροδεξιά. Οι οικονομικές πολιτικές της λιτότητας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην άνοδο της Ακροδεξιάς, που επιδιώκει τη συνολική οπισθοδρόμηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, την επιστροφή στις μαύρες μέρες των εθνικών ανταγωνισμών και της εθνικής περιχαράκωσης. Μία τέτοια πορεία θα ήταν επικίνδυνη. Ακριβώς αυτή τη στιγμή οφείλουμε, είναι χρέος όλων μας να υψώσουμε ανάστημα, να δώσουμε ένα τέλος, να νικήσουμε, να καταπατήσουμε το υβρίδιο της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού», τόνισε η κ. Μουσταφά.

«Με την τόσο ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς, με τις πολιτικές λιτότητας του φιλελευθερισμού, πραγματικά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό κι εδώ εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το προοδευτικό μέτωπο ερχόμαστε για να δώσουμε τις λύσεις. Ερχόμαστε για να παλέψουμε για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, που το διαφορετικό, το άλλο, έτσι όπως προσπαθούν να το προβάλουν οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, δεν θα είναι ο στόχος δεν θα είναι στο στόχαστρο. Σ’ αυτό το μίσος που προσπαθούν να σπείρουν προς το διαφορετικό και το άλλο, νομίζω ότι η Θράκη, η περιοχή μας έχει να διδάξει ένα μάθημα στην Ευρώπη. Μπορεί να διδάξει το μάθημα της συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων, τον πολυπολιτισμό. Πως μπορούνε διάφορα, ήθη, έθιμα, γλώσσες, θρησκείες να συνυπάρχουν. Γι’ αυτό καλώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, όλους τους δημοκράτες, όλους τους σοσιαλιστές, όλους όσους έχουν έγνοια την αυριανή μέρα να ταχθούμε μαζί για να παλέψουμε για μια δίκαιη, δημοκρατική Ευρώπη» κατέληξε, η υποψήφια ευρωβουλευτής.

Matrix24.gr