Ενισχύεται η διμερής ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας – Ιράκ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών του Ιράκ κ. Kadhum Finjan Al Hamami, επικεφαλής πολυμελούς ιρακινής αντιπροσωπείας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναβάθμιση των διμερών εμπορικών και ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών, αποδίδοντας προτεραιότητα στη ναυτιλία, τις λιμενικές υποδομές και τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία, στη δυναμική ανάπτυξης του ελληνόκτητου στόλου, καθώς και στη στρατηγική θέση της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση τονίστηκε η δυνατότητα εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στη προώθηση των διαδικασιών επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων σύναψης Διμερούς Ναυτιλιακής Συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ, δεδομένης της σημασίας του Ιράκ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και της συμμετοχής της ελληνικής ναυτιλίας στη διακίνησή του δια θαλάσσης, προς όφελος των δυο χωρών. Ο Υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ιράκ, στον τομέα των λιμένων και της ναυπηγοεπισκευής, ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας, στο πλαίσιο του ΙΜΟ, με ειδική αναφορά στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, κατά την επικείμενη σύνοδο της Συνέλευσης του Οργανισμού στα τέλη του 2017.

Ο Υπουργός Μεταφορών του Ιράκ εξέφρασε τη βούλησή του για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Kadhum Finjan Al Hamami επεσήμανε το ενδιαφέρον για συνεργασία των δύο χωρών επί θεμάτων διαχείρισης λιμενικών υπηρεσιών, θαλασσίου τουρισμού και λιμενικής ανάπτυξης και ιδίως σε συνάρτηση με θέματα υποστήριξης λιμενικών υποδομών στο Ιράκ. Ο Ιρακινός Υπουργός εξέφρασε την βούλησή του για την παροχή τεχνικής υποστήριξης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος, επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (capacity building projects). Τέλος, τονίσθηκε η πρόθεση από πλευράς Ιράκ για αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων και για το λόγο αυτό εξέφρασε την επιθυμία του για άμεση προώθηση των διαδικασιών διαβουλεύσεων, με στόχο τη σύναψη διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδας -Ιράκ.

Η διμερής συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για προώθηση και περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων.