Ενημέρωση του Κρατικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Αναπτυξιακών Ερευνών της Κίνας (DRC) στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες επενδύσεων που παρουσιάζει η ελληνική αγορά και για την συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε αντιπροσωπεία του Κρατικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Αναπτυξιακών Ερευνών της Κίνας (DRC) που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Το DRC, κορυφαίο ίδρυμα έρευνας πολιτικής και συμβουλευτικής, υπό το Κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ερευνά και καθορίζει τη στρατηγική σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, και ακολούθως θα επισκεφτεί και άλλες βαλκανικές χώρες, έχει αποστολή την αξιολόγηση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος – BRI». Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του DRC, Δρ Ζανγκ Λιπίνγκ, η αποστολή δεν εξετάζει μόνο την ετοιμότητα της χώρας και τις δυνατότητες μιας χώρας ως προς τη συμμετοχή της στην κινεζική πρωτοβουλία, αλλά και τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας στις διμερείς σχέσεις των χωρών με την Κίνα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της BRI, καθώς και το πώς προωθείται και πώς αναπτύσσεται από κάθε χώρα η συνεργασία της με την Κίνα.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας, για την ενημέρωση προσκλήθηκαν στο Υπουργείο, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, o Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νίκος Τρουλλινός, η Γενική Διευθύντρια Επενδύσεων του EnterpriseGreece, Αγγέλα Μιχαλοπούλου, η Διευθύντρια του Τμήματος Υποστήριξης και Ανάπτυξης Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πέγκυ Παπασταύρου, ο επικεφαλής του Τμήματος Ναυτιλιακών Εργασιών της ΕΤΕ, Θεοφάνης Τακούδης, ο επικεφαλής του Τμήματος Τραπεζικών Επενδύσεων της Eurobank, Γιάννης Σαράτσης και ο ΓΓ της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων της Ναυτιλίας, Cpt Γιώργος Κουμπενάς.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών αναπτύσσεται πλέον με πλήρεις ρυθμούς, στο μέτρο που η Ελλάδα με τη γνωστή γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της, προσφέρει πολύ σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες. «Το εγχείρημα της Cosco δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε παραγωγικά σε πάρα πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και ο τομέας της Ενέργειας», δήλωσε ο Υπουργός.

Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικοί οικονομικοί θεσμοί, όπως το Χρηματιστήριο και οι συστημικές τράπεζες, με την ξεχωριστή τεχνογνωσία τους, στην ελληνική αγορά. Αναφέρθηκε στην ευκαιρία χρηματοδότησης μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, που δραστηριοποιούνται από τη γαστρονομία, ως την κατασκευή ναυτικών εξαρτημάτων για πλοία που κατασκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, καθώς οι ανάγκες για επισκευές μεγάλων πλοίων αυξάνονται. Αναφέρθηκε ακόμα και η προοπτική κατασκευής κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά ναυπηγεία, όταν εξομαλυνθεί το καθεστώς λειτουργίας τους. Η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης την ανάγκη να γνωριστούν οι δύο Λαοί, ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να προσφέρουν κατά το δυνατόν τις υψηλότερες δυνατές υπηρεσίες στους Κινέζους τουρίστες, υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην νοοτροπία των επισκεπτών.

Περισσότερα…