Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Πέμπτη, στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Δάρα και Γιώργο Δαράκη.

Μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

· Για τα γεγονότα στην Τουρκία

Θέλω να εκφράσω την βαθειά μου θλίψη για τα γεγονότα στην Τουρκία για το αίμα που χύθηκε από αθώους ανθρώπους.

· Για το προσφυγικό

Είμαι ένας άνθρωπος που διαβάζει τα πράγματα από την λογική πλευρά.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν ακραίες φωνές και θέλω να τους θυμίσω πως μπήκαν στην Ε.Ε με την υπογραφή της Ελλάδας, η οποία όταν η Δημοκρατία βρισκόταν σε κίνδυνο πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων και δεν παραδόθηκε άνευ όρων στους Γερμανούς, όπως πολλές εξ αυτών των χωρών, έπραξαν τότε. Να τα θυμίζουμε και αυτά. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αναχαιτίσει το πρόβλημα γιατί η πηγή του προβλήματος είναι αλλού και η ίδια δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Η Ελλάδα σηκώνει το 90% του προβλήματος της εισδοχής των προσφύγων. Η Ελλάδα που έσωσε 130.000, ανθρώπους ,σχεδόν πνιγμένους. Μας υποσχέθηκαν 30 σκάφη και έστειλαν 8. Μας υποσχέθηκαν 1.800 άτομα της Frontex και έστειλαν 800. Μας υποσχέθηκαν συνοριοφύλακες και δεν έστειλαν κανέναν. Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει το 80% και η Ευρώπη δεν έχει κάνει ούτε το 20%.

Δεν γίνεται λοιπόν να εγκαλείται η Ελλάδα έτσι αβασάνιστα.

· Για το ΝΑΤΟ

Επειδή ακούω πολλούς όψιμους πατριώτες να ανησυχούν, τους λέω πως όποια απόφαση παίρνεται εκεί, θα είναι ομόφωνη. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες αξιωματικούς.

· Για τον εκλογικό νόμο

Ο εκλογικός νόμος θα φέρει έναν κόσμο της τάξης του 40% που αποστρέφεται την πολιτική, πάλι κοντά της. Και αυτοί είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αυτά τα εκκολαπτήρια της διαφθοράς θα σπάσουν. Όσον αφορά στην μείωση των βουλευτών, είναι κι αυτό στο τραπέζι.

Η μείωση του bonus των εδρών θα περιοριστεί σημαντικά και είναι αναγκαίο. Πάντως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν και θα φροντίσουμε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

· Για την Διαλειτουργικότητα των φορέων του Δημοσίου

Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια. Είναι κάτι που το παρακολουθώ στενά. Προχωρούμε στο μητρώο των πολιτών πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η Διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του δημοσίου. Αυτό σημαίνει πως 11.000.000 δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που διακινούνται έγχαρτα. Το κόστος σε εργατοώρες είτε του πολίτη είτε του κράτους, είναι ανυπολόγιστο. Αυτό θα γίνεται οίκοθεν, μέσω κομπιούτερ. Ο στόχος είναι αυτό να γίνει μέσα στο ’16. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί και ο δάσκαλος να μπαίνει στο δημοτολόγιο, να παίρνει την πληροφορία και να γράφει το παιδί. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη παρέμβαση αντιγραφειοκρατική, σε συνδυασμό δε με με την διάταξη που έχουμε καταθέσει στο νομοσχέδιο του κ. Βερναρδάκη που συνιστούμε την εθνική επιτροπή κωδικοποίησης της νομοθεσίας και διοικητικής διαδικασίας, θα περιοριστεί σημαντικά η πολυνομία. Η Ε.Ε, μάλιστα θεωρεί πως αυτά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του μ΄ αυτήν την μεταρρύθμιση θα έχουν γίνει κατακλυσμιαίες αλλαγές χωρίς να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

· Για τους δανειστές

Η αξιολόγηση προκειμένου να ρυθμιστεί το χρέος, είναι επί θύραις. Αυτός ο τόπος ανήκει σε όλους μας. Κανείς δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλον. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι αυτήν στιγμή τι διακυβεύεται. Ας φτάσουμε πρώτα στην διαπραγμάτευση για το χρέος και μετά ας ξαναμπούμε στον δρόμο της διεκδίκησης. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που έχουν πολλά δίκια σε αυτά που διεκδικούν.

· Για το αγροτικό

Κι εγώ προέρχομαι από αγροτική οικογένεια. Το ξέρουν στην Αιτωλοακαρνανία.

Αλλά πιστεύω πως κάποια θέματα οι αγρότες, τα ιεραρχούν λάθος. Ζητούν για παράδειγμα να φύγει ο ΟΓΑ από το κοινό ταμείο. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την περαιτέρω περιθωριοποίησή τους.

Η αναλογιστική μελέτη του κ. Κουτρουμάνη, τους αφήνει εκτός εθνικής σύνταξης. Η κυβέρνηση τους λέει να αυξηθούν οι εισφορές τους σταδιακά (σε βάθος 5ετίας), κατά 500 περίπου ευρώ στο σύνολο, που μάλιστα θα εκπίπτουν από την φορολογική δήλωσή τους ώστε να κατοχυρώσουν εθνική σύνταξη. Δέχομαι πράγματι πως η φορολογία είναι υψηλή. Αλλά μήπως μιλάμε για το 12% με το 15% ;

· Για το θέμα Σγουρίδη

Στην πολιτική υπάρχουν και τέτοιες στιγμές. Ακούστε, όλα ξεκινούν επειδή δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας για το προϊόν του αγρότη. Δεν άκουσα κανέναν αγρότη να ζητάει το 10-15% των ραφιών των σούπερ μάρκετ να έχει συνεταιριστικά αγροτικά προϊόντα.

· Για την κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι υποσχέθηκε μερικά πράγματα πριν τις εκλογές στις 25 Γενάρη, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια άλλη πραγματικότητα και δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ποια κυβέρνηση μπόρεσε να ξεδιπλώσει όλο το πρόγραμμά της στους 3-4 πρώτους μήνες; Ή ότι πρέπει να πέσει; Τα ίδια έλεγαν και για το ΠΑΣΟΚ το ’81. Τα θυμάμαι από τότε σαν φοιτητής της Νομικής. Αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για το συμφέρον του ελληνικού λαού: Εάν σε αυτό φανεί ασυνεπής, ας την στείλει στα αζήτητα.