Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε σήμερα 18 Ιανουαρίου στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή της Μάριον Μιχελιδάκη και του  Χρήστου Γιαννούλη.
Ο κ. Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στο ασφαλιστικό, στον εκλογικό νόμο και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα κυριότερα αποσπάσματα της τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών:
·        – Για την διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών
Οι θεσμοί δεν είναι αλάθητοι, έχουν κάνει και αυτοί πολύ μεγάλα λάθη. Και γι’ αυτά, ούτε λογοδότησαν, ούτε είχαν την ευγένεια να αποκαταστήσουν τη ζημία που υπέστη η Ελλάδα από τις δικές τους επιλογές.
Η κυβέρνηση, όταν αποφάσισε να βάλει «κόκκινες γραμμές» ήξερε – και οφείλει πάντοτε να ξέρει – ότι και στο παρελθόν υπήρξαν κυβερνήσεις που έβαζαν «κόκκινες γραμμές» και τις αναιρούσαν. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί, θα ήταν τραγικό.
Πρέπει να ξέρουν και οι δανειστές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αιμοδοτηθεί το ασφαλιστικό και από άλλες πηγές για να αντέξουμε την πίεση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε χαράξει. Δεν μπορεί η χώρα να ζει υπό καθεστώς απειλών διαρκώς.
Οι «κόκκινες» γραμμές μας είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις. Δεν υπάρχει άλλη «κόκκινη» γραμμή. Έχουμε δεσμευτεί να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις και κάνουμε μεγάλη προσπαθούμε να μην πειραχθούν οι επικουρικές.
·         Για το ασφαλιστικό
Στα τηλεοπτικά παράθυρα λέγονται πράγματα που δεν ισχύουν. Ή κάποιοι είναι συνειδητά στην λογική της παραπληροφόρησης ή είναι αδιάβαστοι. Το 60% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ. Εγώ να το δεχθώ….
(Διευκρίνιση αναφορικά με την ανακρίβεια που δικινείται ότι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες θα πληρώνουν εισφορές στο 80% του εισοδήματός τους):
Ξέρετε πόσα θα πληρώσει αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας; Θα αφαιρεθεί το 20% του φόρου που παρακρατείται ήδη και θα πληρώσει για ασφαλιστικές εισφορές το 20% επί του 80% του εισοδήματος που δηλώνει
Τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, έχουν βαρύτατες ευθύνες για την καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τοποθετούσαν προέδρους στα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έπαιζαν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο και  αγόραζαν σάπιες μετοχές. Κανείς από αυτούς δεν πήγε φυλακή, δεν τιμωρήθηκε κανείς.
Τα κόμματα αυτά, που σήμερα κλαυθμηρίζουν, που ακόμη και τώρα, στα δύσκολα, δεν ήρθαν να βάλουν πλάτη και να δείξουν ότι πραγματικά αγωνιούν για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και χειμάζονται και τους οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, έρχονται και αντιλέγουν,  χωρίς  να μας πουν την εναλλακτική τους πρόταση. Να μας την καταθέσουν. Για να μπορέσει να πειστεί η κοινωνία ότι σε 4 χρόνια θα αποτελούν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
·         Για αγρότες
Ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτε, συζητάμε για να βρούμε την καλύτερη λύση. Εδώ και δύο χρόνια έχει ψηφισθεί νόμος που περιορίζει κάθε χρόνο 4% τις αγροτικές συντάξεις, μέχρι το 2026. Η κυβέρνηση  θέτει στο τραπέζι τις συζήτησης να αυξήσει κλιμακωτά μέχρι το 2020 τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας.

·         Για κοινωνικές αντιδράσεις
Χαίρομαι που η κοινωνία αποκτά αντανακλαστικά. Δεν πειράζει αν είναι εναντίον μας. Είναι καλό για όλους να διεκδικεί η κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εκφυλισμένη, είναι μια κοινωνία ενεργή, που διεκδικεί.

·         Για τον εκλογικό νόμο
Τα κόμματα που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια ψήφιζαν την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας τις δυσκολίες, έναν εκλογικό νόμο. Εμείς εγκαίρως, πρώιμα, στην αρχή της τετραετίας πριν μπούμε σε λογικές που θα υπηρετούσαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, είπαμε να ανοίξουμε έναν διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο.
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι ισχυρότατη η πολιτική συνοχή της κυβέρνησης τόσο στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ.
Ο εκλογικός νόμος θα έρθει μέσα στο 2016.
Γιατί όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που διαμαρτύρονται σήμερα, τόσα χρόνια δεν «έσπασαν» τη Β’ Αθηνών;  Να λέμε κάποια στιγμή και αλήθειες: Οι μεγάλες  περιφέρειες, ήταν τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς.
Θα σπάσουν όλες οι μεγάλες περιφέρειες, όχι μόνο η Β’ Αθηνών και άλλες.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιφέρεια που να έχει πάνω από 6 βουλευτές.
Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή  ή στην Πιερία.
Το μπόνους των 50 εδρών είναι στο τραπέζι, όπως και οι θητείες των βουλευτών.
Θα δείτε ότι θα είναι ένας εκλογικός νόμος  που θα επιχειρεί να λύσει όλα τα μεγάλα θέματα και θα επιδιώκει να φέρει πίσω το 40% της κοινωνίας που απέχει και αποστρέφει το πρόσωπό του από την πολιτική.
·         Για το χρόνο των εκλογών
Οι εκλογές, σας το λέω κατηγορηματικά, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν θέλουμε εκλογές. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, δουλειά χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις. Να αλλάξουμε το μοντέλο του κράτους, να το κάνουμε πιο αποδοτικό, πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να ζητήσει εκλογές. Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν.
Επίσης, για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: Το 18μηνο, εντός του οποίου μπορούν να γίνουν εκλογές  με λίστα, ξεκινά από τότε που έγιναν οι τελευταίες εκλογές με σταυρό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

·         Για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη
Επειδή πολλά Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούν να φτιάξουν το προφίλ του κ. Μητσοτάκη, θέλετε να μου απαριθμήσετε ποιες μεταρρυθμίσεις έκανε; Είμαι υπουργός Εσωτερικών και εποπτεύω πέντε υπουργεία. Από εδώ πέρασε προηγουμένως ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ. Ξέρετε ότι τα υπουργεία δεν έχουν συνενωθεί ακόμη; Συγκόλληση έγινε, δεν υπήρξε καμία συγχώνευση.  Άφησαν απ’ έξω από το οργανόγραμμα ολόκληρες υπηρεσίες  για να εμφανίσουν στην τρόικα μειωμένο προσωπικό.
Ξέρετε ότι από το 2000 έχουν ξοδευτεί 7 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ακόμη οι υπηρεσίες δεν έχουν διαλειτουργικότητα, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε; Δεν έχει ευθύνη κανένας γι’ αυτό; Πού είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;
·         Για τις δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο αξιόπιστες, όσο και στις προηγούμενες μετρήσεις τους. Όχι μόνο δεν έπεσαν μέσα, αλλά υπηρετούσαν συγκεκριμένες επιλογές. Δεν σχολιάζω αναξιόπιστους θεσμούς.