Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η ενότητα στην εκλογή ΠτΔ

«Ευθύνη της κυβέρνησης είναι η ενότητα που επιτεύχθηκε στα εθνικά ζητήματα να διατηρηθεί και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εκπομπή «Ακραία φαινόμενα» με τον Δημήτρη Καμπουράκη, στην τηλεόραση του  Σκάι.  https://youtu.be/J0h0Ld1pbVw

 Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή ως προς τα εθνικά της ζητήματα. Όλοι συνέβαλαν στο να υπάρξει ένα μέτωπο στα εθνικά ζητήματα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό, ως μήνυμα στην απέναντι πλευρά (στην Τουρκία). Η κάθε κυβέρνηση έχει την πρωταρχική ευθύνη τέτοια επιτεύγματα να τα προστατεύει ως κόρη  οφθαλμού. Στο πνεύμα αυτό πιστεύω θα υπάρξει η σύνεση και η σωφροσύνη να βρεθεί πρόσωπο που ενώνει τον κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις. Νομίζω ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας τέτοιος άνθρωπος, και το λέω παρά το ότι είμαι πολύ μακριά από την πολιτική του παράταξη. Δεν ξέρω τι σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, αλλά νομίζω ότι ένας τέτοιος άνθρωπος πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως λειτούργησε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Βεβαίως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι. Ο Προκόπης Παυλόπουλος πάντοτε είχε ένα λόγο πολύ σαφή, πολύ καθαρό και πολύ τεκμηριωμένο. Δεν είναι επιθετικός ο λόγος του, δεν είναι άκαιρος και σε αυτά τα ζητήματα, ως πρώτος πολίτης της χώρας, στέλνει κι ένα μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση.» Και συνέχισε: «Σε ότι αφορά τη Χάγη, επειδή γίνονται πολύ εύκολα και από δημοσιογράφους και από πολιτικούς,  σχετικές τοποθετήσεις, θέλω να πω ότι θα πρέπει να είμαστε και προετοιμασμένοι για το τι απόφαση θα πάρει το Δικαστήριο. Διότι δεν είναι πάντα η βάση το δίκαιο σε τέτοιες αποφάσεις. Υπάρχουν και πολιτικές παρεμβάσεις, σε τέτοιου τύπου διεθνή φόρα. Ως εκ τούτου, αν πάρουμε την απόφαση της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, θα πρέπει να είμαστε και διατεθειμένοι να δεχτούμε ό,τι αποφασιστεί. Στην υπόθεση της Ρουμανίας για παράδειγμα δεν ήταν τα πράγματα όπως φαντάζονταν στο Βουκουρέστι. Εκείνα τα μικρά νησιά, πολύ κοντά στη στεριά της Ρουμανίας, είναι ουκρανικά. Θέλει λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή η διαχείριση αυτού του ζητήματος.» 

https://kouroumplis.gr/o-panagiotis-kouroumplis-stin-ekpompi-akraia-fainomena-tou-skai-29-12-2019/

Ερωτηθείς για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις ΗΠΑ με προϋποθέσεις που ίσως δεν έχει πάει κανένας πρωθυπουργός. Μ΄ ένα πολύ ενωμένο εσωτερικό μέτωπο στα εθνικά ζητήματα, γιατί κυρίως αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα τεθεί. Από εκεί και πέρα θα εισπράξει ο πρωθυπουργός, πιστεύω κάποιες παρατηρήσεις, όπως για παράδειγμα τι γίνεται εδώ με τους Κινέζους. Εκείνο όμως που πρέπει να ειπωθεί -κι εμείς ως κυβέρνηση το είπαμε όταν μας ετέθη τέτοιο ζήτημα- είναι:  «Πού ήταν οι Αμερικανοί όταν ήρθαν στην Ελλάδα οι Κινέζοι;» Δηλαδή πρέπει και οι Αμερικανοί να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λένε μόνο λόγια. Πρέπει να έρθουν με συγκεκριμένες επενδύσεις, για να στηριχθεί η Ελλάδα. Η χώρα έχει ένα πολύ ισχυρό όπλο. Δεν πάει ξυπόλητη  στ’ αγκάθια η Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση. Μπορεί ο Τραμπ να θεωρεί ότι η Τουρκία είναι μεγάλη και ισχυρή χώρα, αλλά και η Ελλάδα προσφέρει στις ΗΠΑ την μεγάλη βάση στην Κρήτη. Χωρίς αυτή τη βάση οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή θα παρουσιάσουν πολύ μεγάλη αδυναμία και θα ετεροκαθορίζονται, γιατί η Τουρκία ξέρουμε πολύ καλά ότι  παρουσιάζει μια αστάθεια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα –έχοντας αυτό το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο- είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση, αρκεί να περάσει το μήνυμα αυτό στον κ. Ερντογάν. Και ο Τούρκος πρόεδρος δε θα το επιχειρήσει εύκολα, γιατί η Ελλάδα δεν είναι Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι αν επιχειρήσει κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο με την Ελλάδα, παίζει το κεφάλι του. Άρα η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και πιστεύω ότι διαθέτει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει μια τέτοια δύσκολη στιγμή.»