Διμερής συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Πρωθυπουργό της Κοινοπολιτείας της Ντομινίκα κ. Roosevelt Skerrit

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε την 27/01/2017 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, με τον Πρωθυπουργό της Κοινοπολιτείας της Ντομίνικα (μέλος της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και της Κοινοπολιτείας των Εθνών), κ. Roosevelt Skerrit, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση δυνατοτήτων της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού και εμπορικού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Ντομίνικα αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα στην ενίσχυση των ναυτιλιακών σχέσεων της με την Ελλάδα, προτάσσοντας την υπογραφή διμερών συμβατικών κειμένων που θα συμβάλλουν σε αυτό. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Ντομίνικα στην Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM) και στα καίρια σημεία ενδιαφέροντος στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών του προαναφερθέντος περιφερειακού σχηματισμού. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στην αναγκαιότητα αποφυγής προστατευτικών πρακτικών στο παγκόσμιο εμπόριο και ειδικότερα στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία και στις προτεραιότητες της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας μας για τη διαμόρφωση ναυτιλιακών δεσμών με την Ντομίνικα και κατέδειξε την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων των δυο χωρών ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στον οποίο είναι και οι δυο μέλη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού και οικονομικού ενδιαφέροντος.