Διμερής συνάντηση κ. ΥΝΑΝΠ με Πρέσβη Πολωνίας κα. Anna Barbarzak.

Την 06.02.2017 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνάντηση του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την Πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα κα. Anna Barbarzak. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την Πρέσβη της Πολωνίας επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού και εμπορικού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.
Η κα. Πρέσβης στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσίασε τις προτεραιότητες της πολωνικής ναυτιλιακής διοίκησης υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της Πολωνίας για περαιτέρω αναβάθμιση του ναυτιλιακού της τομέα στοχεύοντας στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την περαιτέρω διεύρυνση του πολωνικού ναυτιλιακού τομέα, η κα. Πρέσβης ενημέρωσε τον κ. ΥΝΑΝΠ για την πρόσφατη σύσταση Πολωνικού Υπουργείου Ναυτιλιακών Μεταφορών και Εσωτερικών Πλωτών Οδών και προσκάλεσε τον κ. ΥΝΑΝΠ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09.02.2017 στην Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, στην οποία θα παρουσιασθεί το νεοσυσταθέν σχήμα της πολωνικής ναυτιλιακής διοίκησης και συναφείς προτεραιότητες στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών. Πέραν των ανωτέρω η κα. Πρέσβης κατέγραψε το ενδιαφέρον της Πολωνικής κυβέρνησης για τον Πολωνικό Νηογνώμονα (PRS) και την διεύρυνση του κύκλου εργασιών του στην Ελλάδα.
Ο κ. Υπουργός απεδέχθη την προτεινόμενη προσέγγιση υπογραμμίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της χώρας μας για την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων με την Πολωνία και κατέδειξε την ανάγκη ανάπτυξης διαύλων συνεργασίας μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων των δυο χωρών ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπρόσθετα ο κ. Υπουργός λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στον παγκόσμιο στόλο απεδέχθη σχετική πρόταση της Πολωνικής πλευράς εκφράζοντας το ενδιαφέρον της χώρας μας για την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών – τεχνογνωσίας στους τομείς παροχής ναυτικής εκπαίδευσης, ποντοπόρου ναυτιλίας, υπηρεσιών αναψυχής – κρουαζιέρας, λιμενικής βιομηχανίας και ναυπηγοεπισκευών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό  κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας τους και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τόσο στο πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε. όσο και στον ΙΜΟ.