Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε την 01/02/2017 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, με το νέο Πρέσβη της Αιγύπτου, κ. Mohamed Farid Mohamed Monib, κατόπιν πρωτοβουλίας της αιγυπτιακής πλευράς. Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του Αιγύπτιου Πρέσβεως στη χώρα μας, ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού και εμπορικού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωστρατηγικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Πρέσβης της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας με την Ελλάδα στο ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα, στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στη δυναμική ανάπτυξης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, κατόπιν της πρόσφατης 4ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής (Κάιρο, Οκτώβριος 2016). Ο Πρέσβης επεσήμανε το ενδιαφέρον της αιγυπτιακής πλευράς για την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας στο λιμενικό τομέα και στον τομέα του παράκτιου τουρισμού και της κρουαζιέρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ευθυγράμμιση των πολιτικών και προτεραιοτήτων των δύο χωρών επί περιβαλλοντικών θεμάτων στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Τέλος, ο κ. Πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στην υλοποίηση της διεύρυνσης της ικανότητας της διώρυγας του Σουέζ και στην προστιθέμενη αξία του στο παγκόσμιο εμπόριο, και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. ΥΝΑΝΠ προκειμένου να επισκεφθεί την Αίγυπτο.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία και στις προτεραιότητες της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη πολιτική βούληση για την προώθηση της συνεργασίας των δυο χωρών στον εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και ιδιαίτερα εντός του πλαισίου της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου, προς όφελος των συμμετεχουσών χωρών , καθώς και στη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς ενδιαφέροντος όπως ο λιμενικός τομέας και η κρουαζιέρα. Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης της υφιστάμενης καλής συνεργασίας των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στον οποίο είναι και οι δυο μέλη του Συμβουλίου του Οργανισμού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ενίσχυση της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας τους επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.