ΔΙΜΕΡΉΣ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ Κ. ΥΝΑΝΠ ΜΕ NEA ΠΡΈΣΒΗ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚA. KATE SMITH (ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 01.02.2017)

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε την 01/02/2017 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, με τη νέα Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Kate Smith, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βρετανικής πλευράς. Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων της Βρετανίδας Πρέσβεως στη χώρα μας, ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση εργασίας, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, ο κ. Υπουργός συνεχάρη την κα. Πρέσβη για την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που αποδίδουν οι δύο πλευρές στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων καθώς και την κοινή υποστήριξή τους στο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ενώ κατέγραψαν τη συμφωνία τους για ενίσχυση της συνεργασίας τους επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Η Βρετανίδα Πρέσβης αναφέρθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ιδίως υπό το πρίσμα του ζητήματος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στην περιοχή. Η κα Πρέσβης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στο ρόλο του City του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού κέντρου για τη ναυτιλία και στην ισχυρή παρουσία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών, η οποία συμβάλει στη διαμόρφωση άρρηκτων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών. Εξήρε το έργο του IMO αναφορικά με τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου διεθνώς συμφωνηθέντων κανόνων για τη ναυτιλία, με ειδική αναφορά σε ζητήματα θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται από την κυβέρνηση του Η.Β. της ύπαρξης της έδρας του Οργανισμού στο Λονδίνο. Περαιτέρω η κα. Πρέσβης του Η.Β. απέδωσε έμφαση στην συνέχιση της ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών στην ίδια στέρεη βάση και μετά την περάτωση της διαδικασίας του BREXIT. Τέλος, επιβεβαίωσε την, επί της αρχής, υποστήριξη του ΗΒ ως προς την συμπερίληψη της ρήτρας νησιωτικότητας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΗΒ και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για το ΒRΕΧΙΤ, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσήλωση της Ελλάδας στο ρόλο και το έργο του ΙΜΟ ως μόνου αρμόδιου Οργανισμού για τη ρύθμιση των θεμάτων της διεθνούς ναυτιλιακής δραστηριότητας, αποδίδοντας προτεραιότητα στην τήρηση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων του ΙΜΟ αναφορικά με την περιβαλλοντολογική στρατηγική του Οργανισμού. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στην διαμόρφωση συνεργειών για την υποστήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ενώ τέλος επιβεβαιώθηκε η βρετανική υποστήριξη επί της πρωτοβουλίας που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο των αρμοδίων Ενωσιακών Οργάνων σχετικά με την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής.