Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Συνήλθαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κυρίας Χαράς Καφαντάρη και του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντωνίου Συρίγου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής (ΠΕΣΔΑ)».

Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ευάγγελος Καπετάνιος.

Ακολούθως, παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή:

«Κυρία Πρόεδρε, ειλικρινά θέλω να ευχαριστήσω για την υπομονή που έχει επιδειχθεί για όσους είναι αυτήν τη στιγμή στην αίθουσα.

Ήμουν πριν από λίγες ημέρες στη διυπουργική σύνοδο του συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές. Παρακολουθώντας κανείς τις αναλύσεις που γίνονται από διάφορα ινστιτούτα, βλέπει ότι η χώρα είναι στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια και σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση πληθυσμών που μπορεί να προκύψουν από τις κλιματολογικές αλλαγές, αλλά και τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Θα έλεγα, λοιπόν, με δική σας πρωτοβουλία και με τη συνεννόηση όλων των κομμάτων, να γίνει μια συζήτηση που να αφορά σε αυτές τις εξελίξεις. Θα ήταν χρήσιμη, γιατί νομίζω ότι εκείνο που συζητήθηκε προχθές στη Λισαβόνα ήταν οι πολιτικές πρόληψης που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να περιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις στο δυνατό που μπορεί να περιοριστούν, και με βάση τη τελευταία Συμφωνία των Παρισίων. Γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η κοινωνία, δεν έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα αυτό το ζήτημα και είναι ανάγκη να αναδειχθεί, να προβληθεί κατά κάποιον τρόπο από όλους μαζί, γιατί όλοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο και όλους μας νοιάζει να είναι ένα περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν και τα παιδιά μας και θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες παραμονής ενός ανθρώπου σε ένα τέτοιο τόπο.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση, η οποία είναι και χρήσιμη, πρέπει να διαβεβαιώσω ότι τις παρατηρήσεις που έχουν ακουστεί θα τις λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Κάθε φορά ακούει κανείς με προσοχή τις αγωνίες που κατατίθενται για το τι συμβαίνει σε αυτόν τον ευαίσθητο και δύσκολο τομέα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 60 εκατ.  ευρώ καλείται να πληρώσει η χώρα από πρόστιμα λόγω παραλείψεων και καθυστερήσεων και όλων αυτών των φαινομένων που έχουν κατά καιρούς προκύψει από τις αντιδράσεις, αν θα γίνει εδώ ένας ΧΥΤΑ, αν θα γίνει εκεί ή αν θα γίνει παραπέρα.

Αυτό το έζησα ειλικρινά εν τοις πράγμασι σε ότι αφορά την περίπτωση του Πύργου. Όλοι ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια ήταν η εικόνα επί 10 χρόνια στον Πύργο. Ζούσαν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά, δίπλα από τόνους σκουπιδιών και διερωτάται κανείς γιατί υπήρχε αυτή η κατάσταση. Ήταν αποτέλεσμα, ακριβώς, λογικών που επικρατούν κάθε φορά, με συνέπεια να μη φτάσει η προσπάθεια να έχει ένα αποτέλεσμα. Πήραμε, λοιπόν, αυτήν την υπόθεση, δουλέψαμε πολύ σκληρά και δεν σας κρύβω ότι αναγκάστηκα να μηνύσω και τους δημάρχους της περιοχής μου για να αναγκαστούν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Τα θέματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε συνολικά. Δεν είναι υπόθεση που πρέπει να περιορίζεται σε μια μόνο περιοχή. Είναι ένα συνολικό πρόβλημα που πρέπει με κατανόηση και συνεννόηση να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλιώς ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σε κάθε περιοχή, μόλις πεις ότι θα γίνει εδώ μια τέτοια μονάδα σχετική, υπάρχει αντίδραση, με συνέπεια να έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα και όλη αυτή την εικόνα.

Καμιά φορά να βλέπει κανείς ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Σ’ ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, σε μια τόσο όμορφη χώρα να υπάρχει αυτή η επιλογή, γιατί ακριβώς μας διακατέχει ο τοπικισμός, να μη γίνει εδώ κι όταν ρωτάς «που πρέπει να πάνε;» η απάντηση είναι «να πάνε αλλού».

Πήγα στην Κέρκυρα, όταν προέκυψε ένα ζήτημα και μου έλεγαν «πηγαινέ τα στην Κοζάνη τα σκουπίδια». Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Καθίσαμε λοιπόν και δουλέψαμε κι επειδή γνωρίζετε και τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, είστε άνθρωποι που συνεχώς είσθε σε επικοινωνία με όλους αυτούς τους θεσμούς, μπορούν να σας διαβεβαιώσουν τι προσπάθεια έγινε. Είχαμε φτάσει να είμαστε ενοχλητικοί με τους Περιφερειάρχες για να πιέζουμε, για να προλάβουμε τους χρόνους και τις δεσμεύσεις που είχε η χώρα, ώστε να ωριμάσουν οι διαδικασίες για τους ΠΕΣΔΑ, για να έχουμε μέσα στο 2016 όλες τις Περιφέρειες να προχωρούν η μια μετά την άλλη, έπειτα από επίπονες προσπάθειες, συσκέψεις επί συσκέψεων με Δημάρχους, με Περιφερειάρχες, με την ΚΕΔΕ και φτάσαμε σ’ ένα, πιστεύω, θετικό σημείο.

Υπάρχει ένα ερώτημα εάν τα χρήματα που υπάρχουν θα φτάσουν. Εμείς πιστεύουμε ότι θα φτάσουν, μ’ έναν καλό σχεδιασμό, με μια καλή συνεργασία, διότι το ζήτημα, όπως ξέρετε πολύ καλά, δεν είναι στην ευθύνη του Υπουργείου. Το Υπουργείο έχει την ευθύνη να προσπαθεί να συντονίζει, να παρακινεί, να κινητροδοτεί, να πιέζει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να προλάβουμε τη διαθεσιμότητα, να μη χάσουμε κι άλλα χρήματα, όπως έχουν χαθεί κατά καιρούς και να μη πέσουν καινούργια πρόστιμα. Νομίζω ότι είμαστε σ’ ένα θετικό σημείο.

Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου όλοι οι ΠΕΣΔΑ, όλων των Περιφερειών, θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν δημοσιευθεί και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η προσπάθεια υλοποίησης.

Παρατηρήσεις, προτάσεις διορθωτικές κ.λπ. μπορεί να υπάρξουν και να δούμε σ’ ένα τέτοιο διάλογο και με τους άμεσα εμπλεκόμενους που είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, με ποιον τρόπο θα λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Ήδη, πολύ σύντομα, θα έρθει το νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ, που είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας, διότι είναι πλέον γνωστό ότι στο χώρο της αυτοδιοίκησης και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία, καλόπιστη, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης, δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια για να προκαταλάβουμε κανέναν, όλα τα σχέδια νόμου που έχουμε έτοιμα είναι αποτέλεσμα μιας δημιουργικής τριβής με όλους αυτούς τους θεσμικούς φορείς και πιστεύω ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση.

Θα λάβουμε υπόψη μας και αυτά που ειπώθηκαν σήμερα από τα πρακτικά που υπάρχουν εδώ και πιστεύω ότι όλοι μαζί – γιατί επιτέλους υπάρχουν και κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής μας, δεν νομίζω ότι κανένας μας είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλον – έχοντας ο καθένας τη δική του αγωνία και τη δική του ανησυχία, μπορούμε, τουλάχιστον σ’ αυτό το τομέα, να πετύχουμε σύντομα η χώρα ν’ απαλλαγεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτή την εικόνα που δεν μας τιμά. Γιατί είμαστε ένας λαός καθαρός και ως οικογενειάρχες και ως άνθρωποι, αλλά δεν έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίον φροντίζουμε το περιβάλλον. Κι εδώ αυτό το έλλειμμα πρέπει να το καλύψουμε όχι μόνο θεσμικά, αλλά και ο καθένας προσωπικά. Χρειαζόμαστε όλοι έναν οικολογικό πατριωτισμό, θα έλεγα, με ορθολογική διαχείριση και σε προσωπικό επίπεδο και σε συνολικό επίπεδο, των ζητημάτων αυτών.

Σας ευχαριστώ».