Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε, σήμερα, ευρεία σύσκεψη στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σε θέματα θεσμικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου κ. Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, οι Δήμαρχοι-μέλη του ΙΤΑ κ. Μιλτιάδης Καρπέτας (Μεταμόρφωση), κ. Κωνσταντίνος Κουκάς (Μύκονος), κ. Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), κ. Ηλίας Αποστολόπουλος (Παπάγου-Χολαργός), ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ κ. Βαγγέλης Πάνου, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΤΑ κ. Νικόλαος Κόνσολας και Διευθυντές Υπηρεσιών του ΙΤΑ.
Συμφωνήθηκε η λειτουργία και επαναδραστηριοποίηση του ΙΤΑ το οποίο θα κινηθεί σε 3 άξονες:
-Προσδιορισμό οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων
-Δικτύωση
-Εφαρμογή Best Practices (καλές πρακτικές και πρότυπα από άλλες χώρες).

Αφού τέθηκαν από τους Δημάρχους, τους επιστήμονες και τους λοιπούς παρευρισκόμενους τα κρίσιμα ζητήματα όπως η ανάγκη για θεσμοποίηση και επαναθεσμοποίηση (όπου αυτή χρειάζεται) φορέων, οργανισμών και θέσεων ώστε να καταστεί εφικτή η εκπόνηση πάσης φύσεως μελετών, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη αλλά και υποδοχή όσο και αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ο κ. Κουρουμπλής  έκανε αναφορά σε σχετική επιστολή που έχει, ήδη, αποστείλει στην ΚΕΔΕ και στις Περιφέρειες, ενώ σε λίγες μέρες, όπως είπε, το ΥΠΕΣΔΑ θα έχει επεξεργαστεί ένα προσχέδιο χαρακτηριστικών της επαναθεσμοποίησης., το οποίο θα τεθεί υπόψη των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Επεσήμανε, δε, ότι οι διαπιστώσεις όλων συγκλίνουν προς την άποψη ότι το Δημόσιο πρέπει να αποκτήσει τάχιστα την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα που θα αναχαιτίσει φαινόμενα γραφειοκρατίας, πολυνομίας και αλληλοεπικαλύψεων στο πεδίο των αρμοδιοτήτων.
Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επαναθεσμοποίησης όλου του πλαισίου και όχι μόνο του Καλλικράτη, όπως είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ είναι αποφασισμένες να θέσουν τη βάση ενός νέου μοντέλου σε ό,τι αφορά δεσμεύσεις τους και σχέσεις τους με τους θεσμικούς εταίρους σε κορυφαία ζητήματα, σχετιζόμενα με τη λειτουργία του κράτους.
Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΙΤΑ για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ και πάλι έδωσε έμφαση στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τ.Α.
«Κρίσιμο ζητούμενο» όπως υπογράμμισε «είναι η ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, κάτι που προϋποθέτει πριν απ’ όλα συνοχή και εμπέδωση αίσθησης ισονομίας στον πολίτη».
Έθεσε, επίσης, συγκεκριμένους άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει όλοι από κοινού να κινηθούν για να στοχεύσουν σωστότερα στην καλύτερη λειτουργία του κράτους:
«-Δημοσιονομική Αποκατάσταση: Θα πρέπει να τολμήσει η Κεντρική Εξουσία να απελευθερώσει πόρους στην Τ.Α., για να αναχαιτιστούν έτσι οι οικονομικές ανισότητες και ο αποκλεισμός από τα αγαθά και την αρωγή της Πολιτείας, των μικρών Δήμων.
-Λειτουργική Οργάνωση Δήμων: Η Διοίκηση να απλώνει τις αρμοδιότητές της, να γίνεται αποκεντρωτική και όχι υπερσυγκεντρωτική.
-Ενεργοποίηση του πολίτη-Αμεσοδημοκρατία: Δεν εννοούμε την παραμικρή ουτοπία, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι το 40% των πολιτών έχει ιδιωτεύσει και φυσικά έχει αποστασιοποιηθεί από τα κοινά και το πολιτικό γίγνεσθαι, αμέσως αντιλαμβάνεται ο καθένας την ανάγκη να τους κάνουμε μετόχους στην διαμόρφωση πολιτικής και να μην θεωρούν ότι έχουν ένα δεσποτικό πρόσωπο το οποίο ορίζει την τύχη τους.
-Εσωτερικός Έλεγχος-Κωδικοποίηση-Για να δοθεί ένα τέλος της σύγχυσης μεταξύ νομιμότητας και σκοπιμότητας όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με το να διαμορφώσουμε ένα διαφανές πλαίσιο».
Οι Δήμαρχοι, κατά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασαν την βαθιά ικανοποίησή τους για την έμπρακτη αρωγή, όπως είπαν, που τυγχάνουν για άλλη μια φορά από τον Υπουργό στο σοβαρό αυτό ζήτημα της επαναδραστηριοποίησης του ΙΤΑ.