Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σήμερα στο 1ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘’Κλεισθένης’’, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η πολύωρη συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον άξονα ‘’Κράτος και Αυτοδιοίκηση-Πλαίσιο Συνεργασίας και Αντιθέσεων.
Στο πάνελ, εκτός από τον Υπουργό ΕΣΔΑ, κάθισαν η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, οι πρώην Υπουργοί Εσωτερικών κ.κ. Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μιχελάκης, ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν με παρατηρήσεις σε ζητήματα σχέσεων Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής, αφού επισήμανε ότι δεν πρόκειται να παραγνωρίσει ό,τι καλό έχει επιτευχθεί από τους προκατόχους του, καλώντας συγχρόνως τα κόμματα και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης σε διάλογο και συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και βελτίωση σημείων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, υπογράμμισε τα 8 κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου που ήδη επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών με τριετή ορίζοντα για την ολοκλήρωση μιας πραγματικής μεταρρυθμιστικής τομής στην οποία ήδη προχωρεί:
\’\’1.Ευέλικτη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με σαφείς όρους που θα προσδιορίζουν τις αρμοδιότητες προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοεπικαλύψεις με στόχο την πραγματική απελευθέρωση δυνάμεων αποκέντρωσης.
2. Διατομεακός-Διϋπουργικός συντονισμός. Συμμετοχή αναπτυξιακών Υπουργείων στο σχεδιασμό αποκέντρωσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν.
3. Σταδιακή αποκατάσταση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Με κύριο σκοπό την ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης κονδυλίων από αυτήν.
4. Ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Επικράτεια. Σήμερα, π.χ., υπάρχουν 80 Δήμοι που είναι ζήτημα αν διαθέτουν 5 στελέχη στο δυναμικό τους. Πρόκειται για τους λεγόμενους αδύναμους Δήμους με τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό και δομές. Κάτι, που μόνο την ισότητα και την ισοπολιτεία δεν προάγει. Είναι ανάγκη να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κι αυτοί κοινωνικές δομές και να ενθαρρύνουμε τους Δήμους που ήδη διαθέτουν, να τις αναβαθμίσουν και να τις επεκτείνουν. Κινούμαστε, ήδη, προς την κατεύθυνση να δώσουμε σε όλους την δυνατότητα πρόσβασης στα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και σε αυτά των Δημοσίων Επενδύσεων
5. Αρτιότερη οργάνωση των Δήμων και ενθάρρυνσή τους να ιεραρχήσουν οι ίδιοι τις προτεραιότητές τους, να εκπονήσουν ή να βελτιώσουν τον σχεδιασμό τους ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους.
6. Επιμόρφωση του πολιτικού και Διοικητικού προσωπικού.
7. Κρατικός και εσωτερικός έλεγχος. Λογοδοσία. Με αυτόν τον τρόπο θα προαχθεί η αίσθηση του καθήκοντος της λογοδοσίας και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ελέγχου που θα δίνει τη δυνατότητα πιο αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας και δυνατότητας συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.
8. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας\’\’.

Τέλος, ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Κουρουμπλής, τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Υπουργείο, στα συλλογικά όργανα της Τ.Α. και στα κόμματα.