Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε, σήμερα, ευρεία σύσκεψη με θέμα την πορεία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης ο οποίος και τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο στέκεται πολύπλευρα δίπλα στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης προγραμματισμού Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Σπανέλης, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νικόλαος Θεοδωρίδης.
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Δημήτριος Πολιτόπουλος.
Συμμετείχαν πολλοί Δήμαρχοι όπως Μυτιλήνης,  Καλυμνίων, Κύθνου, Κέας και πολλοί αντιδήμαρχοι νησιών του Αιγαίου.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν και απεστάλησαν στα Υπουργεία ΕΣΔΑ και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ΠΕΣΔΑ των δύο Περιφερειών με αυτό του Βορείου Αιγαίου να έχει σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εν λόγω Περιφέρειας, ολοκληρωθεί.
Το ΠΕΣΔΑ του Νοτίου Αιγαίου εκπονείται και ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν λόγω και της νησιωτικότητας της Περιφέρειας, θα καταβάλλει προσπάθειες μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι αιρεσιμότητες (υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στις καυτευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων) ώστε να ολοκληρωθεί  σύντομα το Περιφερειακό Σχέδιο του Νοτίου Αιγαίου. Και εφόσον, φυσικά, όσοι Δήμαρχοι δεν έχουν αποστείλει τα Τοπικά τους Σχέδια, να το κάνουν.
Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Καπετάνιος, εντόπισε επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν κυρίως κατά την εκπόνηση ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου και αφορούν κυρίως στην καθυστερημένη εκπόνησης Τοπικών Σχεδίων κάποιων Δήμων.
Αναφέρθηκε, όμως και σε επί μέρους εκκρεμότητες Τοπικών Σχεδίων στο Βόρειο Αιγαίο οι οποίες θα ελεγχθούν και θα επισημανθούν παρατηρήσεις επί αυτών.
Εξέφρασε, επίσης, την αμέριστη συμπαράσταση στους εκπονούντες και τους κάλεσε να συμβάλουν όλοι μαζί, κάτι που όπως εκτίμησε, γίνεται. Εν τέλει, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή τη φορά θα επιλυθεί ένα πρόβλημα που επί χρόνια παρέμενε άλυτο. Αυτό της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
Αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που επισύρει η νησιωτικότητα των δύο Περιφερειών και διαβεβαίωσε ότι άοκνα το ΥΠΕΣΔΑ θα σταθεί δίπλα στους εκπονούντες τα ΠΕΣΔΑ.
Το πέρας της σύσκεψης συνοδεύτηκε με ευχές για καλές γιορτές.