Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣΔΑ κ. Κώστα Πουλάκη, του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη, την ΕΝ.ΠΕ εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Σγουρός. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της επίσπευσης υλοποίησης ενός σχεδίου οικονομικής στήριξης και ανάπτυξης των Δήμων.
Επιτεύχθηκε ένα πρώτο πλαίσιο συμφωνίας με δύο βασικά σημεία: 1), Εξέταση της δυνατότητας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και
2), Εκπόνηση και εκτέλεση ενός αναπτυξιακού προγράμματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιχορήγηση δύο μορφών δράσης κατόπιν έγκρισης που αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών:
α) Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για μελέτες και επενδύσεις
β) Επιχορήγηση έργων αυτεπιστασίας των Δήμων που θα αφορά, κυρίως, Δήμους με μικρούς προϋπολογισμούς και αυξημένο δείκτη ανεργίας.
Για τα δύο αυτά σημεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαθέσει 15 εκ. ευρώ.
Όπως ζήτησε ο Υπουργός, κατά το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί ένας οδηγός συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ΕΣΔΑ, της ΚΕΔΕ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον οποίο θα ενημερώνονται οι Δήμοι για τις δυνατότητες που θα έχουν.
Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα εξεταστούν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόοδο των παραπάνω σημείων της συμφωνίας.