Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Ρόδο, παραβρέθηκε στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης της Ρόδου.

Θέμα του Συνεδρίου αποτέλεσε η Διεθνής Δημόσια Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσης.

Κατά την διεξαγωγή του παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτριος Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος κι ο πρόεδρος του Ιδρύματος και κοσμήτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

Ο Υπουργός κατά την ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε μια κοινωνία πολιτών και όχι θεατών. Μία κοινωνία που θα ορίζει η ίδια την μοίρα της και δεν θα καθορίζεται από άλλους. Δεν θέλουμε μια κοινωνία υπηκόων, παθητικών αποδεκτών ρύθμισης της τύχης τους από άλλους. Θέλουμε μία κοινωνία που δεν θα παραχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει γι’ αυτήν χωρίς αυτήν. Ποια είναι αυτή η έννοια που μπορεί να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση; Είναι η έννοια του πολιτισμού.

Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις «πολίτης», «πόλις», «πολιτισμός», «πολιτεία», «πολιτική», έχουν την ίδια ρίζα.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια πολιτεία, στην οποία οι πολίτες θα είναι άξιοι ελεγκτές της πολιτικής σκηνής του τόπου.

Γίνεται σήμερα επίκαιρη παρά ποτέ η περίφημη «αυτοθέσμιση της κοινωνίας» όπως εμπνευσμένα διατύπωσε και ανέλυσε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, ο οποίος αφού επισημαίνει στο έργο του αυτό, ότι η κοινωνία συνήθως δεν αναγνωρίζει στον εαυτό της την αυτοθέσμιση, προτάσσει τη ρητή αυτοθέσμισή της μέσα από το κοινωνικό ποιείν και πράττειν των ανθρώπων.

Σε μια δύσκολη εποχή όπου η Δημοκρατία απειλείται από λογικές ολοκληρωτισμού θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να υπερασπίσουμε τις αξίες αυτές μέσα από τις ιδεολογικές ιδιαιτερότητες του καθενός από εμάς».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ρόδος είναι μία περιοχή με βαριά πολιτισμική ιστορία. Μια ιστορία αποτυπωμένη τόσο στο φυσικό της περιβάλλον όσο και στα πρόσωπα των πολιτών της», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, το προσφυγικό σημειώνοντας: «Καλώ τις δυνάμεις που επιδρούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη), να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εγκύψουν ουσιαστικά στο πρόβλημα».