Με αφορμή το ατυχές περιστατικό κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο Γαλλίδες τουρίστριες σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο μερίδα των Μ.Μ.Ε. μετέδωσε ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για ανεπαρκή μέτρα προστασίας των λουομένων στις παραλίες, αποδίδοντάς τα στο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε επί υπουργίας μου. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να διευκρινίσω ότι το εν λόγω Π.Δ. προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις από τις προϋπάρχουσες καθώς

 

Αυξήθηκαν από 3 σε 4 ( Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) οι μήνες κατά τους οποίους οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε.,Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λ.π.), είναι υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν, χώρο αιγιαλού – παραλίας που θεωρείται λουτρική εγκατάσταση.

 

Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει πλέον έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου, αντί 300 μέτρων, όπως προέβλεπε το προηγούμενο Π.Δ.

 

Για πρώτη φορά, καθιερώνεται ότι εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει, ανά λουτρική εγκατάσταση, τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή- επόπτη ναυαγοσωστών, ο οποίος πρέπει να έχει άδεια ναυαγοσώστη επί τρία χρόνια και οποίος θα εποπτεύει και θα συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες.

 

Οι Δήμοι, για πρώτη φορά, επιπρόσθετα από τις παραπάνω υποχρεώσεις, οφείλουν κατά τους συγκεκριμένους 4 μήνες να διαθέτουν στις λουτρικές τους εγκαταστάσεις και δεύτερο μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παροχή πρώτων βοηθειών. Πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS -PLOTER- ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ. Στο σκάφος επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα καθημερινά και οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον Δήμο.

 

Αυτά και άλλα πολλά ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης με τα συναρμόδια Υπουργεία, με φορείς και με την ΚΕΔΕ και σκοπός του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος ήταν η αντιμετώπιση του φαινομένου των πνιγμών που σημειώνονται κατά τους θερινούς μήνες στη χώρα μας.