ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο.

Ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε τον Υπουργό για τα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου με κύρια το προσφυγικό, την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των μικρών νησιωτικών δήμων, την ανάγκη διασφάλισης μετακίνησης των νησιωτών μέσω της αεροπλοΐας και θαλασσιών συγκοινωνιών. Εν συνεχεία ο κ. Κόκκινος αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις ενέργειές του στη συμβολή των εναέριων δυνάμεων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ν. Ρόδου, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των αποζημιώσεων των πληγέντων. Τέλος, ανέφερε ότι ενόψει του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣΔΑ και στο πλαίσιο της επαναθεσμοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ληφθεί υπ’ όψιν η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Νότιας Ρόδου, τόνισε ότι η συμβολή των εναέριων δυνάμεων ήταν καθοριστικ,ή περιορίζοντας σημαντικά την επέκταση της πυρκαγιάς, προσθέτοντας ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου Ρόδου, ύψους περίπου 100.000€.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι «προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των μικρών νησιών, προκειμένου οι μικροί δήμοι να λειτουργούν ισόρροπα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τις απομακρυσμένες αυτές περιοχές καθώς για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μικρών νησιών ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε δε, ότι οι προσπάθειες στήριξης των μικρών νησιών δεν σταματούν εδώ, καθόσον οι δήμοι αυτοί θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού κατά την τρέχουσα χρονιά. Τέλος επεσήμανε ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση και στην υποστήριξη των παραπάνω δήμων κατά τη διαδικασία προγραμματισμού ωρίμανσης και ένταξης έργων δικής τους προτεραιότητάς, στο ΕΣΠΑ ’14-’20.

Ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Υπουργό για την συνάντηση και τις άμεσες ενέργειές του.

Ο Υπουργός θα επισκεφθεί την Ρόδο και την Χάλκη το Σάββατο και την Κυριακή 16-17 Ιουλίου.