ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα συνέντευξη στον ρ/σ Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για το αν θα βρει η κυβέρνηση 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο

Ανοιχτό είναι το μέτωπο, η προσπάθεια γίνεται. Θα ολοκληρωθεί σε δέκα περίπου ημέρες. Εχουν καιρό να σκεφτούν ξανά όλοι όσοι έχουν ενστάσεις, αν πρέπει να επιλέξουν το δέντρο ή το δάσος.

Το 1989 – 1990 το ίδιο λάθος που έκανε τότε η Αριστερά – και δεν νομίζω ότι κέρδισε – επιχειρεί να κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι ευρισκόμενες στον προοδευτικό χώρο δυνάμεις. Διότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται πριν από ένα χρόνο ότι η απλή αναλογική είναι επιλογή, ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό και τώρα να έχουν άλλους προβληματισμούς.

Γιατί άλλαξε στάση το ΠΑΣΟΚ ενώ έδινε την εντύπωση ότι θα ψηφίσει

Δεν ξέρω. Κι εγώ αυτή την αίσθηση είχα, οι επαφές που υπήρχαν μου έδιναν αυτή τη γεύση, αλλά τις τελευταίες ημέρες βλέπω έναν διαφορετικό προβληματισμό. Δεν έχω εικόνα ότι έγινε κάτι, δεν ξέρω τι μεσολάβησε.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ένα ειδικό βάρος, δεν είναι ένας απλός βουλευτής. Ήταν αρχηγός, είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος και κυρίως είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Εγώ δεν είχα πει ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό, άλλοι το είπαν. Τώρα λένε ότι είναι συνταγματικό.

Εκείνο που με εντυπωσιάζει όμως, είναι το εξής: Η περίπτωση του μπόνους, αν αφορούσε το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι θα έλεγε κανείς ότι υπηρετεί και μια κομματική σκοπιμότητα που μπορεί να δεχθεί κανείς ότι έχει μια λογική βάση.Το ΠΑΣΟΚ μιλά για μπόνους πάνω από 40-42% όμως το μπόνους όμως αυτή τη στιγμή αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Για την άποψη που είχε εκφράσει ο ίδιος για τον εκλογικό νόμο

Εγώ άνοιξα μια συζήτηση και είχα πει ότι είναι εντελώς προσωπικές μου απόψεις οι οποίες θα τεθούν στο δημόσιο διάλογο αλλά και στα όργανα του κόμματος. Εγώ έβαλα ένα όριο. Η δική μου πρόταση ήταν απλή αναλογική. Είναι άλλη πρόταση της κατάργησης του μπόνους και άλλη η πρόταση έτσι όπως την είχα θέσει εγώ. Αλλά έβαζα και ένα μπόνους σε μια περίπτωση. Αλλά σε έναν διάλογο, άνοιξα μια συζήτηση. Ομως εκεί κανείς δεν απάντησε. Το μεν ΠΑΣΟΚ μιλούσε τότε για απλή αναλογική και η ΝΔ είχε τις εμμονές της.

Για την επίθεση από ΜΜΕ ως προς τις τηλεοπτικές άδειες

Είμαστε μεγάλα παιδιά. Θυμάμαι τον ρόλο που ήθελε να παίζει πάντα ο Τύπος, ξέρετε τι έγινε το 1965. Το ίδιο έγινε και με την σύγκρουση Ανδρέα – Λαμπράκη τη δεκαετία του ’80. Ο Τύπος στην Ελλάδα έμαθε να έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στα δημόσια πράγματα, ρόλος που υπερέβαινε τα εσκαμμένα γιατί ήθελε να καθορίζει πολιτικές. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να αποσαφηνιστεί αυτό το περιβάλλον. Επί 20 χρόνια υπήρχε μια μεγάλη εκκρεμότητα που ποτέ δεν τόλμησε κανείς να την βάλει στο τραπέζι. Οποιος τολμούσε να τα βάλει είχε συνέπειες. Ο Τσίπρας φίνεται ότι τα έχει τα κότσια και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Δεν τον κρατάνε. Σε τελική ανάλυση, κάποιος έπρεπε να τολμήσει με όποιο κόστος. Στο κάτω-κάτω μόνιμοι δεν είμαστε στην εξουσία, ας έχουμε την ικανοποίηση ότι τολμήσαμε να κάνουμε αυτού του είδους τα ανοίγματα. Γιατί να υπάρχει αυτή η αντίδραση. Το να θέλουν να υπάρχει ένα ή δύο κανάλια παραπάνω, να το δούμε. Οχι όμως κανάλια που να ζουν με τις δανειοδοτήσεις του κράτους και τα λεφτά του ελληνικού λαού. Η διαφημιστική «πίτα» είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και όλες οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι ένα κανάλι για να επιβιώσει, θέλει τουλάχιστον 70 εκατομμύρια. Ακόμη και αυτά τα 4 κανάλια μπορεί να δυσκολευτούν. Πώς θα ζήσουν;

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τις τηλεοπτικές άδειες

Πόση προσπάθεια έγινε στη Βουλή για να στελεχωθεί το ΕΡΣ; Ελεος δηλαδή! Εδώ για το ΑΣΕΠ καθυστέρησαν τα πράγματα μήνες ολόκληρους, για να μπλοκάρουν την κυβέρνηση. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία; Καλώς ή κακώς – κακώς γι’ αυτούς, καλώς για εμάς – ο ελληνικός λαός επέλεξε αυτή την κυβέρνηση και θα μας κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν είναι δυνατόν να τολμούν να διανοούνται να ανατρέψουν μια κυβέρνηση εν μέσω τετραετίας. Ούτε για τον τόπο είναι καλό, ούτε για την Δημοκρατία. Διότι περί αυτού πρόκειται. Αυτή η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στα 350 δισεκατομμύρια χρέος; Είναι άλλο πράγμα να οδηγείς μια χώρα σε καταστροφή και άλλο να διαχειρίζεται μια καταστροφή. Είναι εντελώς διαφορετικά μεγέθη. Μην θέλουν να χρεώσουν σε εμάς και τις ευθύνες που έχουν.

Για τις δηλώσεις Γκάλμπρεϊθ και το plan X και τις αιτιάσεις της ΝΔ

Δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα. Αυτή την ώρα εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλες οι δυνάμεις του τόπου, όποια πολιτική καταγωγή και αν έχουν, πρέπει να βρούμε ένα κοινό σημείο: Να εργαστούμε να βγάλουμε την πατρίδα από αυτή την κρίση. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι, αυτή είναι η δουλειά που κάνω σ’ αυτό το υπουργείο.