ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Τόλιο.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

-για τον εκλογικό νόμο και την στάση κομμάτων της Αντιπολίτευσης στη βάση της επιδίωξης μιας πλειοψηφίας 200 ψήφων:

«Πιστεύω ότι είναι κοντά, αλλά αυτό δεν μου λέει τίποτα. Είναι ιστορικές οι ευθύνες όσων εκπροσωπούν τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτόν τον χώρο. Κάποιοι που είναι πολύ πιο ειδικοί, δεν μπορώ να καταλάβω πώς καταπίνουν πράγματα τα οποία υποστήριζαν πέρυσι, με εντελώς άλλον τρόπο.

Το ΚΚΕ για παράδειγμα, ένα κόμμα με αυτή την πορεία, έχει μια θετική στάση. Θα υπάρξουν κι άλλες δυνάμεις που θα το ξανασκεφτούν. Κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι επόμενες εκλογές, σε τρία χρόνια, θα συμπιέσουν τους μεσαίους σχηματισμούς. Αν δεν το καταλάβουν αυτό, θα διαπιστώσουν μετά τις εκλογές, ότι διέπραξαν μέγα λάθος, διότι η σύγκρουση θα είναι νεοφιλελευθερισμός ή δημοκρατικός σοσιαλισμός».

-αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

Όταν πριν έναν χρόνο έχουν καταθέσει ένα νομοσχέδιο που λέει απλή αναλογική και μάλιστα ισχυρίζονται ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό, δεν ξέρω τι σκέφτονται και τι κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν. Ακούω ότι υπάρχει ένσταση για την ψήφο στα 17. Καθένας αποφασίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεών του. Τι άλλο να πω;»

-αναφορικά με το αν μια διάταξη του εκλογικού νόμου συγκεντρώνει 200 ψήφους μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ανεξάρτητα από το εάν καταψηφιστεί συνολικά ο νόμος.

«Ναι. Αυτό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είμαι κατηγορηματικός. Τ άρθρο 54, παρ. 1, το ορίζει με σαφή τρόπο. Από κει και πέρα τα κόμματα, θα συζητήσουμε και πάλι την Τρίτη, την Τετάρτη και θα έρθουν την τελευταία μέρα να μας πουν.

-για τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και την σύνδεσή τους με τη διαφθορά και την διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

«Είναι ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός και η ζωή δεν σταματά εδώ. Παραμένει ένα ανοιχτό θέμα. Δεν κλείνει με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Είναι όλα ανοιχτά και θα τα δούμε. Έβαλα μια σειρά ζητημάτων στο τραπέζι σε ανύποπτο χρόνο, εδώ και 3 μήνες και όλοι αυτοί που σήμερα περί άλλα τυρβάζουν, δεν είχαν τοποθετηθεί. Τώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση, στην οποία κάποια απ’ αυτά τα σημεία δεν εμπεριέχονται, τους βλέπω να είναι λαλίστατοι».

-στην περίπτωση δυσκολίας για τη δημιουργία αξιόπιστης κυβέρνησης

«Το έχουμε ζήσει και αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το εκλογικό σύστημα, που πήρε μπόνους 50 εδρών, είχε αυτοδυναμία; Η Ν.Δ. του 19% ή του 29% είχε αυτοδυναμία; Σε τελική ανάλυση – παρότι κι εγώ μπορώ να πω ότι είχα κάποιες επιφυλάξεις- ας το δοκιμάσουμε. Η συναίνεση μπορεί να έρθει μέσα από ένα πλαίσιο που θα θέσει το πολιτικό σύστημα και θα πρέπει να καταλάβει κι ο πολιτικός κόσμος».