Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε συνέντευξη στον Βήμα fm 99,5 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
Για την δήλωσή του ότι με απλή αναλογική δεν θα κυβερνηθεί η χώρα
Όταν ανοίγεις μια συζήτηση και λες ότι «είναι προσωπική μου άποψη» και βάζεις στο τραπέζι διάφορες σκέψεις, δεν μπορεί κανείς να τις ενοχοποιεί.
Έχω πει ότι αυτό που προτείνω είναι απλή αναλογική. Και εμπεριέχει ένα ενδεχόμενο, αν πιάσει ένα κόμμα 40%, από το οποίο συνάγεται ότι η κοινωνία θέλει αυτό το κόμμα να την κυβερνήσει. Αυτό έχω πει. Όταν λέω λοιπόν, ότι αν ένα κόμμα πιάσει 40% δικαιούται να πάρει ένα αριθμό βουλευτών ως μπόνους, αν πιάσει 39% δεν θα είχε απλή αναλογική; Σημειωτέον πως όταν μιλάμε για ποσοστά 40% και 42% είναι δύσκολο να τα πιάσει σήμερα ένα κόμμα. Κάτω από το 40% που εγώ έλεγα – και δεν το αμφισβητώ ότι το έλεγα – υπάρχει η απλή αναλογική. Έλεγα ότι οι 270 έδρες που κατανέμονται με απλή αναλογική, μπορούν να γίνουν 300 με αυτή την προοπτική.
Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι καταθέτω προσωπικές σκέψεις στο τραπέζι της κουβέντας. Δεν κατέχω την μοναδική αλήθεια, ούτε είναι θέσφατα αυτά που λέω. Όταν συζητάς, θα δεχθείς να βρεθεί κοινός τόπος. Όταν λέμε ότι θέλουμε 200 ψήφους για να περάσει η πρόταση και να υλοποιηθεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, δεν είναι εύκολο να υποστηρίζεις όλα αυτά που πιστεύεις. Στη συζήτηση που γίνεται ότι μπορεί να πεισθώ ότι αυτό που μου λένε είναι πιο προσιτό και πιο λογικό. Όταν πας σε μια συζήτηση πρέπει να είσαι ανοικτός. Και να έχεις τη γενναιότητα, όπως έλεγε ο Γέρος της Δημοκρατίας, να αναγνωρίζεις ενδεχομένως ότι κάπου μπορεί να έχεις κάνει και λάθος.
Για κατάτμηση περιφερειών και ψήφο ομογενών
Γίνεται μια συζήτηση, κάποια κόμματα έχουν προβληματισμό για κάποια θέματα, για δικούς τους λόγους. Δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψιν σου. Από εκεί και πέρα δεν σταματάει εδώ η ζωή και ο νοών νοείτο. Ούτε το ζήτημα της ψήφου των ομογενών σταματά εδώ. Χθες, ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε την γενναιότητα να πει ότι αυτό έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2000. Και τώρα το θυμήθηκαν όλοι αυτοί οι καλοί συνάδελφοι, όντες στην αντιπολίτευση. Και ρωτώ εγώ ο μέσης νοημοσύνης άνθρωπος: Γιατί δεν το έκαναν; Μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση ήταν. Ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ήταν.
Για το αν θα έρθουν και άλλες τροποποιήσεις
Η συζήτηση γίνεται στη Βουλή. Θα ακουστούν προτάσεις. Εμείς είμαστε ανοικτοί. Όπως χθες δέχθηκα την πρόταση του κ. Σκανδαλίδη να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή γενικά για το θεσμικό πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος. Θα ακουστούν διάφορα. Ελπίζω να ακουστούν προτάσεις. Ελπίζω η αξιωματική αντιπολίτευση, η προσπάθεια αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη να μην γυρίσει πίσω σε άλλες επιλογές. Ειλικρινά, μου έκανε εντύπωση, περίμενα η ΝΔ που είναι τόσο δυνατή και επέρχεται με τόσο μεγάλη δύναμη, να πατήσει στην δική μου πρόταση 40% και μπόνους. Και αυτό δείχνει αυτοπεποίθηση. Ξέρετε τι είπε η ΝΔ; Και με 19% και με 20% να πάρει 50 έδρες μπόνους. Και εγώ τους πρότεινα να συμπληρώσουν και να τις κάνουν 80.
Αν η ΝΔ προτείνει από 38%-40% να υπάρχει κάποιο μπόνους
Ας το κάνει πρώτα η ΝΔ και μετά θα τοποθετηθούμε και εμείς. Σας λέω τι λέει η ΝΔ τώρα, επί πραγματικού να συζητάμε, όχι επί υποθετικού.
Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να υποστηρίζει ότι ήταν μια πρόταση που είχε πάντα στο τραπέζι.
Το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία και ζητά εκλογές και λέει στο λαό ότι θέλω το παλιό εκλογικό σύστημα που είναι εκτρωματικό. Ξέρετε τι γίνονταν με το παλιό; Στην Πιερία ή στην Καβάλα, το πρώτο κόμμα έβγαζε 4 βουλευτές και δεν υπήρχε εκπροσώπηση για το δεύτερο κόμμα.
Χθες, απευθύνθηκα στους βουλευτές της ΝΔ και τους ρώτησα πώς αξιοποιείται ο κυβερνητικός βουλευτής. Ποιος με ρωτούσε εμένα ως βουλευτή; Κυβερνούσαν 10-15 άνθρωποι. Αυτό ήταν το πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει;
Λένε λοιπόν τώρα οι πολλοί και οι ειδικοί, ότι η απλή αναλογική μπορεί να βαθύνει την Δημοκρατία και να διαμορφώσει εντελώς νέους πολιτικούς όρους στη δημόσια ζωή. Ας τη δοκιμάσουμε, δεν χάθηκε ο κόσμος. Και εδώ είμαστε.
Για το χρόνο που κατετέθη η πρόταση
Ο χρόνος αυτή τη στιγμή δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις. Για πρώτη φορά ίσως έρχεται μια πρόταση για αλλαγή εκλογικού νόμου τόσο πρώιμα. Εγώ ρώτησα τα κόμματα μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης πότε πρέπει να το φέρω. Θα ψήφιζε κανείς στις αρχές Σεπτεμβρίου απλή αναλογική; Ο Σεπτέμβριος είναι χρόνος επίδικος. Ο Σεπτέμβριος, για κάθε κυβέρνηση, είναι δύσκολος χρόνος. Αν το φέρναμε τότε, θα βγαίνατε όλοι στα κάγκελα. Όποτε και αν τον φέρναμε θα είχαμε τον ίδιο αντίλογο. Και το φέραμε Ιούλιο μήνα, που είναι ο πιο ουδέτερος χρόνος.
Για την στάση του ΠΑΣΟΚ
Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του επιλογές. Ξέρετε τι είπαν πέρσι οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος για την απλή αναλογική; Ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό. Τώρα τι είναι; Να τους ρωτήσετε τι άλλαξε τώρα.