ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο με τους δημάρχους μικρών νησιωτικών Δήμων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Γαύδου κυρία Ευαγγελία Καλλίνικου, Αγίου Ευστρατίου κυρία Μαρία Κάκαλη, Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός, Τήλου κυρία Μαρία Καμμά, Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής, Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόπορος , ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε μικρός νησιωτικός δήμος ξεχωριστά και που αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη κάλυψης κενών προσωπικού μέσω της αιτούμενης (από τους Δήμους) δημιουργίας κατώτερου πλαφόν στους ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) και στην εξαίρεση των μικρών Δήμων από τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών, τόνισε:

«Οφείλει η κεντρική εξουσία να δείξει ενδιαφέρον, γιατί το κράτος πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα, να λειτουργούν και οι μικροί δήμοι ώστε να παραμένουν εκεί οι κάτοικοί τους απολαμβάνοντας την ισονομία. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου άμεσα και αποτελεσματικά, όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εν λόγω δήμους και αυτά δεν είναι μόνο τα οικονομικά».

Δεσμεύτηκε, δε, ότι στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους της χώρας κατά την τρέχουσα χρονιά, αυτοί οι 13 Δήμοι θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Δέσμευση που προκάλεσε την απόλυτη και διάχυτη ικανοποίηση των παρευρισκομένων δημάρχων.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι: «οι λόγοι επιτακτικής ανάγκης για στήριξη αυτών των δήμων που συνεπάγονται και αλλαγή στάσης της Πολιτείας απέναντί στην Τ.Α., δεν είναι μόνον λειτουργικοί, αλλά κυρίως εθνικοί!»

Και συνέχισε:

«Έχουμε, ήδη, δρομολογήσει πρόγραμμα κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Εκτός των οικονομικών, λειτουργικών και θεσμικών ζητημάτων, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι συγκεκριμένοι δήμοι κατά τη διαδικασία προγραμματισμού ωρίμανσης και ένταξης έργων δικής τους προτεραιότητάς, στο ΕΣΠΑ ’14-’20.

Η διαδικασία αυτή θα υποστηριχτεί μέσα από τη συνεργασία της ΕΕΤΑΑ.

Τέλος, ανακοινώθηκε η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των εν λόγων δήμων, το οποίο θα επεξεργαστεί το ΥΠΕΣΔΑ με την συνδρομή της ΕΕΤΑΑ και θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ρυθμίσεις.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την μεγάλη ικανοποίησή τους τόσο για την μέχρι τούδε στήριξη του υπουργού σε προβλήματά τους, όσο και για την περαιτέρω προοπτική συνδρομής τους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.