ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα συνέντευξη στην δημοσιογράφο κυρία Κάτια Μακρή και στον ραδιοφωνικό σταθμό REALFM.

Mεταξύ άλλων τόνισε:

Για το Brexit

Σήμερα, είναι η πιο δύσκολη μέρα της Ευρώπης. Γιατί δεν ξέρουμε επί της ουσίας τις επιπτώσεις. Αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Γι΄ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και νηφαλιότητα. Αυτό το γεγονός που θα οδηγήσει ή σε μια κατοχύρωση των θεσμικών αξιών που πρυτάνευσαν για να προχωρήσει η Ευρώπη σ΄ αυτό το εγχείρημα ή θα πάμε σε διαλυτικές καταστάσεις. Η ακροδεξιά επιχαίρει για το γεγονός και πιστεύει πως η δική της λογική είναι η σωστή λύση για την Ευρώπη. Οι δυνάμεις όμως που επενδύουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους γιατί και κάποιος που έχει επενδύσει σ΄ αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα αν δεν είναι ευρωσκεπτικιστής είναι προβληματισμένος. Αν νομίζουν πως οι Γερμανοί έχασαν από αυτήν την υπόθεση να μας το πουν. Αν δεν πάμε σε μια Ευρώπη που να ενοποιήσει πολλά συστήματα πώς είναι εύκολο σε μία Ευρώπη στην οποία μία ελληνική επιχείρηση που δανείζεται με 8% και 10% να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με μία ευρωπαϊκή που δανείζεται με 2%. Στην Ελλάδα στην δεκαετία του ’80 είχαμε δέκα βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών και σήμερα δεν έχουμε καμία και τώρα στα σπίτια μας το 80% των ηλεκτρικών ειδών είναι γερμανικά. Ποιος κέρδισε λοιπόν;

Δεν πιστεύω επ΄ουδενί, πως το Brexit σημαίνει και Grexit. Σε αυτήν την περίπτωση τότε, πάμε σε διάλυση γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχουν κι άλλοι αδύναμοι κρίκοι όπως η Ισπανία η Ιταλία και νομίζω πως πάμε σε καταστάσεις που δεν θα ήθελε να τις σκέφτεται κάποιος. Οι εθνικισμοί θα πάρουν το πάνω χέρι και τότε η Ευρώπη θα επανέλθει σε περιόδους στις ποίες έζησε και πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Άρα χρειάζεται ψυχραιμία και ένα νέο όραμα, θα πρέπει να αντιστραφεί αυτό έλλειμμα εμπιστοσύνης που διευρύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να αντιστραφεί ο ευρωσκεπτισμός.

Θεωρώ λογική την επιλογή του Κάμερον από την στιγμή που έχασε , δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα.

Και αυτό που έγινε στην Ελλάδα πέρυσι με το δικό μας εγχείρημα δεν ήταν αμελητέο σε ό,τι είχε να κάνει με την αμφισβήτηση με ό,τι επιχειρείται στην Ευρώπη. Όλ΄ αυτά είναι η προϊστορία. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα πέρυσι θα καταγραφεί ως μία κίνηση αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών θεσμών, πέρα από τις κομματικές διαφωνίες που έχουμε εδώ, εγώ έλεγα εξατμίζεται συνεχώς το όραμα το ευρωπαϊκό. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη να σταθμίσει τα πράγματα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ν εμπνεύσει μια νέα προσπάθεια. Γιατί και το δικό μας 62% εμπεριείχε μέσα του την αμφισβήτηση αυτού του εγχειρήματος.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε και έκανε ό,τι μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους για το τι δεν γινόταν και πως η Ελλάδα έμπαινε σε μία δίνη χωρίς τέλος, όλα αυτά τα χρόνια. Και όταν έφτασε ο εκβιασμός έφτασε εκεί που έφτασε, έπρεπε να επιλέξει. Και επέλεξε τον δρόμο να μείνουμε. Η ιστορία θα το κρίνει.

Για τον εκλογικό νόμο

Αυτοί που κρίνουν πως καίγεται η Ευρώπη κι εμείς ασχολούμαστε με τον εκλογικό νόμο, ας μας πουν πότε πρέπει να το κάνουμε. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα δω τον πρωθυπουργό ίσως και σήμερα εν όψει μάλιστα και της Κεντρικής Επιτροπής και θα συζητήσουμε για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η προσωπική μου άποψη είναι σαφής: Σπάμε τις μεγάλες περιφέρειες, θεσμοθετώντας έτσι την ισότητα και την ισοδυναμία της ψήφου, διευκολύνουμε την εσωκομματική δημοκρατία με την ανατρεπόμενη λίστα, θεσπίζουμε την ψήφο στα 17.

Και για να γίνει σαφές: Το 90% των εδρών κατανέμονται με απλή αναλογική. Εάν όμως ο ελληνικός λαός δώσει ένα υψηλό ποσοστό στο πρώτο κόμμα ή στα συνεργαζόμενα κόμματα, το 10% των εδρών πάει σ’ αυτά. Εάν λοιπόν ο λαός δώσει αυτό το υψηλό ποσοστό, συνάγεται ότι αυτό το κόμμα θέλει να τον κυβερνήσει και συνεπώς του δίνει αυτός, τις 30 έδρες. Επίσης, το όριο εισόδου του 3% μένει.

Να λάβουμε υπ΄ όψιν μας πως δεν είμαστε το κόμμα του 4% και πως είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και η πολιτική σταθερότητα πρέπει να είναι μέσα στο μυαλό μας. Ο ελληνικός πρέπει να κυβερνάται. Καλά είναι αυτά τα ωραία λόγια αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, κάτι το οποίο εγώ το πιστεύω, με ποιον θα συνεργαστεί;

Κι εγώ, θα το πω και στην Κεντρική Επιτροπή αύριο, «κινδυνεύει» να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία. Ας το λάβουμε κι αυτό υπ΄ όψιν. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Τότε, με την έννοια της απλής αναλογικής, θα πρέπει να καταργήσουμε και το 3%. Σ΄ ένα δημοκρατικό κόμμα με ηρεμία και χωρίς εμμονές θα πρέπει να λέμε την άποψή μας. Όταν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει, σ’ αυτό οφείλουμε να πειθαρχήσουμε όλοι.