ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε, χθες, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη, αναφορικά με τις αλλαγές του Προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» για τη λειτουργία των βρεφικών παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ για το σχολικό έτος 2016-2017.

Ο ερωτών Βουλευτής διατύπωσε την άποψη ότι πολύ περισσότερα παιδιά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα μείνουν, χωρίς να διαβούν την πόρτα ενός βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ έθεσε και θέμα απλήρωτων εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα οι σταθμοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκτέλεσης έργου.

Ο Υπουργός στο ευρύ πλαίσιο της απάντησης που έδωσε,  μεταξύ άλλων είπε ότι το νέο σύστημα στο οποίο πηγαίνουμε τώρα, είναι πιο δίκαιο, πιο δημιουργικό, πιο κοινωνικό, πιο αντιγραφειοκρατικό. «Βασανιστήκαμε για να πάρουμε αυτή την απόφαση», τόνισε και συνέχισε: «Ήταν ένα εγχείρημα να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο πρέπει έγκαιρα, γρήγορα και πρώιμα να μπει σε λειτουργία, για να μπορέσει από το Σεπτέμβριο να προχωρήσει». Ξεκαθάρισε, επίσης, κατηγορηματικά ότι «δεν μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον ο αριθμός των παιδιών».

Αναφορικά με το θέμα των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, απάντησε ότι: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο μειώθηκαν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Αυτή η Κυβέρνηση συμπλήρωσε από εθνικούς πόρους, για να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που δεν θα είναι στον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Κι εμείς συμφωνούμε με την άποψη ότι σ’ αυτά τα κέντρα πρέπει να είναι μόνιμο το προσωπικό. Ήδη επ’ αυτού έχουμε ξεκινήσει διαδικασία και έχουμε ζητήσει από τους δήμους προτεραιότητες για να δώσουμε δυνατότητα με βάση όποιον αριθμό εξασφαλίσουμε, να υπάρξει μόνιμο προσωπικό το οποίο, προς επίρρωσιν αυτών που λέτε, να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιστημονική διάνθιση».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην μεγάλη τρικυμία από την οποία πέρασε η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης, θυμίζοντας στο σημείο αυτό ότι πέρσι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι οι Δήμοι θα λάβουν τους παρακρατηθέντες πόρους των 203 εκατομμυρίων ευρώ και σε ένα μήνα τα έλαβαν όλα, κάτι που ομολογούν ‘’καθ’ άπασα την Επικράτεια όλοι δήμαρχοι».