ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε σήμερα το παρών στην μεγάλη συνεδρίαση έναρξης των εργασιών της 25μελούς Επιτροπής που θα επεξεργαστεί επί 5μηνο το περιεχόμενο της μεγάλης μεταρρυθμιστικής τομής που αφορά στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκτός από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, παραβρέθηκαν

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Υφυπουργός ΕΣΔΑ κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κώστας Πουλάκης.

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία που ζει η πατρίδα, σ’ αυτήν την πολυεπίπεδη, οικονομική, ηθική και αξιακή κρίση που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, καλούμεθα όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να αποτελέσουμε ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει και να συνυπάρξει σε μια διεργασία που αφορά σε ένα υψηλής σημασίας ζητούμενο. Την απελευθέρωση δημιουργικών
δυνάμεων στο πλαίσιο της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, αλλά και την ισόρροπη οικονομική και
κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας. Κάτι που αποτελεί έλλειμμα και αδυναμία της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης.

Επισημαίνω, επίσης και το έλλειμμα ισοπολιτείας που
νοιώθει  ένας πολίτης ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια
και να μην  νοιώθει ισότιμος πολίτης με τους άλλους, στην απόλαυση βασικών αγαθών.

Καλούμεθα σήμερα εμείς εδώ να βρούμε τους κοινούς τόπους. Δεν ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Υπάρχουν εμπειρίες
και από άλλες χώρες όπου έχει καταδειχθεί με τον πιο εύληπτο τρόπο ότι
μπορεί η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στα πλαίσια ενός κεντρικού
επιτελικού κράτους, να απελευθερώσει δυνάμεις».

Ο κ. Κουρουμπλής κωδικοποίησε τους κομβικούς στόχους αυτής της τεράστιας προσπάθειας που ξεκινάει, στο τρίπτυχο Ισοπολιτεία-Οικονομική Ανάπτυξη-Ισόρροπη Ανάπτυξη.

Επισήμανε ότι τώρα είναι μια καλή συγκυρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε στην ίδια όχθη σε συγκεκριμένο χρόνο, κάτι που αποτελεί απαίτηση των καιρών και της κοινωνίας. Και υπογράμμισε: «Οφείλουμε να μετουσιώσουμε όλη αυτή την εμπειρία σε στοχευμένες προσπάθειες, ώστε να σπάσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Να προχωρήσουμε στην Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας, στην Διαλειτουργικότητα του Δημοσίου και στην Επαναθεσμοποίηση.

Τρεις μεγάλες τομές που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την πολυεπίπεδη αποπνικτική κρίση και θα κινούνται στις ράγες ενός δημοκρατικού πατριωτισμού, ποντάροντας στο DNA αυτής της χώρας, αυτού του λαού.

Είναι ανάγκη να δώσουμε σάρκα και οστά στο ΣΥΝΑΝΗΚΕΙΝ και στο ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΝ.

Εμπιστεύομαι απόλυτα αυτή την ομάδα».

Ο κ. Βερναρδάκης στην σύντομη τοποθέτησή του, περιορίστηκε στο να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην επάρκεια των μελών της Επιτροπής (υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων), αλλά και να επισημάνει την στενή εκ μέρους του, παρακολούθηση των εργασιών της.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α., που εγκαινιάζεται σήμερα, θα επιδράσει θετικά στην περαιτέρω πορεία και πρόοδο των ΟΤΑ και της Αυτοδιοίκησης.

Τόνισε ότι βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, σήμερα, είναι η αναπτυξιακή ανάκαμψη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Βασική, όπως είπε, προϋπόθεση γι’ αυτούς τους στόχους είναι η ύπαρξη ενός κράτους ικανού και μιας Δημόσιας Διοίκησης που θα είναι πυλώνας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ικανή να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.

Κατέληξε, δε, με την επισήμανση: «Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά στην επιτυχία των στόχων της Επιτροπής, κάτι που δεν θα πιστωθεί σε κάποια κυβέρνηση ή σε κάποιο κόμμα, αλλά θα αποτελέσει μια προσπάθεια η οποία θα ωφελήσει την πατρίδα μας, τους πολίτες και τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Πουλάκης ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής, συντόνισε την κομβικής σημασίας αυτή συνεδρίαση και μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην απουσία προσανατολισμού και οράματος, τέτοιου, που θα ήταν ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην απομακρύνονται από την αντίληψη συμμετοχής στα κοινά και να μην χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να σημειώσει τις θετικές επιδόσεις της Τ.Α. σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στάθηκε στην πραγματικότητα που θέλει το θεσμικό πλαίσιο, απαρχαιωμένο και πολυδιασπασμένο, ενώ χαρακτήρισε εμβαλωματικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που επιχείρησαν να φέρουν ένα σύγχρονο, προοδευτικό, αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Σημαντική ήταν η αναφορά του στους τρεις προς επεξεργασία από την Επιτροπή, πυλώνες, ως εμβληματικά όπως τους χαρακτήρισε, σημεία της προωθούμενης μεταρρύθμισης:

· Πρώτος πυλώνας είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, της αποκέντρωσης, της κοινωνικής συμμετοχής και της νομιμότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενδοδημοτική αποκέντρωση και ενίσχυση των τοπικών θεσμών, εισαγωγή θεσμών κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, συλλογικό σύστημα διοίκησης Δήμων και Περιφερειών, εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του συστήματος εποπτείας των Ο.Τ.Α.).

· Δεύτερος πυλώνας είναι η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κεντρικούς στόχους την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε βαθμίδας διοίκησης και την ουσιαστική άσκηση αυτών, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ. Σημείο κλειδί στο στόχο αυτό, είναι η αναβάθμιση της παρουσίας των στην καθημερινότητα των πολιτών μέσα από απτά και άμεσα ορατά αποτελέσματα.

· Τρίτος πυλώνας είναι η αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του εθνικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης. Με την έννοια αυτή είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη δημιουργία θεσμικών, επιστημονικών και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υποστηρίξουν τον περιφερειακό δημοκρατικό αναπτυξιακό προγραμματισμό, το κύριο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης κάθε περιοχής, και τον «από τα κάτω» αναπτυξιακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των εθνικών γενικών κατευθύνσεων και στόχων.

· Τέταρτος πυλώνας είναι η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, αφ’ ενός με την αξιοποίηση και την αναβάθμιση των εργαλείων της με τη στενή έννοια προνοιακής πολιτικής, αφ’ ετέρου με την προώθηση μίας ενιαίας κοινωνικής ατζέντας, που θα περιλαμβάνει και άλλες με την ευρύτερη έννοια κοινωνικές δράσεις στους τομείς της λαϊκής στέγης, της πρωτοβάθμιας υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.λπ., ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμη θεωρούμε και τη δημιουργία συνεργειών με τα τοπικά κινήματα αλληλεγγύης, αλλά και τη στήριξη των εγχειρημάτων που αναπτύσσονται στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

· Πέμπτος πυλώνας είναι η ουσιαστική ενοποίηση των Ο.Τ.Α., όχι μέσα από έναν ακόμα επανασχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη, μέσα από την κοπτορραπτική των διοικητικών ορίων των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα αίρουν τις ενδοδημοτικές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες, θα προάγουν την ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση και, εν τέλει, θα καλλιεργούν στους πολίτες ενιαία δημοτική και περιφερειακή συνείδηση.